• Kategorie
  • Szukaj
  • Kotlety sojowe

KOTLETY SOJOWE

Jeżeli poszukujesz bezmięsnego zastępstwa kotletów mielonych lub schabowych, to doskonałą alternatywą będą dla Ciebie kotlety sojowe. Różnią się od tych tradycyjnych przede wszystkim tym, że są pochodzenia roślinnego, więc nadają się głównie dla wegetarian, ale na pewno zasmakuje też zajadłym mięsożercom. 

Kotlety z azjatyckiej rośliny

Soja jest rośliną z rodziny grochowatych, cieszącą się światową sławą. Trzeba przede wszystkim zacząć od tego, czym jest soja. Stanowi ona przede wszystkim cenny pokarm, bogaty w substancje odżywcze. Jest także rośliną pochodzącą z krajów południowo-wschodniej Azji – głównie Chin. Jest uprawiana też w innych krajach świata, a jej głównymi producentami są Stany Zjednoczone, Brazylia i Argentyna. Produkty sojowe pozyskiwane są głównie z nasion tej rośliny. To, czym wyróżnia się od innych roślin to bardzo duża ilość właściwości zdrowotnych oraz wysoka zawartość białka. 

Historia soi sięga aż 1100 roku p.n.e., kiedy to na terenach obecnych Chin znaleziono pierwsze wzmianki o uprawie tej rośliny. Późniejsze źródła podawały, że nasiona soi emigrowały z miejsca na miejsce po różnych zakątkach świata. Znalazły się one między innymi od 1765 roku w Gruzji, która wówczas była kolonią Brytyjską. Powędrowały także do Stanów Zjednoczonych, gdzie ich największa popularność wzrosła w XIX wieku, kiedy to amerykańscy rolnicy odkryli jej zastosowanie jako wysokobiałkowej paszy dla bydła.

 Nieco później soja została gruntownie przebadana przez naukowców, a jej ogólne wykorzystania poszerzane są stale o nowe gałęzie. Odkryto między innymi, że wysiew soi uzupełnia glebę azotem i użyźnia ją pod inne uprawy. Obecnie soja jest najczęściej sadzoną i używaną rośliną strączkową na całym globie, a jej dobroczynne właściwości poznał cały świat. Grono jej odbiorców powiększa się z roku na rok. Jedną z charakterystycznych cech soi, jest jej uniwersalność. Z ziaren tej cudownej rośliny można zrobić niemal wszystko – od makaronów aż po kiełbaski i kotlety.

W sklepie z żywnością ekologiczną bioconieco.pl, znajdziesz wiele produktów pochodzących właśnie z tej wyjątkowej rośliny. Znajdziesz tam między innymi kotlety wegetariańskie, mąkę, makaron i wiele, wiele innych bogatych w składniki odżywcze gotowych dań i ich składników.

Co dobrego mają w sobie sojowe kotlety?

Czemu mamy zastępować regionalne, tradycyjne a przede wszystkim domowe potrawy, których przepisy przechodzą w polskim społeczeństwie z pokolenia na pokolenie, tym jakże nowatorskim przysmakiem? Powody, by spożywać kotlety bezmięsnegłównie dotyczą względów zdrowotnych, a także tych ideologicznych.

Spójrzmy na to w globalnym ujęciu. Mięso, które znali nasi dziadkowie czy babcie, nie jest tym samym, które kupujemy dzisiaj na dziale mięsnym. Uprzemysłowiona produkcja sprawiła, że jakość mięs wieprzowych i wołowych znacznie się pogorszyła, między innymi przez stosowanie chemicznie przetworzonych pasz. W ostatnich latach dzięki nowym technologiom hodowlanym, znacznie spadła cena mięsa, co przełożyło się na jego większe spożycie i nie służyło ogólnemu zdrowiu społeczeństwa. Nadmiar mięsa drobiowego, wołowego czy wieprzowego, które jest często podstawą domowego posiłku, w diecie może przynosić wiele negatywnych skutków. Nadmiar potraw pochodzenia zwierzęcego może powodować otyłość, choroby serca, a nawet rozwój komórek nowotworowych. Dietetycy apelują, aby znacznie zmniejszyć spożycie mięs, gdyż nadwaga staje się powoli chorobą cywilizacyjną XXI wieku.

Kreatywność ludzka sprawiła, że można zmniejszyć spożycie mięsa, jednocześnie nie rezygnując z potraw, które pamiętamy z domowych stołów. Kotlety sojowe (w naszym sklepie kupisz między innymi te marki Bona Vita) do złudzenia przypominają ulubione potrawy mięsne – można je bowiem wykonać w kilku wersjach, zarówno mielonych jak i schabowych. Zamieniając kotlet mięsny na kotlet sojowy, nie traci się cennych składników odżywczych, te drugie zawierają bowiem w sobie bogactwo białka. Są one też doskonałym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a nie wytwarzanych przez organizm (muszą być dostarczane w pożywieniu). Na dodatek kotlety sojowew przeciwieństwie do mięsnych, nie zawierają szkodliwego cholesterolu. Soja polecana jest także jako dodatek do diety dla kobiet w średnim wieku, gdyż zawiera w sobie filoestrogeny łagodzące objawy menopauzy. Ponadto zawiera szereg witamin, błonnik, potas, żelazo oraz lecytynę, która posiada właściwość regulowania cholesterolu we krwi. 

Warto nadmienić, że kotlety sojowewcale nie odstępują w smaku kotletom pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednio doprawione stanowią doskonały zamiennik, który regularnie spożywany zwiększa korzyści zdrowotne dla konsumującego. 

Trzeba jednak podkreślić jedną rzecz. Soja w diecie idealnie nadaje się dla ludzi dorosłych. Nadmierne spożywanie soi przez młodzież może mieć niekorzystny wpływ na procesy dojrzewania. U dziewcząt zawarte w soi, wspomniane wcześniej fitoestrogeny mogą znacznie przyspieszyć ów proces, a u chłopców wręcz przeciwnie – opóźnić go. Badania także potwierdziły, że spożywanie soi w dużej ilości przez kobiety w ciąży może spowodować szkody w okresie prenatalnym – szczególnie w przypadku chłopców. Wykształcają się wówczas znacznie mniejsze jądra, a jednocześnie powiększa gruczoł krokowy, co może przełożyć się spadek ilości produkowanych plemników w dorosłym życiu.   

Tak jak we wprowadzaniu każdej potrawy do domowego menu, także w kotletach sojowych należy zachować zdrowy umiar i znaleźć kulinarny złoty środek umiejscowienia kotletów sojowych w codziennej diecie.

Przepis na domowe kotlety sojowe

Domowe kotlety sojowe to zdecydowanie danie dla tych, którzy lubią potrawy w sam raz do odgrzania kolejnego dnia lub nieco później – warto zauważyć, że prezentowane tu danie można z powodzeniem zamrozić i spożyć nawet po kilku miesiącach. 

Składniki kotletów:

-350 g suchego ziarna soi

-1 duża cebula

-1 duża marchewka

-5 łyżek (75 ml) sosu tamari (można także zastosować sos sojowy– jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, bo jego zawartość czasem się zdarza, jeśli chodzi o ten dodatek do potraw).

-1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii

-1 łyżeczka (5 ml) suszonego oregano

-3-5 łyżek  mąki owsianej lub zmiksowanych płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych – według potrzeb)

-sól (do smaku)

-pieprz (podobnie jak sól)

-olej do smażenia.

Sposób przygotowania tych kotletów sojowych z pewnością przekona do gotowania nawet tych, którzy za tym nie przepadają. 

Suche ziarna soi namocz w wodzie (powinny stać w niej kilka godzin, więc warto pozostawić je np. na całą noc). Po kilkakrotnym przepłukaniu, zalewamy je czystą wodą i gotujemy do momentu, aż staną się miękkie.

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Natomiast marchew, po jej umyciu i obraniu, zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę
i przyprawy. Podlej wszystko niewielką ilością wody, by warzywa nie przywierały do dna naczynia. Duś wszystko na wolnym ogniu około 2 minuty.

W blenderze zmiksuj soję z sosem. Możesz podzielić ziarna na dwa razy, żeby całość lepiej się połączyła. Dodaj zmiksowaną soję do nieco przestudzonych warzyw, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj mąkę owsianąi formuj kotlety. Podsmaż je na rozgrzanym oleju (koniecznie z obu stron!).

Gotowe kotlety sojowe wyłóż na ręcznik papierowy, żeby wchłonął się nadmiar oleju. Możesz je podawać z duszoną marchewką lub gotowanymi ziemniakami.

W sklepie ze zdrową żywnością bioconieco.pl, znajdziesz kotlety sojowe, które przygotujesz bardzo szybko. Posiadamy w swoim asortymencie także duże opakowania, idealne dla branży HoReca. 

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl