• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy

Wybierając spośród najzdrowszych makaronów ten, który ma najlepiej przyswajalne białko, warto zwrócić uwagę na makaron orkiszowy. Ten składnik diety zawiera co prawda gluten, jednak w takiej formie, która pozwala na jego spożywanie nawet osobom, będącym w trakcie diety eliminacyjnej. 

Sklep z żywnością organiczną bioconieco.pl ma w swojej ofercie szeroki wybór makaronów orkiszowychwiodących producentów – znajdziesz u nas produkty takich marek jak Alce Nero, Niro oraz Bartolini, a także Alb Gold. Wszystko po to, byś mógł cieszyć się doskonałą jakością zdrowej żywności.

Skąd wziął się orkisz?

Podobnie jak makaron durum, tak również i ten orkiszowy powstaje z pszenicy. Warto jednak zaznaczyć, że sam orkisz jest odmianą pszenicy, która bardzo źle toleruje wszelkie nawozy, a co za tym idzie -powstaje niemal zawsze w ramach ekologicznych upraw. To zboże jest powstała przed laty mieszanką zwykłej pszenicy i płaskurki. Dziś w sklepach, oprócz gotowego makaronu, jest dostępna także mąka orkiszowa.

Działanie prozdrowotne makaronu orkiszowego

Struktura białka orkiszu jest nieco korzystniejsza od tego, które znajdziemy w zwykłej pszenicy. Dlatego też nawet jeśli zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi, istnieje spora szansa na to, że z makaronem orkiszowym Twoje jelita poradzą sobie całkiem dobrze. W tym makaronie znajduje się także kwas linolowy – to jeden z wielonasyconych kwasów tłuszczowych, mających wyjątkowo korzystne oddziaływanie na nasz organizm.

Omawiając zalety prozdrowotne makaronu orkiszowego, nie sposób nie wspomnieć także o fosforze i witaminach z grupy B, a także cynku i błonniku pokarmowym. Wszystkie te składniki są szczególnie ważne dla osób stosujących diety oraz tych, które pragną poprawić stan swojej skóry.

Zawartość kaloryczna makaronu orkiszowego

Istnieje kilka odmian makaronu orkiszowego. Niektóre z nich zawierają jajka, co podnosi ich kaloryczność. Wartość energetyczna makaronu zależy także od typu mąki, który został użyty do jego produkcji. 

Na przykład: makaron orkiszowy bezjajeczny z mąki typu 750, będzie zawierał w 100 g produktu około 352 kcal, natomiast kluski z tego samego typu mąki, zawierające jajka, mogą zawierać aż 368 kcal.

Warto zainteresować się makaronem orkiszowym choćby po to, by nieco wzbogacić codzienną dietę o zdrowe, pełnowartościowe produkty. Dodając go do zwykłych zup, z pewnością nieco odmienimy ich smak, a na pewno sprawimy, że będą one pełnowartościowe i jeszcze korzystniej wpłyną na nasze zdrowie.


  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl