• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka gryczana

MĄKA GRYCZANA I JEJ ZASTOSOWANIA

Ekologiczna mąka gryczana – co to jest?

Ekologiczna mąka gryczana zyskuje na popularności, szczególnie jeśli chodzi o fanów diety bezglutenowej. Powstaje ona w wyniku zmielenia nasion gryki, przez co posiada ciemniejszy odcień, oraz charakterystyczny posmak kaszy. Nasz sklep ma w swojej ofercie wysokiej jakości bezglutenowe mąki gryczane, które na pewno przypadną do gustu tym z Państwa, którzy chcą ze swojej diety gluten wyeliminować. Jeśli są Państwo zainteresowani tematem ekologicznych bezglutenowych produktów serdecznie zapraszamy na dział poświęcony tylko i wyłącznie produktom bez glutenu.

Jakie właściwości ma mąka gryczana?

Mąka gryczana jest nasycona wieloma minerałami takimi jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, czy mangan. Zawiera w sobie również dużej ilości białka  oraz witaminy  z grupy B. Dzięki zawartości błonnika w wyrobach z ekologicznej mąki gryczanej są one bardzo pomocne w przypadkach zaburzenia układu pokarmowego, ponieważ ułatwiają przemianę materii, co skutkuje pozbyciem się zaparć, biegunek oraz toksyn z jelit. Ponadto nie podnoszą one poziomu cukru we krwi, co może zapobiec pojawieniu się cukrzycy. U cukrzyków natomiast doprowadza do zmniejszenia oporności na insulinę. Kolejną wspaniałą właściwością gryki jest działanie przeciwzapalne oraz obniżenie ciśnienia tętniczego. Co ciekawe mąka gryczana niweluje ból głowy i może okazać się pomocna ludziom cierpiącym na depresję.

Co można przyrządzić z mąki gryczanej?

Zważywszy na to, że mąka gryczana jest mniej delikatna niż pszenna i  przez brak glutenu przetwory z niej są dosyć sypkie, zrobienie ciasta, czy naleśników  może się wydawać trochę kłopotliwe. Otóż nic bardziej mylnego. Bez problemu można przyrządzić takie pyszne rzeczy jak:

Można ją również traktować jako dodatek do mąki pszennej, dzięki czemu nasza zdrowa mąka gryczana sprawi, że smak wypieku będzie bardziej wyrazisty.

Czym jest mąka ekologiczna?

Ekologiczna zdrowa mąka różni się od zwykłej tym, że pochodzi ona z certyfikowanych upraw i młynów. Wybierane są zboża najbardziej trwałe, odporne na choroby i wysokiej jakości , dzięki czemu wyrobiona później mąka jest całkowicie pozbawiona agrochemii i jest w stu procentach naturalna. Natomiast dzięki certyfikowanemu młynowi mąka nie jest sztucznie wybielana oraz nie są dodawane do niej żadne środki mające na celu poprawić pulchność ciasta, co w konwencjonalnych mąkach i mieszankach jest praktykowane.

  • Producenci