
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Kasza bezglutenowa
Kasza bezglutenowa
Wśród żywieniowych trendów XXI wieku nie może zabraknąć produktów bezglutenowych oraz alternatyw do przetworzonej pszenicy. Wśród zdrowej żywności, którą wybierają Polacy, często wspominana jest kasza bezglutenowa. Najpopularniejsze są oczywiście kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana oraz kasza owsiana. Jakie największe korzyści płyną z wprowadzenia do diety kaszy bezglutenoweji czy w ogóle warto umieścić ją w jadłospisie?
Kto najbardziej skorzysta na kaszy bezglutenowej?
Wraz ze wzrostem świadomości zdrowotnej oraz ekologicznej społeczeństwa coraz więcej producentów żywności stara się poszerzać gamę o produkty bez niezdrowych dodatków. Wśród nich jest kasza bezglutenowa, która skierowana jest głównie do osób borykających się z problemem celiakii (nietolerancji glutenu). Jest to także kasza dla diabetyków, gdyż duża ilość glutenu w diecie (a warto dodać, że znajduje się w większości produktów pszenicznych) może wzmagać objawy cukrzycy.
Do kaszy bezglutenowej powinni przekonać się Ci zmagający się z nadwagą lub osoby, które planują nieco poprawić swoją sylwetkę.
Rodzaje kasz dla osób na diecie
Warto nieco przybliżyć temat właściwości poszczególnych bezglutenowych kasz(jest ich kilka rodzajów i leżą one u podstaw piramidy żywieniowej). Najbardziej znana w polskiej kuchni kasza gryczana, może stanowić idealny zamiennik produktów pszenicznych i uzupełnienie diety.
Kasza gryczana
Bezglutenowa kaszagryczana zawiera dużą ilość białka (ok. 12g / 100g), które wzmacnia odporność i jest uzupełnieniem budulca mięśni. Jest świetnym wyborem dla ludzi na diecie sportowej, gdyż ma niską zawartość tłuszczu. Z jej dobrodziejstw mogą skorzystać także diabetycy, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny, a w jej skład wchodzi niewiele cukru. W dodatku zawiera ona także cenne makroelementy jak witaminy, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo oraz kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Najlepszą kaszą gryczaną jest ta w wersji niepalonej, gdyż podczas obróbki termicznej nie traci cennych aktywnie biologicznie składników.
To kolejna z pysznych i zdrowych odmian kaszy bezglutenowej. Od gryki różni się głównie kształtem i smakiem, ale za to w pełni dorównuje jej jeśli chodzi o składniki odżywcze. Kasza jaglana występuje w postaci żółtawych, jasnych kulek. Jest bardzo sycąca i bogata w składniki, taki jak cenne węglowodany, które dostarczą energii. Ze względu na ten właśnie walor jest wybierana jako pierwszy posiłek dnia. Cieszy się też popularnością wśród sportowców, a dzięki zawartemu w niej krzemowi poprawia jakość włosów i płytki paznokcia. Kasza jaglana jest często serwowana na słodko i bywa podstawą wegańskich deserów.
Kasza owsiana i kukurydziana
Są to dwie bardziej „niszowe” rodzaje kasz bezglutenowych. Jednak nie trzeba być kulinarnym koneserem, by dodać je do posiłku, gdyż można je z łatwością znaleźć w sklepach. Obie idealnie nadają się jako podstawa diety dla diabetyków oraz osób z nietolerancją glutenu. Te rodzaje kasz bardzo pozytywnie wpływają na układ trawienny i dzięki wysokiej zawartości błonnika spowalniają proces wchłaniania i zwiększają uczucie sytości po posiłku. Aby w pełni wykorzystać potencjał kasz bezglutenowych,można dodać je jako zagęszczacz do zup lub sosów.
Przy zakupach trzeba zachować szczególną ostrożność, gdyż czasem zdarza się, że kasze lub mąki mogą zostać zanieczyszczone glutenem. Nad jakością produktów bezglutenowych czuwa Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią (AOECS). Produkt w pełni pozbawiony glutenu powinien mieć na opakowaniu znaczek przekreślonego kłosa.
więcej na temat diety znajdziecie na naszym blogu
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl