
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Mąka żytnia
EKOLOGICZNA MĄKA ŻYTNIA
Ekologiczna mąka żytnia – co to jest?
Przez niektórych mąka żytnia jest traktowana jako nieatrakcyjny zamiennik mąki pszennej, ze względu na jej specyficzny smak oraz nieco inne właściwości jeśli chodzi o wypieki. Natomiast zawiera o wiele więcej wartości odżywczych, co jest niepodważalną zaletą ekologicznej mąki żytniej. W sklepie bioconieco.pl znajdą Państwo wiele rodzajów naszej zdrowej mąki żytniej, w zależności od celów do jakich chcieliby Państwo jej użyć. Do listy producentów naszych ekologicznych mąk żytnich należą takie marki jak: Babalscy, Bio Planet, Młyny Wodne, Symbio.
Mąka żytnia, jak sama nazwa wskazuje, jest wyrabiana ze zmielonych ziaren żyta. Uprawa tego zboża rozpoczęła się na terenie Turcji kilka tysięcy lat przed naszą erą, a do Europy zawędrowała ok. 1500 lat p.n.e. Dzisiaj Polska wraz z Rosją i Niemcami góruje w produkcji żyta na świecie. Oprócz mąki, innymi zastosowaniami żyta są produkcje paszy dla zwierząt oraz słomy. Z ziaren owego zboża wytwarza się również alkohole takie jak wódka, whisky, czy piwo.
Dlaczego mąka żytnia jest zdrowa?
Ekologiczna mąka żytnia posiada wiele walorów zdrowotnych, co daje jej zdecydowaną przewagę nad mąką pszenną. W skład zdrowej mąki żytniej wchodzą: Witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B Minerały – magnez, mangan, miedź, potas, cynk, fosfor, żelazo sód, selen, wapno, Tłuszcze, Cukry, Błonnik, Aminokwasy.
Do właściwości zdrowotnych ekologicznej mąki żytniej możemy zaliczyć m.in. pomoc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz w odchudzaniu. Przyspiesza również przemianę materii w organizmie oraz działa zapobiegawczo przeciw nowotworom.
Co można przyrządzić z mąki żytniej?
Zdrowa mąka żytnia dzięki swojemu specyficznemu, lekko orzechowemu smakowi idealnie nadaje się do wypieku chlebów zwłaszcza na zakwasie. Ciasto żytnie z zakwasem jest bowiem mniej gumowate oraz posiada bardzo ciekawy smak. Zakwasu z mąki żytniej używa się także przy gotowaniu żurku wielkanocnego. Bardzo ciekawym produktem, wykonanym ze zdrowotnej mąki żytniej jest makaron, zważywszy na jego chrupką konsystencję, ciekawy smak oraz ciemny kolor. Ekologiczna mąka żytnia świetnie się sprawdza nie tylko w wyrobach wytrawnych, ale również na słodko. Doskonałym przykładem jest piernik, który dzięki połączeniu ciasta żytniego z masłem i miodem nabierze niesamowitego aromatu oraz będzie się cieszył świeżością przez długie tygodnie. Oprócz piernika możemy zrobić z naszej zdrowej maki żytniej także muffiny, ciasteczka, babki, czy tarty.
Czym się różni mąka żytnia od mąki pszennej?
Pierwszą cechą i zarazem najbardziej widoczną, która odróżnia zdrową mąkę żytnią od mąki pszennej jest ich barwa. Mąka żytnia jest ciemniejsza oraz bardziej gęsta w konsystencji, dlatego bardziej się nadaje do wyrobów chleba. Jej smak jest natomiast lekko kwaśny i orzechowy, co w niczym nie przypomina neutralnego smaku mąki pszennej. Posiada również o wiele mniej glutenu oraz więcej błonnika i węglowodanów. Z powodu niskiego poziomu glutenu w zdrowej mące żytniej, ciasto z niej wyrabiane nie jest tak lekkie i sprężyste jak z mąki pszennej. Natomiast jeśli chodzi o ilość czasu zachowywania świeżości, zdecydowanie wygrywa pieczywo żytnie. Mimo, że wyroby kulinarne robione z ekologicznej mąki żytniej są bardziej wymagające od tych pszennych, to mają o wiele więcej wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Tą myślą powinniśmy się kierować, kupując mąkę dla nas i naszej rodziny.
- Producenci