
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka migdałowa
EKOLOGICZNA MĄKA MIGDAŁOWA
Mąka migdałowa – co to jest
Ekologiczna mąka migdałowa jest jedną z wielu w naszym sklepie, które należą do grupy mąk naturalnie bezglutenowych. Jest ona wspaniałą alternatywą dla tych z Państwa, którzy posiadają dietę bezglutenową. W sklepie bioconieco.pl znajdą również Państwo osobny dział zawierający różnorodne produkty bezglutenowe
Nasza ekologiczna mąka migdałowa jest produkowana przez takie marki, jak: Targroch. Mąka migdałowa wykonywana jest poprzez zmielenie migdałów. Dzięki temu posiada migdałowy, słodki smak oraz jasną barwę. Może pełnić rolę zdrowszego zamiennika tradycyjnej mąki do różnych wypieków.
Właściwości zdrowotne mąki migdałowej
Ekologiczna mąka migdałowa, dzięki temu, że nie zawiera wielu węglowodanów jest idealną opcją dla tych z Państwa, którzy chcą zadbać o swoją sylwetkę. Jest ona źródłem minerałów takich jak magnez, wapno i żelazo. Zdrowa mąka migdałowa pomaga również w różnego rodzaju schorzeniach:
- Cukrzyca–odpowiada za redukcję poziomu glikemii po posiłkowej,
- Rak okrężnicy– zmniejsza ryzyko zachorowania,
- Obniżenie ciśnienia krwi,
- Redukuje poziom cholesterolu w organizmie.
Co można zrobić z mąki migdałowej?
Jak już wcześniej wspominaliśmy, zdrowa mąka migdałowa może świetnie sprawdzić się w roli zamiennika mąki pszennej w różnorodnych wyrobach mącznych:
- Ciasta i ciasteczka,
- Pizza,
- Placki,
- Naleśniki,
- Racuszki,
- Muffiny.
Sprawdzi się ona również jako doskonały dodatek do chlebów, panierek do mięs, koktajli, deserów i płatków śniadaniowych (w formie surowej). Nasza zdrowotna mąka migdałowa ma również swoje zastosowanie jako zagęszczacz do sosów i zup.
Mąka migdałowa w dietach
Ze względu na to, że ekologiczna mąka migdałowa jest bezglutenowa, doskonale się nadaje do użytku w diecie bezglutenowej. Jest ona przeznaczona w dużej mierze dla osób zmagających się z Celiakią, ale również dla tych, którzy z glutenu zrezygnowali, aby lepiej się poczuć. Mąka migdałowa jest także zawarta w diecie PALEO, czyli diecie skupionej na produktach całkowicie naturalnych, bez chemikaliów, ani żadnych suplementów. Nasza zdrowa mąka migdałowa jest w pełni zalecana również dla osób zmagających się z nieswoistym zapaleniem jelit (m.in. chorobą Crohna – Leśniowskiego), ponieważ nie zawiera w sobie błonnika szkodliwego dla osób z tym schorzeniem. Dietą, w której również mile widziana jest mąka migdałowa jest dieta ketogenna. Polega ona na podtrzymywaniu swojego organizmu w stanie głodówki, dzięki czemu organizm zmuszony jest wykorzystać swoje zmagazynowane tłuszcze do wyprodukowania energii. Dieta ketogenna przeznaczona jest dla osób m.in. chorych na padaczkę.
Czym jest mąka ekologiczna?
Ekologiczna zdrowa mąka różni się od zwykłej tym, że pochodzi ona z certyfikowanych upraw i młynów. Wybierane są zboża najbardziej trwałe, odporne na choroby i wysokiej jakości , dzięki czemu wyrobiona później mąka jest całkowicie pozbawiona agrochemii i jest w stu procentach naturalna. Natomiast dzięki certyfikowanemu młynowi mąka nie jest sztucznie wybielana oraz nie są dodawane do niej żadne środki mające na celu poprawić pulchność ciasta, co w konwencjonalnych mąkach i mieszankach jest praktykowane.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl