• Kategorie
  • HERBATA ZIELONA BANCHA BIO 60 g - MOYA MATCHA

32.54
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24h -78h
Cena przesyłki 7.99
Paczka w Ruchu (czas oczekiwania ok. 7 dni) 7.99
Paczka w Ruchu - LESS WASTE 10.99
Paczkomaty InPost (czas oczekiwania ok. 3-4 dni) 12.99
Paczkomat Inpost - LESS WASTE 14.99
Kurier Inpost (czas oczekiwania ok. 3-4 dni) 14.99
Kurier Inpost -LESS WASTE 15.99
Kurier (Pobranie) do 15 kg 16.99
Kurier DHL - lepsza jakość dowozu paczki (ok. 4 dni) 17.59
Kurier DPD 17.99
Kurier DHL - LESS WASTE 19.99
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.1 kg
EAN 5904730935845

Zamówienie telefoniczne: 511 175 959

Zostaw telefon

SKŁADNIKI
Zielona herbata bancha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych krzewów co liście Senchy. Bancha to w Japonii popularna herbata codziennego użytku. Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro), mniej substancji aromatycznych za to więcej garbników co daje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy. Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban" i „cha."  „Cha" w języku japońskim to herbata. Słowo „ban"(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane jako  odpowiednik tego co „zwykłe", „popularne" lub „codzienne." Natomiast „ban" zapisane jako 晩o tej samej wymowie oznacza „późno" i odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liści wchodzące w skład Banchy.
Bancha zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą najczęściej pitą herbatą zieloną w Japonii.  Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy o różnych stopniach fermentacji i pochodzących z różnych regionów. Bancha jest herbatą często rekomendowaną w diecie wegańskiej ponieważ jest najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy). Moya Bancha pochodzi z małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.

ZALECNE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
Ilość herbaty: 3-4g na 250ml
Czas parzenia: 3-4 min.
Ilość zaparzeń: 3
Temperatura parzenia: 70-80 C

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu