• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron durum

Makaron durum

Wśród tak dużego wybory makaronów często nie możemy zdecydować się, który  z nich wybrać. Ostatnim czasem coraz więcej dietetyków poleca ekologiczny makaron z pszenicy durum. Sadzona wiosną i zbierana jesienią doskonale dojrzewa i wzrasta w postaci pięknych kłosów. 

Makaron durumjest wykonywany z pszenicy twardej, dzięki czemu jego jakość jest o wiele wyższa niż tego produkowanego na bazie pszenicy zwyczajnej. Pszenica twarda jest to pszenica typowa dla suchego klimatu, uprawiana głównie w krajach bliskiego wschodu, Europy południowej, a także w ciepłych Stanach Ameryki Północnej.

Brak produktów do wyświetlenia

Dlaczego warto spożywać makaron durum?

Wyjątkowy makaron durum jest świetnym produktem między innymi dlatego, że właściwości mąki pochodzącej z ziaren pszenicy twardej, nadają się głównie do produkcji makaronów. Zawarty gluten tworzy elastynę, mniej kleiste ciasto, z którego powstaje makaron najwyższej klasy. Pszenica twarda to także podstawa afrykańskiego kuskusa – tradycyjnego produktu na bazie kaszy i makaronu. Zmielone ziarna można użyć także jako płatków śniadaniowych, a te bardzo drobno zmielone nadadzą się na pieczywo lub placki (także ciasta do pizzy). 

Walory smakowe durum

Makaron durum ma słodkawy orzechowy smak oraz charakterystyczny żółty kolor (za kolor makaronu odpowiada barwnik zwany luteiną). Jest to makaron z mąki wysokoglutenowej. Największą popularność zdobył we Włoszech, gdzie przyrządza się z niego doskonałe spaghetti albo regionalną włoską pastę. W ramach ciekawostki dodamy, że makaron durum należy do tej samej rodziny co chiński, alkaiczny makaron ramen, z tą różnicą, ze do tego drugiego dodaje się wodę alkaiczną kansui. Jednym z wielu argumentów, które mogą przekonać sceptyków do makaronu durum jest jego niska cena. 

Włoskie makarony warto łączyć z sosami. W sklepie z produktami dla diabetyków bioconieco.pl przygotowaliśmy bardzo szeroką ofertę sosó sprawdź koniecznie.

Właściwości odżywcze makaronu durum

Dzięki swojemu składowi makaron durum cieszy się dużą popularnością wśród ludzi na diecie oraz sportowców. To, co charakterystyczne w makaronie durum to wyższa zawartość białka i błonnika niż w makaronach z pszenicy zwyczajnej. Znajduje się tu przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B  – B1, B2, B5, B6. Makaron ten zawiera również żelazo, potas, fosfor, miedź, mangan, cynk oraz kwas foliowy. 

Kolejną korzystną właściwością dla zdrowia jest niski indeks glikemiczny, który wspiera odchudzanie i niweluje wyrzuty cukry lub insuliny. Stanowi to świetne rozwiązanie dla osób chorujących na cukrzycę – w przypadku ugotowanego makaronu wartość glikemiczna wynosi około 35 (przeciętny dwujajeczny makaron gotowany przyjmuje wartość minimum 55). Makaron durumma też większą ilość białka na 100 gram produktu niż zwyczajne makarony. Doskonale wspomaga budowę tkanki mięśniowej oraz regenerację po wzmożonym wysiłku.   

 

Koniecznie sprawdź makarony takich marek jak Grano oraz Bartolini więcej produktów pod adresem: https://bioconieco.pl/BARTOLINI/pr/3106

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl