• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron

Makarony

Makaron znany jest cywilizacji od niepamiętnych czasów. Na co dzień stosuje się go jako uzupełnienie zup, jednak uniwersalność tego specjału sprawia, że można zrobić z niego setki potraw. Włoskie spaghetti, japoński ramen czy dodatek do naszego niedzielnego, polskiego rosołu – to tylko część możliwości, w których możemy wykorzystać makarony . 

Makaron danie dla każdego

Pomimo, że ma on bardzo prosty skład (jajka, sól, mąka i woda), to jego zastosowanie jest wręcz nieograniczone. Makarony to nieodłączny składnik zarówno tradycyjnych potraw, jak i wykwintnych, kuszących smakiem orientalnych dań. Najwięcej makaronuspożywa się we Włoszech, w których narodową potrawą są spaghetti i pasta. Zgodnie z danymi Międzynarodowej Organizacji Makaronu, statystyczny Włoch spożywa 26 kilogramów makaronu rocznie.   W Polsce makarontakże króluje na sklepowych półkach, na których znajdują się makarony jajeczne, pełnoziarniste, włoskie, orientalne, ekologiczne oraz inne. Wszystko to dzięki popularności „pasty”. Któż bowiem nie lubi sporej dawki „klusek” w pomidorowej lub rosole prosto od mamy? Oprócz tego, w Polsce od wielu lat panuje tradycja domowego wyrobu makaronu z naturalnych domowych składników. W opinii smakoszy makaronzrobiony w domowym zaciszu z wiejskich jajek i naturalnej, pozbawionej konserwantów mąki, jest zdecydowanie lepszy w smaku od tego sklepowego.  Jeśli natomiast z różnych przyczyn nie jesteś w stanie skorzystać z możliwości delektowania się tym tradycyjnym, domowym specjałem, może skusisz się na nasze wegańskie makarony? W ofercie sklepu z ekologiczną żywnością bioconieco.pl, znajdziesz ich bogaty wybór: od sojowego, po ryżowy, każdy z nich wykonany z najwyższej jakości składników.

Jak zrobić własny, domowy makaron?

Po pierwsze potrzebne nam są składniki i sprzęt. Do wykrawania makaronu z gotowego ciastasłuży nam maszynka do makaronu. Istnieje także możliwość ręcznego wycinania nitek nożem, ale jest to praca bardziej żmudna i czasochłonna. Do ciasta na makaronużywa się zwykle mąki pszennej (chociaż to też zależy od preferencji kucharza), kilku jajek, szczypty soli oraz szklanki wody. Po dokładnym zmieszaniu otrzymamy jednolite ciasto, które następnie przepuścimy przez maszynkę. Do produkcji makaronu najbardziej pasuje bardzo drobno zmielona mąka z wysoką zawartością glutenu, który zapewnia elastyczność ciastu. Na końcu porcjowany makaron wrzucamy do posolonego wrzątku na kilka minut i otrzymujemy produkt końcowy. 

Rodzaje makaronów

 Makaronmożna dzielić pod względem wielu czynników – kształtów, kolorów, smaków itp. Istnieje jednak podstawowy podział na typy makaronów, który bazuje na tym – z jakich składników jest zrobiony oraz skąd dokładnie pochodzi. W wyborze idealnego makaronudla siebie ma znaczenie wiele przesłanek. Kupujący musi wiedzieć czy od swojego makaronu oczekuje konkretnego smaku, konsystencji, czy raczej właściwości odżywczych.   Makaron pszeniczny/jajeczny– to makaronwytwarzany przemysłowo w krajach europejskich i Ameryce Północnej, stworzony z jajek i mąki pszennej. Znajduje zastosowanie w zupach oraz potrawach mięsnych i wegetariańskich z dodatkiem sosu. Jest jednym z najbardziej popularnych makaronów na całym świecie. Charakteryzuje się on także dużą ilością glutenu. Dzięki swojej elastyczności może przybierać różne kształty – gwiazdki, wstążki, świderki czy nitki. Jest także bogaty w węglowodany oraz witaminy. 
Makaron żytni– niedaleki kuzyn makaronu pszenicznego, który ma bardziej pełny kolor i smak. Jego niewątpliwą zaletą jest zdecydowanie większa wartość odżywcza na tle innych makaronów popularnych na polskim rynku. Zawiera błonnik, wapń, żelazo oraz szereg witamin. Wspiera on także procesy odchudzania oraz jest nieodłącznym składnikiem diety fit
Makaron gryczany–Wytwarzany jest z kaszy gryczanej. Może być stosowany przez ludzi, którzy starają się wybierać najzdrowsze alternatywy produktów. Ma charakterystyczną konsystencję i ciemną barwę odróżniającą go od swoich pszenicznych odpowiedników. Dzięki zawartym w nim substancjom spożywczym (fosfor, witaminy B i E, żelazo, magnez, cynk) zalecany jest do spożycia osobom cierpiącym z powoduotyłości, cukrzycy czy też nadciśnienia
Makaron ryżowy – rodzaj makaronu, który przybył z dalekiego wschodu. Popularny jest w krajach takich jak Chiny, Japonia, Mongolia czy Tajlandia. Charakteryzuje się brakiem glutenu i ma jasną biało-przezroczystą barwę. Często mylony jest z makaronem „ramen”. Zaletą tego makaronu jest lekkostrawność i kaloryczność, która zapewnia całodobowe zapotrzebowanie energetyczne. Polecany jest on o potraw wegańskich, gdyż do jego produkcji nie korzysta się z jajek. Zwykle przybiera smukły kształt – pasuje do zup Miso oraz orientalnych „dań na jedną patelnię”. Makaron sojowy– podobnie jak jego ryżowy odpowiednik także pochodzi z krajów azjatyckich. Produkowany jest głównie w chinach z soi oraz skrobi ziemniaczanej. To makaron w 100% pochodzenia roślinnego. Jego niebywałą zaletą jest to, że nie zawiera cholesterolu ani glutenu. Głównie używany jest w orientalnych przysmakach, chociaż czasem znajduje także zastosowanie w tradycyjnej polskiej kuchni.  W sklepie ze zdrową żywnością bioconieco.pl, znajdziesz makarony takich marek jak: Longkou, Diet Food, Alb Goldi wielu, wielu innych. 

Jeżeli Jesteście zainteresowani zdrowymi przemisami z zastosowaniem makaronu ekologicznego, koniecznie sprawdźcie naszego bloga: https://bioconieco.pl/blog

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl