• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąka z samopszy

Mąka z samopszy

Samopsza jest wyjątkowym rodzajem pszenicy, który przez wielu uważany jest za roślinę leczniczą. Można piec z niej doskonały chleb, choć wypiek z tego rodzaju mąki nieco różni się od tradycyjnego. Zawsze jednak pozostawia doskonały smak i aromat świeżego pieczywa.

Czym jest samopsza?

Każdy, kto chce wprowadzić do swojej diety mąkę z samopszy musi nieco wiedzieć
o właściwościach tej pszenicy. Jest to jedna z najstarszych odmian, o której wzmianki na temat upraw znajdziemy już 8000 lat przed naszą erą w Turcji. Dzisiaj jest ona jednym z najbardziej znanych produktów na polskim rynku, dzięki temu, że ziarna do mąki z samopszy pochodzą głównie od rodzimych dostawców. Jedną z właściwości samopszy różniącą ją od innych pszenicznych odpowiedników jest to, że ma tylko pojedyncze ziarna po obu stronach ucha. Z ziaren samopszy można uzyskać wartościowo odżywczą mąkę. 

Mąka z samopszy

Mąka z samopszy jest przez przemiał ziaren samopszy, które wcześniej są selekcjonowane i oczyszczane. Zasadniczą różnicą od innych mąk jest duża ilość zawartego białka. Proteiny stanowią bowiem około połowę składu więcej niż zawartość tego składnika w pszenicy zwyczajnej. Aminokwasy, które znajdziemy w tym produkcie to fenyloalanina, tyrozyna, metionina wytwarzana i izoleucyna. Wszystkie one powinny być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.