• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka razowa

Mąka  razowa

Od lat mąka służy nam do tworzenia wielu przysmaków – chlebów, makaronów, włoskich pizz oraz ciast. Istnieją różne rodzaje tego popularnego składnika, ale z jednej warto szczególnie skorzystać w robieniu pieczywa. Mąka razowa to potoczna nazwa mąki z pełnego ziarna, która różni się od swojej białej odpowiedniczki. Warto nadmienić, że w mące razowej nie tyle chodzi o specyfikę ziaren, co o sposób ich przemiału (mąka razowa mielona jest tylko jednokrotnie).

Czym jest mąka razowa i czy warto nią zastąpić białą

Mąka razowa jest świetnym rozwiązaniem jeśli chodzi o zastosowanie w wypieku pieczywa. To rodzaj mąki pszennej, do której produkcji wykorzystuje się całe otręby i zarodki pszenne. Jest ona też mniej przetworzona niż mąka biała. Mąka razowa różni się także od mąki białej większą granulacją. Większa ilośćbłonnika znajdująca się w pełnych ziarnach, wpływa korzystnie na wchłanianie i zmniejsza ryzyko późniejszego zalegania w jelitach.

Jak powszechnie wiadomo, klasyczna, biała mąka pszenna powstaje przez proces mielenia ziarna na sypki biały proszek. Podczas produkcji mąki razowej pozostawia się część otrębów, przez co nie jest ona pozbawiona części składników odżywczych. Produkty z białej mąki ze względu na swoją ubogość w substancje odżywcze przyczyniają się często do problemów zdrowotnych. Dzieje się tak, ponieważ pozbawiona błonnika (zawartego w ziarnach) spowalnia procesy trawienne i szybko staje się przyczyną nadwagi. Ekologiczna mąka razowa posiada także mniejszą ilość skrobi – szkodliwej substancji, która pęcznieje i zalega w żołądku i utrudnia procesy trawienne.

Największe zalety mąki razowej

Zaczynając od najbardziej wyrazistej cechy – niech będzie to smak. Dzięki użyciu przy tworzeniu mąki razowej pełnych ziaren pszenicznych efekt końcowy wypieku diametralnie różni się od pieczywa z mąki białej. Ma ciemnobrązowy kolor, pełniejszy aromat oraz bardziej wyrazisty smak. Może mieć on także większą objętość i masę. Mąka razowa zawiera w sobie dużo wspomagającego pracę jelit błonnika. W bielmie jej ziaren znaleźć dużo minerałów oraz witamin z grupy B, białko oraz węglowodany. Minerałami, które występują w mące pełnoziarnistej w największej ilości są fosfor, żelazo i cynk. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej, z której korzystały nasze mamy i babcie.    

Do czego używać mąki razowej

 Zastosowanie mąki razowej jest bardzo szerokie. Pomimo że wypieki z mąki razowej bio różnią się gęstością i gładkością ciasta od jej białej odpowiedniczki. W praktyce zastąpić możemy ją zastąpić w niemal każdej potrawie. Najbardziej jednak nadaje się przy wypiekach słodkich ciast, które mają przybrać nieco twardszą konsystencję. Znajdziemy więc zastosowanie w piernikach, czekoladowych brownie, kruchych ciasteczkach, słodkich omletach, muffinach czy jabłecznikach. Oczywiście nie można zapomnieć o pieczywie – chlebach i bułkach. Wypieki z tego typu mąki są ciemniejsze, o lepszym, głębszym smaku i zapachu. Użycie całej mąki pełnoziarnistej do wypieku pieczywa daje ciemnobrązowy kolor i bardziej aromatyczny zapach niż chleb wypiekany z mąki białej. 

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl