• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

Mąka z kasztanów to dość nowatorski produkt spożywczy. Ma ona jednak swoją stosunkowo długą historię. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w Europie, w XVIII wieku i paradoksalnie był to przysmak ludzi ubogich. W XX wieku jadalne kasztany zyskały popularność w trakcie wojen, gdy mąka pszenna stała się trudna do zdobycia. Pomimo iż polskie kasztany mają w sobie dużo trujących substancji, istnieje możliwość przygotowania ich do spożycia przez przegotowanie. Najpopularniejszą formą kasztanów jadalnych są te z południa Europy. Mąka kasztanowa natomiast to wysuszony jasnobrązowy i słodkawy proszek. 

Więcej informacji znajdziesz w artykule pod listą produktów

Bogaty skład mąki kasztanowej

Jest wiele powodów, dla których powinniśmy dodać ten element na stałe do naszej diety. Mąka kasztanowa to przede wszystkim niebagatelny smak. W grę w chodzą również korzystne dla ogólnego funkcjonowania substancje odżywcze, które dobrze wpływają na zdrowie i poprawiają samopoczucie. Pomimo że ekologiczna mąka kasztanowa ma podobną ilość białka, tłuszczu i skrobi co klasyczna mąka pszenna – jej atutem jest całkowity brak glutenu. Warto nadmienić, że kasztan należy do orzechów wysokoenergetycznych i niskotłuszczowych. Od innych orzechów różni się on także tym, że jest bardzo nawodniony (składa się w 60% z wody) oraz ma w składzie wiele witamin

Kasztany zawierają w sobie błonnik, wspierający układ kostny i nerwowy mangan, witaminę B6, witaminę C (100 gram kasztanów zapewnia 48% dziennego zapotrzebowania organizmu) oraz kwas foliowy. Kolejnym dobroczynnym dla zdrowia czynnikiem są wapń i fosfor, które pozytywnie działają na cały układ kostny i zęby. Dodatkowo w kasztanach znajdziemy również magnez, który wspomaga procesy tworzenia twardego szkliwa oraz chroni przed rozwojem próchnicy. Dieta, która zawiera w sobie kasztany lub mąkę kasztanową wspiera odchudzanie. Wszystko dzięki obfitej ilości błonnika przy jednoczesnej niskiej ilości niezdrowych tłuszczów- to coś w sam raz dla osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. 

Same kasztany to też idealna przekąska dla osób ćwiczących, gdyż minerały zawarte w orzechach oraz duża ilość wody pomagają w uzupełnianiu elektrolitów w gospodarce organizmu, co bywa zbawienne dla osób, których ciało poddawane jest obciążeniom w postaci ćwiczeń fizycznych.

Do czego stosować mąkę kasztanową?

Na to pytanie jest wiele odpowiedzi. Wszystko przez uniwersalność i doskonały smak, który można wpasować w szeroką gamę potraw. Słodkawy smak mąki kasztanowej sprawia, że nadaje się ona głównie do ciast i deserów. Ciasteczka, biszkopty, słodkie placki – te wszystkie rzeczy można przyrządzić bezglutenowo i po wegańsku. 

Ciasta upieczone z mąki kasztanowej idealnie współgrają z wegańskimi dżemami, masłem orzechowym, musami bananowymi oraz wieloma innymi dodatkami. Bezglutenowe ciasta na bazie mąki kasztanowej można tworzyć w wersjach nisko jak i wysokokalorycznych. Dla amatorów pieczenia i gotowania mąką kasztanowa będzie idealna, by zrobić lekkostrawne i puszyste desery dla całej rodziny i na każdą oka

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl