• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka jaglana

EKOLOGICZNA MĄKA JAGLANA

Mąka jaglana – co to jest?

Nasza ekologiczna mąka jaglana jest jedną z wielu rodzai mąk naturalnie bezglutenowych. Zarówno ona jak i wszystkie produkty bezglutenowe stają się w dzisiejszych czasach coraz bardziej popularne. Wcale nas to nie dziwi, zważywszy na fakt iż dieta bezglutenowa jest o wiele zdrowsza, niż ta zawierająca gluten. Dlatego mamy przygotowany dla Państwa osobny dział  poświęcony właśnie tym klientom, którzy glutenu nie jedzą. Serdecznie zapraszamy.

Mąka jaglana powstaje ze zmielonych ziaren prosa, czyli inaczej mówiąc ze zmielonej kaszy jaglanej. Proso należy do tej samej grupy roślin co pszenica i żyto. Czołowymi producentami prosa są Indie, Chiny, Nepal, Ukraina i Turcja. W sklepie bioconieco.pl mogą Państwo dokonać zakupu ekologicznej mąki jaglane jod takich marek jak: Bio  Raj, Bio Planet, Incola.

Jakie są właściwości mąki jaglanej?

Mąka jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych ze względu na to, że jest bogato wyposażona w węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Jeśli chodzi o witaminy to w znacznej części witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6. Wśród minerałów wchodzących w skład mąki jaglanej są: magnez, miedź,  fosfor, żelazo oraz mangan. Problemy zdrowotne, w których pomoże nasza zdrowa mąka jaglana to:

  • Problemy z sercem– redukcja nadciśnienia oraz cholesterolu we krwi.
  • Problemy z wątrobą– zmniejszenie uszkodzeń tkanek wątroby.
  • Celiakia– produkt bezglutenowy
  • Problemy z jelitami– zawiera błonnik wspomagający mikroflorę bakteryjną jelit.

Co można przyrządzić z mąki jaglanej?

Zdrowotna mąka jaglana jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, a co ważniejsze o wiele bardziej wartościowym. Używa się jej do robienia

Idealnie się też sprawdza jako zagęszczacz do sosów i zup. Warto wiedzieć, że mąki jaglanej nie powinno się trzymać długo otwartej, ponieważ może nam zjełczeć, w wyniku czego będzie miała gorzki smak. W celu uniknięcia takiej sytuacji najlepiej jest trzymać taką mąkę w szczelnie zamkniętym pudełku lub naczyniu. 

Czym jest mąka ekologiczna?

Ekologiczna zdrowa mąka różni się od zwykłej tym, że pochodzi ona z certyfikowanych upraw i młynów. Wybierane są zboża najbardziej trwałe, odporne na choroby i wysokiej jakości , dzięki czemu wyrobiona później mąka jest całkowicie pozbawiona agrochemii i jest w stu procentach naturalna. Natomiast dzięki certyfikowanemu młynowi mąka nie jest sztucznie wybielana oraz nie są dodawane do niej żadne środki mające na celu poprawić pulchność ciasta, co w konwencjonalnych mąkach i mieszankach jest praktykowane.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl