• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka bezglutenowa

Mąka bezglutenowa

Udział glutenu w ludzkiej diecie to temat bardzo kontrowersyjny. To zwykłe białko, które występuje głównie w produktach zbożowych. Ostatnio jednak zostajemy zasypywani informacjami, według których powinniśmy zmniejszyć spożycie glutenu do minimum. Powinny na niego szczególnie uważać osoby cierpiące na celiakie (nietolerancje glutenu) oraz cukrzycę. 

Udział mąki w diecie bezglutenowej

Najpowszechniejszym źródłem glutenu spośród wszystkich zbóż jest pszenica.  Jednak amatorzy pieczywa oraz ciast nie muszą wcale rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Istnieje bowiem specjalna mąka do wypieków bezglutenowych. Dla osób nietolerujących gluten stworzenie pełnowartościowej diety może stanowić nie lada wyzwanie, szczególnie że osoby decydujące się na taki rodzaj diety powinny pozostać czujne i bardzo selektywnie dobierać produkty.

Żywność bezglutenowa to każdy rodzaj pokarmu, który nie zawiera żadnego elementu pszenicy, jęczmienia oraz żyta. Problem w tym, że jest to główny składnik większości makaronów, pieczywa, mąki czy też nawet wielu produktów przetworzonych. Dieta bez glutenu to także dobre rozwiązanie dla ludzi chorych na cukrzycę. Ostanie badania pokazują, że u cierpiących na cukrzycę typu 1, kilkukrotnie może wzrosnąć ryzyko zachorowania na celiakię. Mąka dla diabetyków może diametralnie zmniejszyć prawdopodobieństwo dalszego rozwoju schorzenia.  

Istnieją różne rodzaje mąk bez glutenu i warto dokładnie poznać je właściwości, aby móc je skutecznie wprowadzać do żywienia.

Jaka mąka bezglutenowa jest najlepsza?

Na to pytanie zawarte w tytule tego podrozdziału, nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko tak naprawdę zależy od preferencji kupującego. Zdaniem niektórych dietetyków, najlepsza mąka bezglutenowa to taka pozbawiona konserwantów oraz zbędnej chemii. Wybierając produkt bezglutenowy trzeba dokładnie poznać jego skład.

Mąka bezglutenowa często może nie być dostępna w małych osiedlowych marketach, jednak sklepy internetowe ze zdrową żywnością oferują różne rodzaje mąk bez glutenu. Na szczęście mąka bezglutenowa może pochodzić z bardzo wielu źródeł: kaszy jaglanej, ryżu, gryki, ziemniaków, tapioki, soi, kokosów, kukurydzy czy migdałów. Często wybór mąki zależny jest od jej późniejszego zastosowania. Dla przykładu: jaglana jest neutralna w smaku, ale charakteryzuje się kleistością dlatego można jej użyć do ciast, naleśników czy gofrów bezglutenowych.  Mąka ryżowa z kolei może posłużyć jako zagęstnik do zup czy sosów, a ta ziemniaczana idealnie nada się jako panierka. O uniwersalności tego bezglutenowego produktu świadczą setki przepisów na stronach poświęconych zdrowemu stylowi życia. 

W wyborze mąki bezglutenowej należy także kierować się wyborem ilości makroskładników, które można w niej znaleźć. Często maka bezglutenowa jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, magnez oraz potas. Co więcej, dodanie jej do codziennej diety może także pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy starają się szukać zdrowszych alternatyw do codziennych produkt

Dowiedz się więcej na temat produktów bezglutenowych na naszym blogu.


  • Producenci