• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka chlebowa

Mąka chlebowa

Coraz popularniejszy staje się samodzielny wypiek chleba. Wiele osób chce tworzyć własne receptury, ale bazową częścią każdej z nich jest odpowiednia mąka chlebowa. Wśród jej rodzajów warto znaleźć tą, której właściwości są najbardziej korzystne dla zdrowia i zapewniają smaczny, łatwy wypiek, z minimalnym ryzykiem wystąpienia zakalca.

 

W zależności od preferencji oraz tego, czego potrzebujesz, by skomponować ciasto takie, jak lubisz, w sklepie ze zdrową żywnością bioconieco.pl, znajdziesz kilka rodzajów mąki, wytwarzanej z wielu różnych roślin, z których to część jest bezglutenowa. Oprócz mąki żytniej, orkiszowej , znajdziesz tu także mąkę pszenną

Jeżeli jesteście zainteresowani, to koniecznie sprawdźcie naszą ofertę produktów lub przeczytajcie artykuł znajdujący się na dole strony.

Najlepsza mąka chlebowa – czyli jaka?

Do wypieku chleba najlepiej używać mąki typu 750– 850. Te oznaczenia pomagają sklasyfikować produkt pod względem jego wartościowości. Konkretniej – chodzi tu o zawartość substancji mineralnych w każdym z typów. Zdaniem niektórych, wystarczająca do wypieku chleba jest tak zwana mąka bułkowa, mająca oznaczenie 650.

Jak wspominaliśmy wcześniej, poszczególne typy mąki różnią się od siebie nieco barwą i składem. Przybliżymy tu te najbardziej popularne

Mąka pszenna– dzieli się ona na trzy typy: jasną, razową i chlebową. Ta ostatnia ma nieco ciemniejszy kolor niż jasna i doskonale nadaje się do wypieku chleba, bułek i innych ciast. Jej oznaczenie to zwykle 750-850. W sklepie ze zdrowa żywnością bioconieco.pl, znajdziesz między innymi mąkę marki Bio Planet.
Mąka orkiszowa- mąka orkiszowa wytwarzana jest z dość starego gatunku pszenicy orkisz. Jest to typowo chlebowa mąka. Ma dużą zawartość minerałów – zwykle oznaczana jest liczbą 1100 – jeśli ma być ona przeznaczona do wypieku chleba lub 2000, jeśli potrzebujemy jej razowej odmiany.
Mąka żytnia- znajduje się w niej mniej skrobi i glutenu niż w mące pszennej. Bardzo dobrze piecze się na niej wszelkie ciasta na zakwasie. Nie ma w sobie cholesterolu, ale za to ma w składzie kwasy tłuszczowe, które mogą być przydatne choćby w procesie przyswajania witamin do organizmu. 
Proces powstawania mąki chlebowej

Chcąc wytłumaczyć, jak powstaje mąka chlebowa, możemy zacząć od najprostszego określenia tego, co dzieje się z ziarnami, czyli rozdrabniania i mielenia ich aż do momentu, gdy powstanie miałki proszek. Chcąc wytłumaczyć cały proces bardziej szczegółowo: produkcja mąki to mechaniczne rozdrabnianie ziaren i oczyszczanie ich, za pomocą specjalistycznych urządzeń. Oddzielane jest bielmo mączne od zewnętrznej warstwy ziarna (od okrywy owocowo – nasiennej). Uzyskujemy więc dwa produkty: bielmo – z którego mamy mąkę, a także otręby z warstwy owocowo – nasiennej.

 

Etapem powstawania mąki chlebowej jest także systematyczne oddzielanie części ziarna. Nieco inaczej wygląda produkcja mąki chlebowej z innych roślin, np. mąki kokosowej, czy mąki kukurydzianej.

  • Producenci