
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Groch
GROCH
W mowie polskiej słowo „groch” nie kojarzy się najlepiej. „Jak grochem o ścianę” lub „klęczeć na grochu za karę” nadało tej roślinie lekko pejoratywnego znaczenia. Groch jednak przyniósł światu sporo korzyści. Mało kto wie, że oprócz potraw zaliczanych do zdrowej żywności, groch posłużył się do zbadania praw genetyki przez czeskiego naukowca – Gregora Mendela. Włączenie grochu do diety może przynieść ogromne korzyści dla zdrowia.
Czym jest groch i skąd wziął się w Europie?
Grochjest pachnącą rośliną o kilku gatunkach, której nasiona są jadalne i dość popularne w europejskich kuchniach. Jego najbardziej znaną odmianą jest groszek zielony, który można nabyć pakowany w puszkach w niemal każdym sklepie. Znajdziesz go także w naszym sklepie ze zdrową żywnością bioconieco.pl. – w swoim asortymencie mamy produkty takich marek jak EkoWitalczy Bio Ania.
Historia grochui tego, jak trafił on na polskie stoły jest bardzo ciekawa. Podobnie jak inne rośliny strączkowe trafił do europejskich upraw z Bliskiego Wschodu. Z początku rósł on dziko, ale w miarę postępu cywilizacyjnego jego uprawy były coraz bardziej zorganizowane, aż w końcu trafiły w VII w. przed naszą erą do Egiptu a stamtąd szlaki handlowe rozprowadziły ten przysmak po krainach starożytnej Grecji i Rzymu. W popularyzacji nasion grochuw Państwie Polan miała wymiana handlowa na bursztynowym szlaku między cesarstwem a krajami słowiańskimi. Grochna większą skalę zyskał popularność w Europie, gdy coraz więcej zaczęli spożywać go Francuzi i Anglicy a ten czas datuje się na przełom XVI i XVII wieku.
W Polsce oprócz pozycji w kulinariach, grochodnalazł swoje zastosowanie w różnych tradycjach i zabobonach. Dla przykładu – w niektórych regionach Polski podczas pasterki w Wigilię Bożego Narodzenia rzucano z chóru groch jako symbol pomyślnościi urodzaju na następny rok.
Dzisiaj w Europie uprawa grochuwspierana jest między innymi przez Unię Europejską, gdyż dostarcza doskonałego pożywienia i rozwija politykę ekologiczną państw członkowskich.
Zielony groszek – smak dzieciństwa i moc witamin
Słodki zielony groszekbudzi pozytywne skojarzenia u każdego, który chociaż raz w dzieciństwie został zabrany na wieś. Groszek zielonyto chyba najchętniej spożywane przez dzieci warzywo strączkowe, które dzięki słodkawemu smakowi zdobywa serca najmłodszych. Młody zielony groszekzwany także groszkiem cukrowymto bogactwo witamin oraz niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy tam witaminy E, K, B1, B2, B6, C oraz składniki odżywcze takie jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo.
Groch zielony – obowiązkowy element kuchni wegetariańskiej
Obecnie zielony grochto warzywo ogólnodostępne w marketach i sklepach z ekologiczną żywnością. Jednak na początku sprzedaż gotowego do zjedzenia grochu była kwestią bardzo problemową. Jego naturalna delikatność i właściwości fizycznie uniemożliwiały magazynowanie bez ingerencji niezdrowych konserwantów. Jednak duże zainteresowanie klientów tym produktem sprawiło, że producenci z twarzą wyszli naprzeciw wymaganiom rynku, dzięki czemu obecnie mamy groszek
w puszkach, słoikach czy mrożonkach.
Groch zielonydodaje koloru potrawom, a także wzbogaca ich smak. Z zielonego groszkumożna zrobić dosłownie dziesiątki potraw – zupy, kremy, pure oraz zastosować go jako kolorystyczny dodatek do drugiego dania.
Poniżej znajdziesz przepis na marchewkę z groszkiem– przysmak podawany jako dodatek do obiadu.
Potrzebujesz następujących składników:
3 marchewki
250 g groszku konserwowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Łyżeczka cukru
Trochę soli
Obierz marchewkę, umyj ją i pokrój w kostkę. Wrzuć ją do garnka i zalej wodą na tyle, by przykryła całość. Dosyp odrobinę soli i gotuj ją pod przykryciem. Kiedy zmięknie, dodaj groszek, wcześniej odsączając go z zalewy. Odlej 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż wszystko zacznie się pienić. Wlej zasmażkę do marchewki z groszkiem. Gotuj, aż powstanie kremowy sos, który ładnie połączy się z resztą. Dopraw wszystko cukrem i solą – do smaku.
Najlepiej podawać marchewkę z groszkiem, kiedy są jeszcze ciepłe, ale jeśli chcesz, możesz ostygniętą przełożyć do pojemnika i odgrzać kolejnego dnia.
Groch klasyczny
Groch klasyczny, zwany potocznie łuskanym, nieco różni się od swojego zielonego kuzyna. Przede wszystkim ma inny kolor i smak. Jest niezbędnym elementem sławetnej zupy grochowej– polskiego regionalnego przysmaku. Z tego grochu można wykonać także indyjską potrawę dhal z dodatkiem warzyw a także nada się na polską, wigilijną kapustę z grochem. Ze względu, że można stosować go jako jedną z wielu alternatyw źródeł białka zwierzęcego – jest bardzo ceniony przez wegan. Oprócz szerokiego zastosowania w przepisach polskich i orientalnych, groch ma wiele zalet zdrowotnych.
Właściwości grochu
Podobnie jak groch zielony, jego klasyczny odpowiednik to doskonale źródło białka – najważniejszego budulca w ludzkim ciele. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym oraz depresyjnym. Nie brakuje w nim także niezwykle ważnych minerałów takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Wszystkie zawarte w nim składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i przeciwdziałania szerokiej maści chorobom. Wprowadzenie grochu do diety skutecznie hamuje rozwój czynników rakotwórczych, a szczególnie komórek rakowych piersi, trzustki, prostaty oraz płuc.
- Producenci