
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Kawa zielona
Zielona kawa – zdrowy przysmak na każdy poranek
Jeśli pragniesz zdrowo się odżywiać, jednym z elementów, od których powinieneś zacząć zmianę jest poranna, czarna kawa. Istnieją różne rodzaje zdrowej kawy, ale korona zdecydowanie powinna trafić do jednej, szczególnej odmiany – kawy zielonej. Swoim działaniem bardzo przypomina napar z zielonej herbaty, różni się jednak mocnym, kawowym smakiem. Czy warto zamienić klasyczną kawę na jej zielony odpowiednik?
Ekstrakt z zielonej kawy pochodzi z ziaren, które nie były prażone. Zawierają one kwas chlorogenowy, któremu zawdzięczają zielonkawą barwę. Produkt ten jest też dostępny jako suplement diety w tabletkach.
Zielone ziarna kawy coraz bardziej zyskują na popularności, szczególnie wśród osób, które starają się utrzymać zdrową, zbilansowaną dietę. Atutem zielonej kawy jest nie tylko pyszny smak, ale też wiele aspektów zdrowotnych.
Rodzaje zielonej kawy
Zieloną kawę można podzielić na rodzaje ze względu na ich stan (mielona, palona, ziarnista) oraz pochodzenie.
-
Zielona kawa Arabica, najczęściej pochodząca z Brazylii o słodkawym smaku.
-
Robusta o ostrzejszym smaku i zwiększonej ilości kofeiny.
-
Liberica to niezwykła rzadkość, ma ona bardzo owocowy smak i piękny zapach; pochodzi głównie z terenów Afryki.
Producentami zielonej kawy są Intension, Dallmayr, Astra, Vivo, Targoch, Witpak. Zieloną Arabicę można kupić niemal wszędzie w hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością czy na różnych stronach internetowych.
Zastosowanie zielonej kawy oraz dobroczynny wpływ na zdrowie
Oprócz tego, że zielona kawa doskonale pobudza, ludzie piją ją z wielu innych powodów. Jest ona znanym antyoksydantem. Dodatkowo kwas chlorogenowy ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ten kwas ułatwia również redukcję tkanki tłuszczowej, a tym samym pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Zielona kawa zwiększa odporność organizmu i pomaga w odchudzaniu. Sportowcy powinni pić często ten napój, gdyż zmniejsza on wchłanianie węglowodanów z pokarmu.
- Producenci