• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka z płaskurki

Mąka z płaskurki

 Mąka z płaskurki nazywana też przez niektórych „matką orkiszu” to wysokiej jakości produkt typu fit, mający szerokie zastosowanie w dietetyce sportowej i odchudzającej. Jego historia sięga czasów starożytnych Egipcjan, gdzie rosła w dolinie „żyznego półksiężyca”. Obecnie wysiewana jest na całym świecie.  Ta prastara mąka idealnie wpasowuje się we współczesną ideę zdrowego żywienia.

Właściwości mąki z płaskurki

Płaskurka jest rodzajem pszenicy, która zawiera więcej błonnika i substancji odżywczych niż pszenica zwyczajna. Przez wiele lat była uprawiana w najżyźniejszych obszarach Egiptu i Mezopotamii kilka tysięcy lat temu. W wyniku rozwoju cywilizacyjnego została zastąpiona przez pszenicę twardą i popularną do dzisiaj - pszenicę zwyczajną, które nie potrzebowały tak żyznych gleb. Wzrastające zapotrzebowanie na zdrową żywność sprawiło, że coraz więcej rolników podjęło się wysiewu tego antycznego zboża. 

Dwiema największymi zaletami mąki z płaskurki jest: wysoka zawartość białka (22%) oraz niska zawartość glutenu. Jako kolejny atut możemy wymienić fakt, że przy mieleniu nie pozbawia jej się w tak dużym stopniu substancji odżywczych, przy jednoczesnym zachowaniu sypkości mąki. Mąka z płaskurki jest w 100% produktem organicznym i ekologicznym. Z perspektywy ekologii wysiew płaskurki sprzyja tworzeniu bioróżnorodności rolnej i zmniejsza światowe spożycie glutenu. Zdrowotne właściwości mąki pomagają także zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie.   

Do czego używać mąki z płaskurki?

Pomimo niewielkich różnic fizycznych, mąka z płaskurki może bez problemu zastąpić mąkę z pszenicy zwyczajnej w większości wyrobów piekarniczych. Zastosowanie znajdzie także w makaronach, ciastach, pieczywie, a nawet panierkach do potraw wegetariańskich. Z tej mąki można wykonać również smakowite desery – ciasta, ciasteczka, herbatniki, biszkopty czy drożdżówki w różnych smakach. Szerokie zastosowanie i jakość tego produktu sprawia, że powinien on znaleźć się w kuchni każdego, kto dba o zdrowie swoje i swojej rodziny. To także nieodłączny produkt każdej szanującej się ekopiekarni. 

Ciekawostką jest także, że mąka z płaskurki jest idealna jako dodatek do zakwasu wegańskiego żurku, podkreślając smak i aromat zupy.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl