
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka ryżowa
EKOLOGICZNA MĄKA RYŻOWA I JEJ ZASTOSOWANIA
Mąka ryżowa – co to jest?
Sklep bioconieco.pl posiada duży wybór ekologicznej mąki ryżowej, która należy do grupy mąk naturalnie bezglutenowych. Nadaje się zatem jako idealny zamiennik dla osób zmagających się z Celiakią lub dla tych z Państwa, którzy wyeliminowali gluten ze swojej diety z innych powodów. Nasza strona bioconieco.pl posiada osobny dział, poświęcony całkowicie produktom bezglutenowym, na który zainteresowanych serdecznie zapraszamy: https://bioconieco.pl/Produkty-bezglutenowe-c899. Nasze ekologiczne mąki ryżowe są produkowane m.in. przez takie marki jak: BioLife, czy Probio.
Produkcja mąki ryżowej polega na drobnym zmieleniu ziaren ryżu. Kolor powstałej mąki jest uzależniony od barwy ryżu, z którego pochodzi. Jeśli jest to ryż biały, barwa rzecz jasna będzie jasna. Natomiast mąka z ryżu brązowego będzie posiadać kolor ciemny.
Właściwości zdrowotne mąki ryżowej
To, że organiczna mąka ryżowa jest bezglutenowa jest jedną z wielu jej prozdrowotnych cech. Oprócz tego, że jest przyjazna dla osób z nietolerancją glutenu, jest także źródłem cennych minerałów takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Witaminy z grupy B również wchodzą w skład mąki ryżowej, co wspomaga utrzymanie prawidłowego napięcia mięśniowego. Błonnik jest kolejnym bardzo ważnym i wartościowym składnikiem zdrowej mąki ryżowej. Zaleca się ją osobom skłonnym do alergii pokarmowych, ponieważ nie powoduje ona uczuleń. W porównaniu z mąką pszenną, ekologiczna mąka ryżowa posiada zdecydowanie mniej kalorii, dzięki czemu jest idealną alternatywą dla osób dbających o linię. Dodanie jej do diety wzbogaci naszą kuchnię również o ciekawsze i orientalne smaki. Spożywanie zdrowej mąki ryżowej wiąże ze sobą wiele korzyści związanych ze zdrowiem. Właściwości zdrowotne, które posiada mąka ryżowa to:
- Wzmocnienie kości,
- Redukcja poziomu cholesterolu we krwi,
- Wzmocnienie włosów, skóry i paznokci,
- Działanie przeciwnowotworowe,
- Poprawa pracy układu nerwowego,
- Poprawa odporności,
- Łagodzenie zaparć.
Maseczki z organicznej mąki ryżowej doskonale działają na skórę twarzy, opóźniając proces pojawiania się zmarszczek.
Zastosowanie mąki ryżowej w kuchni
Dzięki swojemu delikatnemu i neutralnemu smakowi, ekologiczna mąka ryżowa może znaleźć zastosowanie w daniach wytrawnych jak i słodkich. Jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej. Do listy produktów jakie możemy wykonać z mąki ryżowej zaliczamy.
Jest także wspaniałym zagęszczaczem do sosów, zup oraz kremów. W krajach azjatyckich zdrowotna mąka ryżowa jest często wykorzystywana do wyrobu słodyczy, pieczywa oraz makaronów. Warto wiedzieć, że jeśli zastępujemy mąkę pszenną ekologiczną mąką ryżową, musimy zastosować podwójną liczbę jajek, aby zwiększyć kleistość naszego wyrobu.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl