• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka z ciecierzycy

MĄKA Z CIECIERZYCY

Ciecierzyca lub cieciorka to roślina, z której uprawy uzyskujemy groszki ciecierzycy wykorzystywane między innymi do wytwarzania mąki. Sama mąka z ciecierzycy rodzaj drobno zmielonego proszku, do którego produkcji używa się suszonego cieciorkowego grochu. Popularnością cieszy się ona głównie w takich krajach jak Indie, Chiny czy Tajlandia (czasem mylnie nazywana jest także „grochem włoskim”). W Indiach natomiast mówi się o niej „Besan”. Łatwy sposób przyrządzenia i popularyzacja zdrowego odżywania sprawiły, że zyskała dobrą sławę również w Polsce. Z początku była głównie używana jako zagęszczacz do potraw, później jednak odkryto wiele jej pozytywnych właściwości i dodatkowych zastosowań.   

Właściwości i zastosowanie

Mąka z ciecierzycy jestbezglutenowa, bogata wproteiny, węglowodany i błonnik. Włączenie jej do diety to dobry pomysł dla osób z alergiami pokarmowymi. Wśród substancji odżywczych zawartych w tym pokarmie znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, które skutecznie blokują gromadzenie się złego cholesterolu w organizmie. 

Ta wyjątkowa mąka zawiera również Potas i magnez, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz kwas foliowy, którego udział w syntezie nukleotydów wzmacnia działanie komórek i tkanek ludzkiego ciała. Jej skład pomaga także w dojrzewaniu czerwonych krwinek, a także jest niezwykle pomocna dla osób starających się o dziecko. W dodatku ciecierzyca zawiera bogactwo polifenoli, przeciwutleniaczy, które pomagają zniwelować skutki działania wolnych rodników w organizmie. Przeprowadzone badania pokazały także, że mąka z ciecierzycy w najmniejszym stopniu wśród innych produkuje po podgrzaniu akrylamid (rakotwórczą, szkodliwa dla zdrowia substancja, która powstaje jako produkt uboczny przetwarzania żywności na bazie mąki i ziemniaków).  

 Zastosowanie kulinarne mąki z ciecierzycy zwykle związane jest z kuchnią orientalną. Jest to jeden z podstawowych składników indyjskiej pakory – dania warzywami i owocami morza. Jednak w wyniku eksperymentów kuchmistrzów z całego świata wykorzystano ją w dziesiątkach potraw i wypiekach. Jest to także element składowy falafeli, które każdy kojarzy z barów kebab oraz arabskiej pasty hummus. Nie musi być ona używana do wyjątkowo skomplikowanych potraw – nada się także jako zamiennik tradycyjnej mąki w panierkach i wypiekach.  

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl