
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka owsiana
EKOLOGICZNA MĄKA OWSIANA
Mąka owsiana – co to jest?
Mąka owsiana,mimo że nie jest dość popularna, nie jest w niczym gorsza od innych rodzajów mąk. Sklep bioconieco.pl ma Państwu do zaoferowania ekologiczne mąki owsiane najwyższej jakości. Należą one do grona mąk bezglutenowych, dlatego szczególnie polecamy ją tym z Państwa, których dieta nie zawiera glutenu. Dla takich klientów mamy również w sklepie bioconieco.pl cały osobny dział z produktami bezglutenowymi
Sprawdź naszą ofertę i dowiedz się więcej w artykule umieszczonym na dole strony.
Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Istnieją natomiast dwie wersje naszej mąki, które różnią się sposobem mielenia ziaren. Ta bardziej tradycyjna polega na mieleniu całych ziaren owsa wraz z zarodkami i otrębami. Z kolei w wersji drugiej, mielone są tylko ziarna krojone, pozbawione otrębów, co sprawia że powstała wyniku mąka owsiana jest bardziej delikatna.
Właściwości zdrowotne mąki owsianej
Ekologiczna mąka owsiana góruje nad innymi rodzajami mąki ze względu na ilość zawartego błonnika oraz białka. Do jej składu możemy również zaliczyć niezbędne dla naszego organizmu minerały, takie jak: mangan, żelazo, cynk oraz magnez. Jedną z cech, która łączy zdrową mąkę owsianą z innymi rodzajami mąk, jak np. mąkę kukurydzianą, czy mąkę orkiszową,( o których mogą się Państwo dowiedzieć więcej, zaglądając na osobne działy im poświęcone (tutaj by były te linki)), jest fakt, że posiada bogate zasoby witamin z grupy B. Dzięki posiadanym węglowodanom, mąka owsiana ma następujące właściwości zdrowotne:
- Redukcja poziomu cholesterolu we krwi,
- Pomoc przy różnego rodzaju chorobach układu pokarmowego,
- Zapobieganie rozwojowi nowotworowemu ( rak jelita grubego),
- Pomoc przy chorobach serca,
- Redukcja poziomu glukozy we krwi,
- Działanie przeciwskurczowe,
- Pomoc w radzeniu sobie ze stresem,
- Działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne,
- Pomoc przy chorobach nerek,
- Pomoc przy reumatyzmie.
Zdrowotna mąka owsiana ma również swoje zastosowanie, jeśli chodzi o problemy skórne. Doskonale się sprawdza jako środek przeciwświądowy oraz tonik. Można jej użyć także do celów łagodzących. Dużą zaletą zdrowej mąki owsianej jest brak glutenu w jej składzie. Dzięki temu osoby zmagające się z Celiakią, czyli uczuleniem na gluten, mogą śmiało ją wykorzystać w swoich kuchniach.
Co można przyrządzić z mąki owsianej?
Ekologiczna mąka owsiana w porównaniu z mąką pszenną jest bardziej ziarnista i grubsza, dlatego pieczenie niektórych wypieków może stanowić problem. Są natomiast produkty, w których mąka owsiana stanowi idealną alternatywę dla mąki pszennej. Co ciekawe, wypieki zawierające organiczną mąkę owsianą są w stanie zachować świeżość na dłużej. Do takich wypieków zdecydowanie należą chleby oraz bułeczki. Takie zastosowanie mąki z owsa jest bardzo popularne w Norwegii, gdzie pieczone z niej są płaskie i chrupkie chlebki. Inne produkty, jakie można wykonać z mąki owsianej organicznej to:
- Gofry,
- Mufiiny,
- Babeczki,
- Naleśniki.
Jak większość mąk, świetnie się również sprawdza, jako zagęszczacz do sosów i zup.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl