• Kategorie
  • Szukaj
  • Ciecierzyca

CIECIERZYCA

Na świecie groch ciecierzycy jest bardzo popularny i występuje pod różnymi nazwami - fasola ceci, groszek indyjski, groszek bengalski, chana czy też groch garbannzo. To całkowicie jadalny i zdrowy przysmak o beżowej barwie, który po obróbce termicznej przyjmuje miękką konsystencję. Najbardziej rozpowszechniony jest w kuchni południowo europejskiej. Są sprzedawane jako surowe ziarna do ugotowania, w puszkach lub bezpośrednio w daniach jako hummus. Ciekawostką jest, iż roślina ciecierzycy jest barometrem dobrego klimatu – w wyniku tego, że pozostaje genetycznie niezmienna od wielu lat, jest ona bardzo podatna na negatywne zmiany klimatu.

Skąd wzięła się ciecierzyca i co możemy z niej zrobić?

Ciecierzyca wędrowała pomiędzy obszarami śródziemnomorskimi a bliskim wschodem. Popularna była dzięki łatwemu adaptowaniu się do warunków środowiskowych. Źródła archeologiczne podają, że pozostałości po ciecierzycyznaleziono na obszarze Bliskiego Wschodu i Turcji. Pierwsze wzmianki o pojawieniu się ciecierzycy w Europie pochodzą z czasów Karola Wielkiego – króla Francji, który wprost uwielbiał ten produkt i kazał wysiewać go w każdej ze swoich królewskich posiadłości.

Nazwa ciecierzyca (albo czasem cieciorka) pochodzi od słów chiche (franc. „skąpy”) i cicer (łac. „groszek”). Natomiast wspomniane hiszpańskie „Garbanzo” pochodzi od określenia cieciorki, będącej połączeniem garau (hiszp. „nasiona”) i antzu (hiszp.. „suche”).

Obecnie ciecierzyca to jedna z popularniejszych roślin uprawnych. Na całym świecie średnio produkuje się ją w ilości ponad 12 milionów ton rocznie. Niegdyś używana jako pasza dla zwierząt – dzisiaj serwowana jako potrawa na stołach w niemal wszystkich krajach świata jako bogate źródło białka i energii. 

Najpopularniejszym przysmakiem, którego składnikiem jest ciecierzyca, jest hummus. Jego przygotowanie polega na gotowaniu cieciorki, a następnie przemieleniu, aż otrzyma się konsystencję pasty. Cieszy się on sławą wśród wegan i wegetarian. W sklepie z żywnością ekologiczną bioconieco.pl, znajdziesz także gotowy hummus.

Uniwersalna roślina

Jednym z wielu atutów ciecierzycyjest jej uniwersalność. Można spożywać ją w różnych wariantach, przerabiać, gotować lub nawet podawać na surowo w sałatkach. Kucharze wyznają zasadę, że aby wydobyć najlepszy smak ciecierzycy, należy namoczyć ją w wodzie przez około 24 godziny – skracamy wówczas czas gotowania go 10 minut (w przypadku suszonej ciecierzycy proces gotowania może trwać nawet dwie godziny). Gotowaną ciecierzycęmożna używać do zup, gulaszów czy dodatek do drugiego dania. Z prażonej ciecierzycy można także zrobić nawet popcorn z większą ilością składników odżywczych niż jego kukurydziany odpowiednik. Gdy praży się ciecierzycęw piekarniku, można później zrobić z niej doskonałą mąkę, która także ma wiele zastosowań. Pasuje na śniadanie, obiad czy kolację – zawsze tak samo dobrze przyswajana.    

Ciecierzycajest stosunkowo nowym na rynku żywności ekologicznej grochem, popularnym głównie w kręgach wegetarian. Jest to jednak pewna zaleta, gdyż można z niego zrobić potrawę nietuzinkową, smaczną i przede wszystkim zdrową. Doszukując się odpowiedniego przepisu w wyszukiwarce natkniemy się między innymi na takie dania jak:

Curry pomidorowe z ciecierzycą.

Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy;

Hummus z kolcami Harissy;

Gulasz jagnięcy z ciecierzycą.

Do tego wszystkiego można dodać jakieś dobre, czerwone wino (najlepiej alcohol free) i mamy idealnie skomponowaną kolację. 

Korzyści zdrowotne ze stosowania ciecierzycy

Jak wcześniej wspominaliśmy, ciecierzycakusi pysznym smakiem oraz uniwersalnością. Warto też dodać, że posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Przede wszystkim- porcja ciecierzycydostarcza człowiekowi 20% dziennego zapotrzebowania na białko. To bardzo dobry wynik, jeśli chodzi o roślinę fasolowatą. Z wprowadzenia ciecierzycy do diety niesie za sobą także inne plusy - błonnika pokarmowy, kwas foliowy, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B6, cynk oraz liczne aminokwasy. Tak właśnie wygląda pełna rozpiska właściwości odżywczych tej jakże ekologicznej potrawy. 

Polecana jest ona także ludziom, którzy pragną nieco stracić na wadze. Dzięki swojej niskokaloryczności i lekkostrawności to idealny posiłek, aby uzupełnić siły po treningu oraz zapewnić sobie sporą dawkę energii na resztę dnia. Właściwości i zawarte w niej substancje przyspieszają procesy trawienne oraz obniżają poziom glukozy we krwi. W dodatku wspomaga ona obniżanie ilości złego cholesterolu i diametralnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, chorób serca oraz cukrzycy – jednocześnie zwiększając odporność organizmu. Foliany zawarte w ciecierzycy, hummusie czy falafelu pełnią ważną rolę w podziałach zdrowych, ale też naprawianiu uszkodzonych komórek i tkanek w organizmie.

Mamy nadzieję, że dzięki nam choć raz spróbujesz dań z zawartością ciecierzycy. Zapewniamy, że  walory smakowe tego bardzo zdrowego groszku sprawią, że chętnie na stałe wpiszesz go do rodzinnego menu. Z nisko przetworzoną, zdrową żywnością, znacznie łatwiej o wprowadzanie zdrowego trybu życia. Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi kategoriami w naszym sklepie bioconieco.pl. Oprócz małych opakowań, znajdziesz tam także większe, rodzinne paczki produktów oraz te w ilości XXL, przeznaczone dla branży horeca.

  • Producenci