• Kategorie
  • Szukaj
  • Makarony bezglutenowe

MAKARON BEZGLUTENOWY

Z czego może być zrobiony makaron bez glutenu?

Gluten nie jest przyjacielem ludzkich jelit i właśnie z tego powodu, wiele osób powoli przechodzi na dietę bezglutenową. Niektóre z nich mają zdiagnozowaną celiakię, która powoduje, że danie zawierające ten składnik staje się niebezpieczne dla chorej osoby. W takim przypadku dużo wcześniej trzeba zaopatrzyć się w bezglutenowe produkty, znajdujące się w sklepie Bioconieco

Makaron bezglutenowy jedyny w swoim rodzaju

Jednym z najbardziej powszechnych składników różnego rodzaju dań jest makaron. Niestety kojarzy się on zazwyczaj z mąką pszenną, której należy unikać podczas bezglutenowej diety. Tymczasem w naszej ofercie znajdziesz makaron zrobiony ze składników, które w bezpieczny sposób zaspokoją Twój głód. Ponadto, makaron bez glutenu może być wyprodukowany ze składników, które usprawnią działanie całego organizmu. Najczęściej zawierają więcej wartości odżywczych niż pszenica. Na bioconieco.plznajdują się makarony, które nie zostały zanieczyszczone glutenem podczas produkcji. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Makaron Konjac

Konjac to nazwa rośliny, która jest bardzo popularnym składnikiem dań azjatyckich. Nic więc dziwnego w tym, że tworzone są z niej makarony bezglutenowe. Posiada bardzo wysoką zawartość błonnika, minerałów oraz witamin. Makaron konjac występuje nie tylko w formie tradycyjnych, cienkich nitek, ale również spaghetti oraz ryżu. Niektóre opakowania zawierają makaron, który jest uzupełnieniem diety ketogenicznej i odchudzającej.

Makaron Ryżowy

 Wiele makaronów pochodzi z kuchni azjatyckiej i dokładnie tak samo jest z makaronem ryżowym. Ryż jest częstym gościem na stołach osób, które zdrowo się odżywiają. Oprócz serii składników odżywczych ma również tendencję do nawadniania organizmu. Makaron dostępny w sklepie zawiera różne odmiany ryżu. Jest to między innymi ryż czarny oraz brązowy. Każdy z nich posiada nieco odmienne właściwości, które dobrze wpływają na stan zdrowia.

Makaron z soczewicyi ciecierzycy

Zarówno ciecierzyca, jak i soczewica powinna być często spożywana przez wegan i wegetarian. Nasiona obu roślin zawierająbiałko, którego potrzebuje ludzki organizm. Są one idealnym zamiennikiem mięsa i zapewnią Ci dawkę dziennego białka. Makarony bezglutenowe mogą być w postaci rurek lub świderków. W zależności od rodzaju ziaren, makaron będzie posiadał inny smak, kolor oraz konsystencję. Ponadto, jego przygotowanie również może się różnić. Z tego powodu przed jego przygotowaniem, dokładnie przeczytaj instrukcję na opakowaniu.

Makaron kukurydziany

Kukurydza jest kolejną rośliną wytwarzającą nasiona, które mogą dostarczyć organizmowi zdrowych składników. O wiele łatwiej ją spożyć, gdy występuje w formie makaronu. Oprócz surowców mineralnych zawiera również luteinę, która chroni narząd wzroku; kwas foliowy, a także witaminy z grupy B. Ponadto, mąka kukurydziana użyta do produkcji makaronu pochodzi z upraw ekologicznych. Możesz mieć pewność, że nie zawiera toksycznych dla organizmu substancji.

Makaron gryczany

Gryka najczęściej kojarzy się oczywiście z kaszą gryczaną. Prawdopodobnie wiesz, jakimi właściwościami się ona charakteryzuje. Można z niej zrobić pyszne dania gotowe oraz oczywiście makaron. Ekologiczna gryka nie zawiera glutenu i posiada niski indeks glikemiczny. Ma charakterystyczną ciemną barwę. Makaron gryczany możesz zalać zupą, sosem lub wykorzystać do zrobienia spaghetti.

Makaron jaglany

Makaron jaglany posiada dokładnie takie same właściwości co kasza jaglana. Oba produkty stworzone są ze zdrowego prosa, które nie zawiera glutenu. Proso jest zasadotwórcze orazlekkostrawne. Idealnie pasuje również do diety osób z problemami wątrobowymi. Z udziałem makaronu jaglanego można przyrządzić każde danie, ponieważ posiada on bardzo przyjemny delikatny smak.

Makaron z groszku zielonego

Możliwości produkcyjne naszych dostawców sprawiają, że w ofercie posiadamy również makaron zrobiony z zielonego groszku, który zaopatruje organizm przede wszystkim w białko oraz witaminę B1. Jest to ciekawy zamiennik tradycyjnego makaronu, wykonanego z pszenicy. Występuje on w postaci świderków oraz rurek. Możesz go dodać do zup, sosów, sałatek, a nawet zapiekanek. Świetnie urozmaici smak oraz wygląd potrawy.

Makaronowe mieszanki bez glutenu

Oprócz makaronów bezglutenowych wykonanych tylko z jednego składnika i wody źródlanej w ofercie znajdziesz również produkty stworzone z dwóch rodzajów mąk. Tego rodzaju zestawienia tworzą ciekawą mieszankę, która urozmaici twoje danie na gorąco. Makaronowe mieszanki mogą być też inspiracją do zrobienia ciekawego posiłku na różnego rodzaju uroczystość. Może zaciekawić Cię makaron kukurydziano-ryżowy, z ciecierzycy i kukurydzylub z żółtej soczewicy i kasztanów jadalnych. Przyznasz, że propozycja z kasztanami jest interesująca? Są doceniane przez dietetyków i alergologów. Mąka kasztanowa stanowi idealnyzamiennik mąki pszennej.

Z czym jeść makarony bezglutenowe?

Makaron bezglutenowy możesz przygotować ze składnikami, które najbardziej lubisz. Można go zalać zupą warzywną lub pysznym sosem. Wegański sos bezglutenowy możesz przyrządzić z takich warzyw jak jarmuż, brokuły, pietruszka oraz burak. Aby uprościć przygotowanie posiłku, proponujemy Ci skorzystanie zgotowych sosów. Jest to świetny sposób na szybki posiłek w ciągu dnia. Warto zwrócić uwagę na pestowarzywne z suszonych owoców, z tofu lub cukinii. Spożywając makaron z innego składnika niż mąka pszenna, spodziewaj się również innego smaku. Przedstawione propozycje powinny sprawić, że skomponujesz sobie ciepłe danie, które będzie Ci smakowało.

Jak przygotować makaron bezglutenowy?

Niektóre osoby mogą zastanawiać się nad tym, w jaki sposób przygotować makaron bezglutenowy. Jest to bardzo prosta czynność. Kluczowym czynnikiem podczas jego gotowania jest mąka. Od niego zależy, ile czasu będziesz go gotować. Niektóre z opakowań zawierają makaron, który wystarczy zalać wrzątkiem. Dokładną instrukcję dotyczącą jego przygotowania znajdziesz na opakowaniu produktu. Dzięki temu możesz bez problemu próbować różnych gatunków makaronu i tworzyć niesamowite potrawy.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl