
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka z samopszy
Mąka z samopszy
Samopsza jest wyjątkowym rodzajem pszenicy, który przez wielu uważany jest za roślinę leczniczą. Można piec z niej doskonały chleb, choć wypiek z tego rodzaju mąki nieco różni się od tradycyjnego. Zawsze jednak pozostawia doskonały smak i aromat świeżego pieczywa.
Czym jest samopsza?
Każdy, kto chce wprowadzić do swojej diety mąkę z samopszy musi nieco wiedzieć
o właściwościach tej pszenicy. Jest to jedna z najstarszych odmian, o której wzmianki na temat upraw znajdziemy już 8000 lat przed naszą erą w Turcji. Dzisiaj jest ona jednym z najbardziej znanych produktów na polskim rynku, dzięki temu, że ziarna do mąki z samopszy pochodzą głównie od rodzimych dostawców. Jedną z właściwości samopszy różniącą ją od innych pszenicznych odpowiedników jest to, że ma tylko pojedyncze ziarna po obu stronach ucha. Z ziaren samopszy można uzyskać wartościowo odżywczą mąkę.
Mąka z samopszy
Mąka z samopszy jest przez przemiał ziaren samopszy, które wcześniej są selekcjonowane i oczyszczane. Zasadniczą różnicą od innych mąk jest duża ilość zawartego białka. Proteiny stanowią bowiem około połowę składu więcej niż zawartość tego składnika w pszenicy zwyczajnej. Aminokwasy, które znajdziemy w tym produkcie to fenyloalanina, tyrozyna, metionina wytwarzana i izoleucyna. Wszystkie one powinny być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Mąka z samopszy to także źródło pozytywnych dla zdrowia pierwiastków - magnezu, żelaza, cynku, manganu. Te mikroelementy pozytywnie wpływają na ogólną pracę tarczycy, układu krążenia. Ponadto poprawiają stan zdrowia skóry.
Do czego wykorzystać mąkę z samopszy?
Wypieki robione przy użyciu mąki z samopszy nie tylko zapewnią doskonałe doznania smakowe, ale też poprawiają samopoczucie. Mąka z samopszy zwiększa także walory odżywcze każdej potrawy, w której jest elementem składowym. Idealnie nadaje się do wypieków chleba, ciast, ciasteczek, herbatników, gofrów, pierników oraz innych pyszności. Dzięki swojemu uniwersalizmowi każda kreatywna gospodyni znajdzie jakieś nietuzinkowe zastosowanie tego niezwykłego wyrobu. Utrwalanie tradycji wypieków mąki z samopszy nie tylko zapewnia pyszne potrawy na domowych stołach, ale sprawia, że uprawy zbóż stają się różnorodne, dzięki czemu na sklepowych półkach zawsze czeka na nas większy wybór produktów pszennych.
- Producenci