• Kategorie
  • Szukaj
  • Makarona ryzowy

Makaron ryżowy

 Potrawy wegezyskują sobie coraz większe grono sympatyków. Producenci żywności muszą więc iść z duchem czasu i starać się nadążyć za najnowszymi trendami w kulinariach.  Odpowiedzią na zapotrzebowanie klientów jest wegański makaron ryżowy, idealny do zup czy wegetariańskiego spaghetti. Makarony ryżowe znane są od tysięcy lat (znaleziska archeologów Laija dostarczyły nam informacji, że makaron ryżowy serwowany był już 2000 lat p.n.e.). Jednak dopiero teraz zyskały one przychylność smakoszy w krajach Zachodu. 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, to sprawdź ofertę przygotowanych produktów lub przeczytaj artykuł o makaronie ryżowym zamieszczony poniżej strony.

Makaron ryżowy – doskonała alternatywa dla makaronów jajecznych

Jak wskazuje sama nazwa – ów makaron jest stworzony z wody i mąki ryżowej. Nietuzinkowości nadaje mu charakterystyczna delikatność i „galaretowatość”. To ciekawe rozwiązanie, urozmaicające zupy i kremy. Podobnie jak i makaron klasyczny, występuje on w kilku rodzajach – cienkich lub grubych nitkach oraz wstążkach.

Jednym z wielu atutów makaronu ryżowego jest jego lekkostrawność. To posiłek polecany osobom stosującym diety odchudzające lub tym, które muszą zwracać szczególną uwagę na oddziaływanie danych pokarmów na jelita. Utratę wagi wspierają także kolejne składniki makaronu ryżowego — węglowodany złożone, dzięki którym przez dłuższy czas osoba spożywająca go odczuwa sytość. 

Korzyści zdrowotne, jakie przynosi stosowanie makaronu ryżowego to między innymi te związane z jedną z głównych przyczyn chorób serca i układu krwionośnego- w przeciwieństwie do swojego jajecznego odpowiednika, nie zawiera on cholesterolu. To oznacza, że gdy wprowadzi się go do diety – pomoże nam zmniejszyć prawdopodobieństwo chorób krążenia.

Różnice między makaronem ryżowym a makaronem jajecznym

Istnieje wiele diametralnych różnic pomiędzy zwykłym makaronem a tym ryżowym.  Dotyczą one między innymi sposobu przygotowania, smaku, koloru czy zapachu. Kolejną ważną różnicą pomiędzy tymi dwoma makaronami  jest ich kaloryczność - stosunek zawartości kcal względem  „jajecznego” kuzyna, wygląda następująco: na 100g makaronu ryzowego przypada około 100 kalorii, zaś na jajeczny – aż 140 kcal. 

Ryżowy makaron jest też w mniejszym stopniu obciążony niezdrowymi składnikami takimi  jak sól, cholesterol czy gluten. Dlatego też poleca się go osobom z celiaklią (nietolerancją glutenu). Makaron jajeczny ma także charakterystyczny smak, a makaron ryżow yjest odczuwany przez kubki smakowe jako neutralny, dzięki czemu  jest on bardziej uniwersalny w kuchni. Ponadto do makaronów jajecznych nierzadko dodaje się barwniki, których makaron ryżowy zwykle jest pozbawiony. Zawiera on w sobie także większą ilość kwasu foliowego niż makaron jajeczny.      

Makaron ryżowy w diecie 

Z czym podawać makaron ryżowy? Ten specjał pasuje niemal do wszystkiego, jednak zwykle pierwsze skrzypce gra w potrawach wegańskich i wegetariańskich. Jako że jest to produkt typowo azjatycki, można z niego wykonać dania w orientalnym stylu. Delikatność makaronu ryżowego odpowiednio połączonego z warzywami zapewni nam lekkie, smaczne i pełnowartościowe potrawy idealne dla wegan i wegetarian. Na talerzu bowiem świetnie komponuje się z takimi warzywami jak – marchewki, papryki, selery oraz wiele innych. To także doskonały element wzbogacający kremy o różnych smakach. Przez swoją uniwersalność dopasować go można do wszelkich posiłków zarówno mięsnych jak i wegańskich. Wyroby kulinarne z udziałem makaronu ryżowego stanowią swego rodzaju odskocznię od regionalnej kuchni europejskiej. To świetne rozwiązanie dla śmiałków, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni i tworzyć wytworne dania, idealne na każdą okoliczność - począwszy od codziennego obiadu, na wystawnych kolacjach skończywszy.

 Makaron ryżowy w polskiej kuchni

Wiadomo, że makaron ryżowy stanowi bazowy składnik wielu dań  kuchni wschodu. Jednak mało kto wie, że ten orientalny przysmak może sprawdzić się w potrawach naszej polskiej kuchni. Makaron ryżowy idealnie pasuje do takich dań jak typowy polski rosół, można go też wykorzystać do typowo polskiego posiłku takiego jak kluski z białym serem w wersji tradycyjnej lub wegańskiej (zamiast twarogu – serek tofu). Przygotowując posiłek z makaronu ryżowego ma się pewność, że zawsze znajdzie się dla niego miejsce w każdej zupie – od pomidorowej (świetnie zastępuje ryż), aż po czerwony barszcz. 

Polacy coraz chętniej sięgają po nieco lżejsze zamienniki tradycyjnych makaronów, co pokazują preferencje klientów dotyczące zakupów makaronu ryżowego. Warto sięgać po smaczne zamienniki tradycyjnych produktów, które mają o wiele lepszy skład, by stopniowo wzbogacać dietę o cenne składniki odżywcze, wzmacniające odporność i mające nietuzinkowe walory smakowe.

Jeżeli chciałbyś sprawdzić ofertę sosów, które idealnie pasują do makaronów ryżowych, to koniecznie wejdź tu: https://bioconieco.pl/Sos-c379

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl