• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron pszenny

Makaron pszenny – smaczny dodatek do sałatek i zup

Tak jak wiele wegańskich i wegetariańskich dodatków do dań, tak i makaron pszenny wywodzi się z chin. Natomiast w tym przypadku, swój udział w propagowaniu potraw z zawartością makaronu wykonanego ze zmielonych ziaren pszenicy, mają Włosi – to oni wciąż biją światowe rekordy w spożywaniu tego smacznego składnika zup i sałatek.

Rodzaje makaronu pszennego

Biorąc pod uwagę skład – bo obecnie kształtów istnieje cała masa; począwszy od literek, skończywszy na kokardkach – makaron pszenny możemy podzielić na następujące kategorie: 

- pełnoziarnisty i zwykły – pełnoziarnisty jest nieco ciemniejszy, także po ugotowaniu, ma on także nieco większą wartość odżywczą od pełnoziarnistego.

- jajeczny – ten typ makaronu różni się od pozostałych barwą – jest ona zwykle wyraziście żółta. Makaron jajeczny ma także nieco więcej tłuszczu niż pozostałe makarony pszenne.

Niektórzy rozróżniają jeszcze makarony suszone – zamknięte w paczkach, z długim okresem przydatności do spożycia, a także świeże, które należy zjeść maksymalnie w przeciągu 14 dni od przygotowania.

Dodatek nie dla wszystkich

Większość makaronów pszennych zawiera gluten, który jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych w ostatnim czasie składników żywności. Dlatego też osoby chcące odżywiać się zdrowo, znacznie chętniej sięgają np. po makaron gryczany. 

Jeśli jednak nie chorujesz na cukrzycę, insulinooporność lub celiakię, nie ma wyraźnych przeciwskazań co do spożywania tego tradycyjnego dodatku do zup.

Zastosowanie włoskiego makaronu

Aby dania z makaronem pszennymbyły maksymalnie zdrowe, warto wzbogacać je o warzywa, chude mięso lub składniki zawierające duże ilości białka i błonnika. Wówczas całość będzie lekkostrawna i nie będzie oddziaływać szkodliwie na układ pokarmowy.

Należy pamiętać, że makaron pszennyzawiera duże ilości magnezu, selenu oraz wiele innych, cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, dlatego też nie warto zbytnio ograniczać jego spożycia. Jeśli nie jesteś w stanie jeść „białego” makaronu, z powodzeniem możesz zastąpić go pełnoziarnistym. Wówczas danie zyska dodatkową wartość, np. w postaci zawartości żelaza.

W bioconieco.pl sklepie online z żywnosicią organiczną znajdziesz najzdrowsze makarony pszenne, takich producentów jak Bio Granoro oraz Rustichella Darbuzzo.

  • Producenci