• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron semolinowy

Makaron z semoliną - charakterystyka 

Makaron z semoliną to coś, na co kucharze z całego świata czekali wiele lat. Produkowany jest on z kaszy mannej, która ma idealną plastyczność do makaronów. W przeciwieństwie do klusek z tradycyjnej mąki robi, się z niej grube i twarde makarony idealnie nadające się do sosów. 

Konsystencja makaronów z semoliną zapewnia trwałość kształtu makaronu, nawet przy jego długim gotowaniu. Można porównać ją do mąki kukurydzianej, chociaż jest od niej lepsza w smaku. Makaron z semoliną dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się między innymi na płaty do lazanii.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej to sprawdź ofertę ekologicznych makaronów semolinowych lub przeczytaj artykuł poniżej!

Czym jest semolina?

Semolina jest efektem połączenia kaszy mannej z bielma pszenicznego, wody, soli, jajek oraz oliwy. Jedną z cech fizycznych makaronu z semoliny jest to, iż ciasto podczas jego produkcji robi się bardzo twarde. Zaletą jednak pozostaje prostota w jego wykonaniu i brak konserwantów. Można je wytwarzać w domowych warunkach i nadać mu kształt wedle swojego upodobania. 

Kiedy zastąpi się mąką z semoliny część mąki zwyczajnej przy wypieku chleba, zostanie stworzona bardziej chrupiąca skórka chleba lub bułeczek. Mąką z semoliny doskonale też zagęszcza się zupy, gdyż dzięki swoim właściwościom nie zbryla się ona tak łatwo jak jej zwyczajne odpowiedniki. Do tych samych zup można dodać drobno pokrojony makaron, który nada im smak i doskonale zgra się z przyprawami oraz koncentratem. 

Makaron z semoliną a korzyści dla zdrowia

Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom makaron z semoliną zwiększa uczucie sytości po spożyciu oraz ulega bardziej powolnemu, stopniowemu trawieniu, przez co idealny jest dla ludzi, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zapobiega on także nadmiernym wahaniom poziomu glukozy w organizmie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i węglowodanów wspomaga utrzymanie pełnowartościowej, zbilansowanej diety. Na dodatek często spożywając błonnik zawarty w makaronie z semoliny,zmniejsza się ryzyko chorób serca. 

Ten wyjątkowy makaron zawiera w sobie także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze takie jak: żelazo, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B oraz magnez. Duża zawartość białka, które jest podstawowym budulcem przeciwciał oraz witamina A będące jednymi z wielu składników makaronu z semoliny, wzmacniają cały system immunologiczny.   

  • Producenci