
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka orkiszowa
EKOLOGICZNA MĄKA ORKISZOWA
Mąka orkiszowa – co to jest?
Orkisz, z którego wyrabia się ekologiczną mąkę orkiszową jest jedną z najstarszych odmian pszenicy, o której nasze społeczeństwo zapomniało na kilkadziesiąt lat. Na szczęście, dzięki rosnącej popularności zdrowej żywności uprawa orkiszu została wznowiona. Mąka orkiszowa jest bowiem o wiele zdrowsza od mąki pszennej. Nie mogło więc jej zabraknąć w sklepie bioconieco.pl, w którym mamy dla Państwa kilka rodzajów ekologicznej mąki orkiszowej.
Jeżeli jesteście zainteresowani, to koniecznie sprawdźcie naszą ofertę produktów lub przeczytajcie artykuł znajdujący się na dole strony.
Mąka orkiszowa jest bowiem o wiele zdrowsza od mąki pszennej. Nie mogło więc jej zabraknąć w sklepie bioconieco.pl, w którym mamy dla Państwa kilka rodzajów ekologicznej mąki orkiszowej:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista,
- Mąka orkiszowa biała,
- Mąka orkiszowa chlebowa,
- Mąka orkiszowa razowa.
Nasze ekologiczne mąki orkiszowe produkowane są przez takie marki jak: Bio Raj, Gron Balance, Młyny Wodne, BioLife
W procesie wyrobu mąki orkiszowej nie dochodzi do naruszenia łupiny, która ma za zadanie chronić jądro ziarna przed zanieczyszczeniami. Dzięki temu ziarno zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Posiada lekko słodki oraz orzechowy smak, co może być jej wielkim atutem w kuchni.
Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa?
Zdrowotność ekologicznej mąki orkiszowej polega m.in. na braku jakichkolwiek modyfikacji genetycznych, a to dzięki wysokiej odporności na niekorzystne warunki klimatyczne orkiszu. Nie są wymagane więc żadne środki chemiczne, czy sztuczne nawozy podczas jego uprawy. Zawiera natomiast duże ilości węglowodanów, błonnika oraz białka. Zdrowa mąka orkiszowa jest również źródłem takich cennych dla naszego organizmu minerałów jak:
- Fosfor,
- Żelazo,
- Cynk,
- Mangan.
Nie brakuje jej również witamin z grupy B (B1, B3, B6)oraz witaminy E. Za główne właściwości zdrowotne mąki orkiszowej uznaje się m.in.
- Poprawę kondycji włosów i paznokci,
- Wzmocnienie odporności,
- Szybsze przyswajanie informacji z zewnątrz przez nasz mózg.
- Regulację rytmu wypróżnień,
- Obniżenie poziomu cholesterolu,
- Poprawę krążenia krwi.
Świetnie się również sprawdza w przypadku różnego rodzaju infekcji. Wyroby ze zdrowej mąki orkiszowej są zalecane kobietom spodziewającym się dziecka, ponieważ może ona zapobiec wszelakim nieprawidłowościom w przebiegu ciąży.
Zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni
Najpopularniejszym zastosowaniem ekologicznej mąki orkiszowej jest wypiek chlebów, a wszystko za sprawą konsystencji ciasta, która jest idealna do tego typu wypieków. Jest to natomiast jedno z wielu możliwości wykorzystania jej w naszej kuchni. Mąka orkiszowa idealnie może nam posłużyć do wyrobu takich pysznych rzeczy jak:
- Muffiny,
- Makarony,
- Ciasta i ciasteczka,
- Tarty,
- Wafelki,
- Pizza.
Świetnie się też spisuje w roli zagęszczacza do sosów i zup, ze względu na ilość zawartego błonnika oraz że łatwo rozpuszcza się w wodzie.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl