
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Fasola
FASOLA
Ludzkość zna fasolę od dawien dawna. Pomimo, że „fasola” to encyklopedyczna nazwa rośliny, to na ogół zwie się nią owoce, które w naturze przyjmują różne kształty i smaki. Jej popularność we współczesnej kulturze i sztuce kulinarnej sprawiły, że otrzymała ona nawet własne święto. Co roku obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Fasoli. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, niezwykle służy ona tym, którzy pragną utrzymywać zdrowy tryb życia.
Fasola – historia, rodzaje, wykorzystanie
Fasolazabiera nas w podróż w czasie aż do 11 000 lat wstecz. Pierwsze wzmianki mówiące o jej spożywaniu, pochodzą z terenów współczesnej Tajlandii, a ich datowanie przypada na ok. 9 000 rok p. n. e. Z dostępnych informacji wynika także, że groch fasoli wędrował po różnych zakątkach świata. Znalazła się ona także w starożytnym Egipcie, gdzie oprócz spożywania była używana do rytualnego pochówku faraonów, gdzie pozostawiano ją jako pokarm dla dusz w zaświatach. Znaleziono ją także na terenie Ameryki Południowej, gdzie uprawiana była przez cywilizację majów, co pokazuje, że była ona jedną z pierwszych roślin służących do spożywania przez ludzi pierwotnych.
Istnieje kilka rodzajów fasolowych nasion, z których można przygotować różne, całkiem odmienne od siebie dania. W sklepie z ekologiczną, zdrową żywnością bioconieco.pl, znajdziesz ją w puszkach (fasolę gotową do spożycia) lub też surowy groch – można go znaleźć aż w piętnastu rodzajach – wymieńmy kilka najbardziej popularnych w Polsce:
Fasola „Piękny Jaś”– charakteryzuje się dużymi, białymi ziarnami, które w Polsce popularność zyskały dzięki swojej uniwersalności w wykorzystaniu. Z tej odmiany fasolimożna zrobić dosłownie wszystko – zupę fasolową, fasolkę po bretońskuoraz wiele innych. Ma duży rozmiar i biały kolor. W sklepach dostępna jest zarówno surowa, jak i gotowa do spożycia.
Bób– niezwykle bogate w składniki odżywcze oraz proste w przygotowaniu warzywo, które zdobyło serca Polaków swoim smakiem. Po ugotowaniu przybiera ono ciemnozielony kolor i bardzo miękką, rozpływającą się w ustach konsystencję. To ogromne źródło kwasu foliowego, polecane głównie kobietom w ciąży.
Czerwona fasola– duża, pożywna o doskonałym smaku, idealnie nadająca się do dań kuchni meksykańskiej, ale także jako zdrowy dodatek do naszych regionalnych potraw. Jej ziarna są duże i mają ciemnogranatowy kolor. To idealne źródło białka, a dzięki swoim składnikom odżywczym zalecane jest osobom borykającym się z nadkwasowością i zgagą.
Fasolka granatowa– rozpowszechniona dzięki firmie Heinz, która sprzedaje ją puszkowaną
w różnych sosach. W formie surowej przybiera jasną, białawą barwę, ale jest mniejsza od fasoli typu „Piękny Jaś”.
Z każdego rodzaju fasoli można przygotować doskonałą potrawę. Swoistą wizytówką potrawki fasolowej w Polsce jest „Fasolka po Bretońsku”. Wykonuje się ją przez namoczenie fasoli, następnie jej przegotowanie, a na końcu dodanie sosu i pokrojonej kiełbasy. Popularna w Polsce jest także zupa fasolowa z ziemniakami, która stanowi przysmak żołnierski (czasem fasolę zamienia się w przepisie na groch – istnieją dwa warianty tej popularnej zupy).
Przepis na zupę fasolową z ziemniakami
Abyś mógł skosztować smacznej zupy fasolowej, przedstawiamy tę staropolską, gotowaną według tradycyjnej receptury, na suchej fasoli.
Składniki:
-220 g fasoli suchej Piękny Jaś - 220 g;
-1 litr bulionu warzywnego lub wody;
-2 ziarna ziela angielskiego;
-2 liście laurowe;
-4 średnie ziemniaki - 400 g;
-2 małe marchewki - 150 g;
-200 g boczku wędzonego bez skóry;
-200 g dobrej podwędzanej kiełbasy;
-1 duża cebula - do 200 g;
-płaska łyżka słodkiej papryki;
-1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli;
-łyżka majeranku;
-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Najlepiej zacząć przygotowywać zupę dzień przed jej podaniem. Wtedy też należy namoczyć fasolę, by następnego dnia można było zabrać się do gotowania.
Odlej resztki wody, a następnie przepłucz fasolę. Umieść ją w ok. 4-litrowym garnku. Dolej ok. litr bulionu (może być drobiowy lub warzywny – w zależności od preferencji). Dodaj dwa ziarna ziela angielskiego i tyle samo listków laurowych. Gotuj zupę pod przykryciem, systematycznie dodając kolejne składniki. Po ok. pół godziny gotowania, możesz dodać marchew i ziemniaki. Kontynuuj podgrzewanie zupy przez kolejne pół godziny.
Następnie możesz dodać pokrojony w kostkę boczek z cebulką – wcześniej podsmaż oba składniki. Dodaj oba składniki wtedy, kiedy warzywa staną się miękkie. Nie zapomnij także o papryce, soli i pieprzu. Wszystkie składniki gotuj jeszcze ok. 10 minut. W ostatnich minutach dodaj majeranek i dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Fasola i jej działanie prozdrowotne
Ekologiczna Fasolato warzywo, które posiada dużo białka i może stanowić doskonały zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Włączając fasolę do diety, już po krótkim czasie odczujemy poprawę samopoczucia i zwiększenie energii. Fasola bioposiada także wiele składników odżywczych i minerałów, które są niezbędnymi elementami prawidłowego funkcjonowania.
Nasiona roślin strączkowychzawierają duże ilości białka – głównego budulca mięśni i ogólnie całego organizmu. Składnik ten reguluje także poziomu cukru. To, co można tam także znaleźć to przydatne węglowodany złożone, tłuszcze oraz błonnik. Fasola to warzywo, które może być także wysiewane w domowym ogródku, bez udziału chemicznych nawozów i pestycydów. Zorganizowanie przydomowej uprawy fasoli daje nam pewność, że jemy w 100% ekologiczne warzywo, pozbawione pestycydów i innych szkodliwych substancji.
- Producenci