
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Makaron bezglutenowy
Makaron bezglutenowy
Duża część populacji zmaga się z licznymi nietolerancjami pokarmowymi, dotyczącymi między innymi glutenu, który jest zawarty w tak popularnych składnikach dań jak np. mąka. Coraz więcej osób uważnie czyta składy produktów przed ich zakupem, chcąc wybrać to, co najkorzystniejsze dla zdrowia. Dlatego też sklep ze zdrową żywnością online bioconieco.pl posiada w swoim asortymencie najwyższej jakości makarony, zamienniki jajek oraz wiele, wiele innych zdrowych składników dań, byś mógł wybierać spośród najlepszych towarów od wiodących producentów.
Nie musisz czytać etykiet – stale robimy to za Ciebie.
Które makarony nie zawierają glutenu?
Spośród makaronów dostępnych na rynku, istnieje dość duża gama tych, które nie zawierają w swoim składzie glutenu. To prawdziwy ratunek dla osób chorych na celiakię – dzięki makaronom bezglutenowym, mogą oni cieszyć się smakiem spaghetti lub domowego rosołu. Zawartość makaronu wpływa także na sytość danej potrawy, więc tym bardziej warto szukać alternatyw, by chwilę po zjedzeniu zupy, nie odczuwać głodu i konieczności podjadania.
Jednym z makaronów, który nie zawiera w swoim składzie glutenu, jest makaron ryżowy, ofertę ekologicznych makaronów ryżowych znajdziesz tutaj: https://bioconieco.pl/Makaron-ryzowy-c1118
Ten wegański odpowiednik tradycyjnego makaronu, jest stałym składnikiem dań kuchni azjatyckiej, a co za tym idzie – doskonale „przechwytuje” on smak potraw, dodatkowo go wzmacniając. Skład tego makaronu jest niezwykle prosty – w zasadzie składa się on z wody i mąki ryżowej. Jest to więc także ekologiczny makaron wegański.
Nieco mniej popularny jest makaron gryczany, jednak istnieje szansa, że z czasem zyska on nieco szersze grono sympatyków, choćby dzięki swojemu wyrazistemu smakowi oraz właściwościom – jedną z nich jest np. to, że nie zakwasza on organizmu.
Makaron sojowy ma dość myląca nazwę, ponieważ produkuje się go z mąki fasoli mung. To wysokobiałkowy składnik diety, który uwielbiają osoby, niebędące miłośnikami gotowania – wystarczy zalać go wrzątkiem i chwilę odczekać, by był gotowy do spożycia.
Chyba najmniej znanym makaronem bezglutenowymjest ten z dodatkiem amarantusa. Jest on szczególnie polecany osobom cierpiącym z powodu nadciśnienia oraz innych schorzeń układu sercowo – naczyniowego.
Wegańskie i bezglutenowe – czy takie makarony mogą być smaczne?
Obecnie producenci żywności prześcigają się w sposobach tworzenia zdrowych składników dań, z maksymalnie prostym składem, a zarazem walorami smakowymi dobrze nam znanych przysmaków. Dlatego też pojawiają się makarony do złudzenia przypominające jajeczne, różniące się konsystencją, ale często o bardziej wyrazistym smaku niż te tradycyjne.
Osoby z nietolerancją glutenu mają do wyboru coraz szerszą gamę produktów, zawierających zamienniki mąki. Dzięki temu można zapobiegać nasilonym objawom celiakii, tym samym poprawiając stan mikroflory jelitowej. Wiele produktów z przekreślonym snopem zboża niewiele różni się od pozostałych, co cieszy szczególnie rodziców małych dzieci – w końcu to najbardziej wybredni smakosze.
Przykłady zastosowania makaronu bezglutenowego
Każdy makaron bezglutenowy, może być użyty wedle uznania osoby, przygotowującej daną potrawę. Masz do wyboru spaghetti, rurki, penne, literki i wiele innych kształtów.
W markecie ze zdrową żywnością bioconieco.pl znajdziesz produkty takich producentów jak Alb Gold czy Diet Food. Są one nie tylko bezglutenowe, ale także wegańskie, co stanowi ich dodatkową zaletę.
Makaron bezglutenowymoże być stosowany w diecie ketogenicznej oraz przez osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów. Często nadwaga bierze się właśnie z nieleczonej celiakii.
Przykładem potrawy, która doskonale współgra z bezglutenowym makaronem, jest lasagne. Można ją przyrządzić bez zawartości mięsa, wówczas będzie to dodatkowo potrawa wegetariańska. Możesz także spróbować spaghetti w nieco innym, zdrowszym wydaniu. Z pewnością wiele osób zasmakuje w bolognese pozbawionym szkodliwych dla organizmu składników. Makaronem możesz także wzbogacić sałatkę warzywną – wtedy uczucie sytości będzie Ci towarzyszyło znacznie dłużej niż zwykle. Pamiętaj, że niwelując podjadanie, łatwiej utrzymać prawidłową wagę.
Nie można nie wspomnieć o dodatku makaronu bezglutenowegodo rosołu – nawet jeśli to zwykły bulion warzywny, z dodatkiem makaronu będzie on smakował znacznie lepiej. Spróbuj i przekonaj się, że nawet będąc na diecie, można jeść smacznie, nie być stale głodnym i nie odczuwać braku ulubionych smaków w codziennych potrawach.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl