• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron pełnoziarnisty

Makaron pełnoziarnisty – nie każdy makaron musi tuczyć!

Makaron pełnoziarnisty, podobnie jak każdy produkt razowy, jest znacznie zdrowszy od swojego jasnego odpowiednika. Stanowi on podstawę zbilansowanej diety, bogatej w składniki odżywcze, a zarazem przyjaznej dla jelit i niskokalorycznej.

Skład makaronu razowego

W odróżnieniu do jasnego makaronu, ten pełnoziarnisty powstaje z łuski, zarodka i bielma, czyli nierafinowanej pszenicy. To temu zawdzięczamy charakterystyczną barwę oraz smak tego nieodzownego dodatku do dań. Warto serwować go al. dente – wówczas nie utraci swoich właściwości związanych między innymi z konsystencją – powinna ona być twardsza od pozostałych makaronów.

Mikroelementy i witaminy cenne dla zdrowia

Dzięki zawartości pełnego ziarna, makaron razowy wpływa korzystnie na jelita – jak wiadomo, ich funkcjonowanie warunkuje nasz ogólny dobrostan, łącznie z nastrojem i pozytywnym nastawieniem do świata. Duża zawartość błonnika pozwala na regulowanie wypróżnień, a co za tym idzie – poprawę metabolizmu.

Spożywanie makaronu pełnoziarnistegozmniejsza się wchłanianie cholesterolu, a to ma szczególne znaczenie dla osób zagrożonych chorobami układu krążenia. Dostępne w naszym sklepie produkty marki Bio Granoro oraz pyszny włoski makaron Molino, zawierają także duże ilości żelaza i białka, więc z pewnością wzbudzą zainteresowanie sportowców i każdego, kto chce zadbać o piękną sylwetkę.

Oprócz wyżej wymienionych składników, makaron pełnoziarnisty zawiera także witaminy z grupy B, E i takie minerały jak potas, wapń, sód i cynk. Jest przez to polecany jako składnik diety młodych osób w okresie dojrzewania, które potrzebują budulca dla zdrowych kości i mięśni.

W sezonie zimowych przeziębień, makaron razowyjest szczególnie polecany, gdyż wpływa on korzystnie na odporność naszego organizmu. Warte uwagi są także jego właściwości przeciwnowotworowe, a także przeciwutleniające. Osoby zmagające się z trądzikiem, powinny spożywać makaron pełnoziarnistyze względu na jego właściwości oddziałujące korzystnie na stan skóry. Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione czynniki, śmiało można stwierdzić, że ten typ makaronu powinien na stale zagościć w każdej kuchni.

Makaron razowy – z czym to się je?

W zasadzie makaron jasny i razowy można stosować zamiennie. W zależności od preferencji, makaron pełnoziarnisty można wykorzystać np. w lasagne lub zapiekance. W końcu producenci wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, tworzą na bieżąco nowe kształty pełnoziarnistych odpowiedników makaronów. Możemy zatem odżywiać się nieco lepiej, bez konieczności diametralnej zmiany w wyglądzie popularnych potraw. Bez trudu zakupisz pełnoziarniste nitki, rurki oraz spaghetti.

Najlepszą kompozycję z omawianym makaronem, stanowią warzywa. Doskonale nadaje się on do sałatek, a także owoców morza oraz dań kuchni śródziemnomorskiej. Ważne, by nie podawać go na słodko – smaki mogą stworzyć niezbyt udane połączenie, jednak istnieją zwolennicy tego typu połączeń.

 

Warto pamiętać, o tym, że sposób gotowania makaronu ma olbrzymie znaczenie dla jego kaloryczności. Nie bez powodu zaleca się gotowanie makaronu razowego al dente – wówczas nie „wyparowują” z niego składniki odżywcze i nie staje się on bombą kaloryczną bez wartości prozdrowotnych.

  • Producenci