
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka pszenna
EKOLOGICZNA MĄKA PSZENNA I JEJ ZASTOSOWANIA
Mąka pszenna – czym jest?
Ekologiczna mąka pszenna jest bez wątpienia najbardziej podstawowym oraz najpopularniejszym rodzajem wśród mąk. Można z niej zrobić praktycznie wszystko z listy wypieków kuchennych. Dlatego nie mogło jej zabraknąć w sklepie bioconieco.pl. Mamy Państwu do zaoferowania wiele rodzajów mąki pszennej, w zależności od chęci jej przeznaczenia. Jesteśmy przekonani, że doskonale odnajdą się Państwo w naszym dziale i znajdą taką organiczną mąkę pszenną, jakiej potrzebują. Posiadamy wysokiej jakości mąki pszenne od producentów takich jak: Bio Planet, Gron Balance.
Ekologiczna mąka pszenna pozyskiwana jest z bielma mącznego, które znajduje się między zarodkiem, a warstwą owocowo – nasienną ziarna pszenicy. W zależności od tego w jaki sposób mąka pszenna została przesiana , jest ona dzielona na typy najdelikatniejsze (tortowe) po te grubsze (razowe).
Czy mąka pszenna jest zdrowa?
Warto zaznaczyć, że ekologiczna mąka pszenna wysoce się różni od tej konwencjonalnej. Zawiera ona o wiele więcej wartości odżywczych, ponieważ nie jest wybielana chemicznie. Organiczna mąka pszenna (im ciemniejsza tym zdrowsza) zawiera również cenne dla zdrowia minerały takie jak:
- Cynk,
- Miedź,
- Magnez,
- Selen,
- Fosfor,
- Miedź,
- Potas.
Oprócz minerałów, mąka pszenna zawiera witaminy z grupy B.
Co można przyrządzić z mąki pszennej?
Jeśli chodzi o organiczną mąkę pszenną, to, co chcemy z niej zrobić, w dużej mierze zależy od typu owej mąki. Jeśli chcieliby Państwo upiec puszyste ciasto, najlepiej spisze się w tym wypadku mąka tortowa, czyli najniższy typ mąki. Ma ona bowiem najwyższy poziom glutenu. Biała mąka pszenna doskonale się również nada do wyrobu: naleśników, gofrów oraz pierogów.Najwyższe typy mąk najlepiej sprawdzają się przy pieczeniu chlebów i ciast. Ze względu na to, że im wyższy typ mąki to barwa staje się ciemniejsza, produkty zrobione z mąki pszennej pełnoziarnistej,o wysokim typie rozdrobnienia, stają się ciemne. Oprócz ciemniejszej barwy posiadają także więcej wartości odżywczych. Ekologiczna mąka pszenna idealnie się nadaje to robienia makaronu. Istnieje nawet rodzaj mąki pszennej, nazywany someliną, który jest przeznaczony specjalnie do wyrobu różnego rodzaju makaronów. Jest ona robiona ze specjalnego rodzaju pszenicy zwanego durum. Przez to, że ma wyższy p
oziom glutenu różne kształty makaronu takie jak wstążki, czy kolanka są bardziej wytrzymałe.
Typy mąki pszennej
- Typ 450 (tortowa),
- Typ 550 (luksusowa),
- Typ 750 (chlebowa)
- Typ 1400 (sitkowa),
- Typ 1850 (graham),
- Typ 2000 (razowa).
Typy rozdrobnienia mąki świadczą o ilości zawartych w niej substancji mineralnych. Im typ jest niższy, tym mąka ma tych substancji mniej oraz jej barwa jest jaśniejsza. Jeśli natomiast typ mąki jest wysoki, oznacza to, że zawiera ona wiele substancji mineralnych, a co za tym idzie jej barwa staje się ciemniejsza. Najzdrowszą mąką jest ta, z największą ilością błonnika, czyli ekologiczna mąka pszenna pełnoziarnista.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl