
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Bakalie w czekoladzie
BAKALIE W CZEKOLADZIE
Ekologiczne bakalie w czekoladzie – czym są?
Bakalie znane są w Polsce od przełomu XV i XVI w. Używane były jako słodycze, ale tylko w arystokratycznym środowisku. Bakalie to nic innego jak różnego rodzaju suszone owoce oraz orzechy.
Suszenie owoców jest wspaniałą formą ich konserwowania, zachowując ich właściwości na długi czas. Ekologiczne bakalie są poddawane suszeniu naturalnemu, dzięki czemu nie zawierają dodatków chemicznych lub innych ulepszaczy. Jest to dlatego najzdrowsza forma łakoci, a zarazem bardzo smaczna. Popularne jest połączenie bakalii z naszą ulubioną czekoladą. Zestawienie tych dwóch smaków idealnie ze sobą współgra, dlatego nic dziwnego, że te słodycze mają tak wielu zwolenników. Dla fanów bakalii w czekoladzie eko sklep bioconieco.pl ma w ofercie wiele ciekawych rodzajów owego typu słodyczy. Mamy do zaoferowania nie tylko zatopione w czekoladzie suszone owoce, czy orzechy, ale również korzeń imbiru.
Do producentów naszych naturalnych bakalii w czekoladzie należą takie marki, jak:
Do rodzajów ekologicznych bakalii należą: suszone morele, suszone daktyle, rodzynki, suszone figi, migdały, orzechy (laskowe, włoskie, orzeszki ziemne), a również kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny.
Wartości odżywcze ekologicznych bakalii:
Wartości odżywcze bakalii zależą od tego jakim są owocem lub orzechem, ponieważ każdy z nich posiada inne składniki zdrowotne.
- Rodzynki – zawierają antyoksydanty, mangan, potas oraz miedź
- Migdały – minerały takie jak: miedź, wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, mangan; witaminy E i B2,
- Orzechy włoskie – kwas foliowy, witaminy z grupy B, minerały: magnez, cynk, miedź, mangan, fosfor,
- Daktyle – antyoksydanty, witaminy z grupy B, minerały: mangan, magnez, miedź, potas,
- Suszone śliwki – witaminy: A, K, B2; minerały: potas, mangan, miedź,
- Suszone morele – witaminy: A, E, B3; minerały: potas, mangan, żelazo,
- Suszone figi – witamina K, minerały: magnez, żelazo, wapń, potas, mangan.
Właściwości zdrowotne bakalii
- Rodzynki – redukują poziom cholesterolu, chronią serce, ochraniają przed osteoporozą oraz spowalniają procesy starzenia.
- Migdały – chronią serce, spowalniają procesy starzenia oraz działają przeciwko nowotworom.
- Orzechy włoskie – redukują poziom cholesterolu we krwi, chronią układ krążenia, poprawiają pamięć, a także posiadają działanie przeciwzapalne.
- Daktyle – chronią serce, są stosowane jako zamiennik cukru, ładzą objawy menopauzy, wpływają korzystnie na układ krążenia.
- Suszone śliwki – zapobiegają cukrzycy, chronią serce, działają przeciwzapalnie, a także świetnie się nadają przeciw zaparciom, wspomagając trawienie.
- Suszone morele – wpływają korzystnie na wzrok oraz odporność, utrzymują zęby i skórę w dobrej kondycji, wspomagają odchudzanie, zawierają największą ilość witamin spośród bakalii.
- Suszone figi – zapobiegają anemii, osteoporozie, a także nadciśnieniu; wspomagają trawienie, niwelując zaparcia; są pomocne w leczeniu wrzodów.
Bakalie w czekoladzie – najlepsza przekąska
Nasze zdrowe bakalie w czekoladzie są zdecydowanie najlepszą przekąską, po którą można sięgnąć w wolnej chwili, zamiast ciasteczek do kawy, przy ulubionym serialu, lub filmie.
Doskonale się również sprawdzą jako słodki przerywnik w pracy, w szkole, czy na wycieczce.
Ekologiczne bakalie w czekoladzie to wyśmienity zastrzyk energii, witamin i minerałów.
Dlatego są idealnym dodatkiem do pełnowartościowych śniadań oraz sałatek owocowych.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl