• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron konjac

Makaron konjac – lekka, smaczna alternatywa dla tradycyjnego makaronu jajecznego

Poszukując zamienników tradycyjnych makaronów, które mogłyby uzupełnić tradycyjne dania lub chcąc je wzbogacić nośnikami smaku, warto zdecydować się na makaron konjac, zwany także shirataki. Ten jasny, nieco galaretowaty makaron, doskonale smakuje podany z sosem lub zupą. Powinien go poznać każdy, kto interesuje się zamiennikami tradycyjnych składników dań.

W ofercie sklepu z produktami ketogenicznyni bioconieco.pl znajduje się makaron konjacmarki Better Than Foods. Gotowy w dwie minuty, zapakowany w sztywny kartonik, jest łatwy w przygotowaniu i przechowywaniu. Warto spróbować go także ze względu na jego wartość odżywczą- jest niskokaloryczny, a daje uczucie sytości.

Stały bywalec kuchni chińskiej i japońskiej

Ten przezroczysty makaron jest znany w kuchni chińskiej i japońskiej już od blisko 2000 lat. Świadczy to o jego popularności w tych krajach, a także dopasowaniu do tamtejszych potraw. Zatem wiesz, że jeśli gustujesz w chińszczyźnie, prawdopodobnie spróbowałeś tego makaronu nie jeden raz.

Co ciekawe, shirataki występuje w Stanach Zjednoczonych jako dodatek do wędlin i jest uznawany za w pełni bezpieczną substancję. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że powinien to być jedynie składnik zbilansowanej diety, a nie jej główny komponent.

Z czego powstaje makaron konjac?

Głównym składnikiem makaronu konjacjest glukomannan. To wielocząsteczkowy wielocukier, który nie podlega procesom trawiennym w ludzkim organizmie. Jest on bardzo lepki i nie rozkłada się pod wpływem enzymów, ale za to rozkładają go bakterie, występujące w ludzkich jelitach. 

Bulwa Amorphophallus konjac, z której uzyskiwany jest makaron konjac, składa się w 13% z suchej masy, 30% skrobi, a blisko 67% stanowi wspomniany wcześniej glukomannan. 

Zatem można uznać, że makaron konjakjest idealnym składnikiem w diecie tych, którym zależy na długotrwałym uczuciu sytości, przy niskiej kaloryczności danego składnika. 

Makaron shirataki w diecie

Zdaniem wielu specjalistów, makaron shirataki jest idealnym uzupełnieniem dań dla osób, chcących mieć większą kontrolę nad swoją wagą. Przemawia za tym kilka niezwykle istotnych argumentów. Chodzi tu między innymi o niskokaloryczność – w 100 g tego makaronu znajduje się zaledwie kilkanaście kilokalorii. Jeśli więc jesteś na diecie, zakładającej redukcję ilości spożywanych kalorii, takiej jak dieta ketogeniczna lub po prostu liczysz kaloryczność posiłków, to jest to z pewnością coś dla Ciebie. 

Kolejną cenną właściwością shirataki jest to, że na długo daje on poczucie sytości. To właśnie glukomannan, będący frakcją rozpuszczalnego błonnika, zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Jak wiadomo, to właśnie z tego powodu wiele osób niekontrolowanie przybiera na wadze.

Każdy makaron zwiększa objętość posiłku. W tym przypadku także tak się dzieje, więc nie musisz się obawiać, że chociaż zjadasz pełen talerz danej potrawy, wpłynie on niekorzystnie na Twoje starania o utrzymanie prawidłowej wagi.

Korzyści zdrowotne ze spożywania makaronu konjac

Zmiana diety na zdrowszą zawsze wpływa korzystnie na stan zdrowia danej osoby, szczególnie, jeśli zmaga się ona z różnego rodzaju przypadłościami, takimi jak np. insulinooporność. Jeśli leczysz ją żywieniowo, to zapewne zainteresuje Cię makaron konjac, występujący w charakterze składnika, który zdecydowanie poprawia glikemię. Wielu dietetyków poleca go także pacjentom z cukrzycą. 

Osoby z zaburzeniami stężenia cholesterolu całkowitego, często przy okazji cierpią z powodu nadwagi. W takim przypadku szczególnie ważna jest poprawa profilu lipidowego – normalizacja poziomu lipidów we krwi, często jest pierwszym krokiem do zażegnania kłopotów związanych z wysokim cholesterolem. Jeśli więc choremu zalecana jest dieta redukcyjna, konjac jest doskonałym wyborem. Warto zestawiać go z innymi lekkostrawnymi produktami, np. zamiennikami nabiału, jajek i mięsa.

Makaron konjac a zdrowie jelit

W ostatnim czasie badacze przekonali wielu z nas, że jelita to drugi mózg. Od ilości bakterii i ich stanu ogólnego zależy nasze dobre samopoczucie. Dlatego też warto zadbać o prawidłową perystaltykę jelit, między innymi za sprawą odpowiedniej diety, nie tylko środków, zawierających probiotyki.

Glukomannan w makaronie shirataki działa podobnie do błonnika, ponieważ zwiększa częstotliwość wypróżnień, przy okazji poprawiając perystaltykę jelit oraz stan mikroflory jelitowej. Jest to niezwykle istotne także dla tych, którzy cierpią z powodu nieprawidłowości w defekacji.

Gratka dla alergików

Bywa, że nietolerancja glutenu, cukrzyca lub silna alergia pokarmowa, uniemożliwiają spożywanie makaronu jajecznego. W takich przypadkach idealnym rozwiązaniem może okazać się makaron shirataki.

Często zdarza się, że alergie pokarmowe uniemożliwiają redukcję wagi. Dlatego też warto zastosować w diecie maksymalnie dużo składników, które będą mogły zminimalizować objawy alergii, również tej opóźnionej. Doskonałym rozwiązaniem w takich przypadkach jest makaron konjac, ponieważ jest on doskonale tolerowany. Jeśli zatem do tej pory nie mogłeś np. swobodnie spożywać zup z makaronem, od teraz możesz się cieszyć możliwością jedzenia popularnych potraw w takiej formie jak inni.

Walory smakowe i spożywanie makaronu konjac

Glukomannan sprawia, że makaron konjacjest nieco bardziej sprężysty niż jego pozostałe odpowiedniki, dlatego też żuje się go nieco dłużej. Dłuższe przeżuwanie powoduje, że organizm odczuwa spożywanie dużej ilości pokarmu – w końcu ślinianki pracują intensywniej, a to doskonały sposób na „oszukanie” organizmu.

Makaron konjacdoskonale nadaje się jako uzupełnienie sałatek spożywanych podczas przerwy w pracy – nawet jeśli sporządziłeś sałatkę kilka godzin wcześniej, ten typ makaronu nie rozwodni się i nie rozpadnie – zachowa pierwotną konsystencję.

Wiele osób potwierdza, że sam shirataki nie ma wyraźnego smaku, ale za to podobnie jak pozostałe makarony roślinne, doskonale „przejmuje” smak pozostałych składników danej potrawy, a co za tym idzie – czyni jej smak bardziej wyrazistym.

Do czego dodawać makaron konjac?

 

Dzięki wielu prozdrowotnym właściwościom oraz swojej „lekkości”, ten typ makaronu będzie doskonałym dopełnieniem dań dietetycznych, a także zup, kremów i sałatek. Możesz także dodawać go do różnego rodzaju sosów, by wyczarować pyszne, a zarazem pożywne i zdrowe danie.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl