• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka kukurydziana

EKOLOGICZNA MĄKA KUKURYDZIANA

Mąka kukurydziana – czym jest?

Przy zakupie ekologicznej mąki kukurydzianej, warto jest wiedzieć, że kukurydza jest jednym z najzdrowszych jak i najpopularniejszych warzyw świata. Na rynku jest mnóstwo produktów spożywczych, które są wykonane właśnie z kukurydzy.

W sklepie bioconieco.pl mamy Państwu do zaoferowania szeroki wachlarz ekologicznych mąk kukurydzianych. Warto zaznaczyć, że mąka kukurydziana jest produktem naturalnie bezglutenowym, więc zwolennicy diety bezglutenowej na pewno nie będą zawiedzeni. Serdecznie zapraszamy również do osobnego działu w sklepie bioconieco, który jest całkowicie poświęcony produktom bezglutenowym. https://bioconieco.pl/Produkty-bezglutenowe-c899.

Wyrobienie mąki kukurydzianej polega na zmieleniu wysuszonych i dojrzałych ziaren kukurydzy. Przez charakterystyczny żółty kolor mąki, wyrabiana z niej żywność osiąga taką samą barwę. Największą popularnością cieszy się w krajach Ameryki Południowej, gdzie z mąki kukurydzianej robi się takie produkty jak: 

  • Tacos,
  • Tortille,
  • Nachos.

Jakie są właściwości zdrowotne mąki kukurydzianej?

Oprócz tego, że ekologiczna mąka kukurydziana jest bezglutenowa, co bardzo dobrze świadczy o jej zdrowotności, posiada ona wiele innych zdrowych cech. Dzięki temu, że jest źródłem błonnika zapobiega wielu groźnym chorobom jak np: rak jelita grubego, udar, cukrzyca, czy choroby sercowe. Zawiera w sobie również dużo witamin i minerałów takich jak: 

 Żelazo– wspomaga pracę mózgu, utrzymuje prawidłową temperaturę naszego ciała oraz odpowiada za poziom zgromadzonej w nim energii.

Cynk– wzmacnia skórę, włosy, paznokcie i kości, odpowiada za leczenie trądziku, zwiększa naszą odporność, zapobiega pojawianiu się żylaków
 

Magnez– zmniejsza ryzyko zachorowania na arytmię, nadciśnienie, cukrzycę, astmę.

Mąka kukurydziana może się okazać pomocna również dla osób borykających się z grzybicą stóp. Można ją także zastosować na oparzenia słoneczne, dodając do niej wcześniej niewielką ilość wody. Tą samą metodą mogą Państwo zdezynfekować dany przedmiot. Idealnie się nadaję do oczyszczania sztućców i biżuterii.

Co można przyrządzić z mąki kukurydzianej?

Ekologiczna mąka kukurydziana nie jest popularna tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale słynie również z różnorodności wykonywanych z niej dań. Dzięki temu, że nadaje ona puszystości świetnie się nadaje do robienia naleśników, czy racuszków. Mąka kukurydziana jest wspaniałym zagęszczaczem do sosów i zup oraz idealnie nadaje się do panierowania różnych rodzajów mięs i ryb.

Czym jest mąka ekologiczna?

 

Ekologiczna zdrowa mąka różni się od zwykłej tym, że pochodzi ona z certyfikowanych upraw i młynów. Wybierane są zboża najbardziej trwałe, odporne na choroby i wysokiej jakości , dzięki czemu wyrobiona później mąka jest całkowicie pozbawiona agrochemii i jest w stu procentach naturalna. Natomiast dzięki certyfikowanemu młynowi mąka nie jest sztucznie wybielana oraz nie są dodawane do niej żadne środki mające na celu poprawić pulchność ciasta, co w konwencjonalnych mąkach i mieszankach jest praktykowane.

  • Producenci