• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron sojowy

Makaron sojowy

Wciąż rosnąca oferta zagranicznych produktów spożywczych sprawiła, że dzisiaj mamy możliwość zasmakowania w niemal każdej kuchni świata. W asortymencie naszego sklepu nie mogło więc zabraknąć makaronu sojowego idealnego dla wegan i wegetarian.Jest to jeden z makaronów, przybyły do nas z dalekiego wschodu. Swoją popularność  zawdzięcza nie tylko dostępności, ale także walorom smakowym i prozdrowotnym.

W sklepie ze zdrową żywnością online bioconieco.plznajdziesz pełną gamę produktów, które pozwolą Ci skomponować smaczny, aromatyczny, wegański lub wegetariański obiad, pełen składników odżywczych. Zdrowa dieta ma wpływ na ogół funkcjonowania człowieka, zatem warto znaleźć coś, co oddziałuje korzystnie na organizm i dodatkowo zaspakaja gusta smakowe danej osoby.

Makaron sojowy - co warto wiedzieć ? Co powinieneś wiedzieć o makaronie sojowym?

Do niedawna orientalna kuchnia wschodu była dla Polaków owiana mgiełką tajemnicy. Wraz z rozwojem Internetu, szybkiemu przepływowi informacji oraz dziesiątkom blogów podróżniczych – stanęły przed nami otworem kuchnie z całego globu w tym dalekowschodnich krain. Tam najczęściej znajdował zastosowanie makaron sojowy. Produkt ten powinien znaleźć się w spiżarni każdego amatora azjatyckich smaków, ale także tego, kto lubuje się w wegańskich specjałach. To bez wątpienia produkt, który spodoba się fanom ekologicznego stylu życia, bowiem jest w 100% wegański a do produkcji nie są używane żadne produkty pochodzenia odzwierzęcego. 

Czy to prawda, że makaron sojowy nie jest z soi ?

Nazwa tego niezwykle smacznego makaronu jest myląca. Jego cienkie, przezroczyste nitki co prawda są wytwarzane z naturalnych składników- nie produkuje się go jednak z soi, tylko fasoli i skrobi ziemniaczanej. Ten specjał pochodzący z krajów azjatyckich jest także często też mylony z makaronem ryżowym. W krajach zachodnich bywa zwany „szklanym makaronem” (glass noodles) ze względu na jego jasną barwę, po zalaniu gorącą wodą przechodzącą w przezroczystą. 

Na wschodzie jest on używany głównie do dań mięsnych z wołowiny oraz zup miso. Ma on delikatną konsystencję i zaliczany jest do potraw lekkostrawnych. Jego charakterystyczną właściwością jest to, że nabiera smaku dopiero w „towarzystwie” innych składników dania. Na szeroką skalę produkowany jest on głównie w Tajlandii. 

Sposób przygotowania makaronu sojowego zadowoli wszystkich miłośników szybkich dań — wystarczy go zalać wrzątkiem (jako jeden z niewielu makaronów nie wymaga gotowania). Jeśli zatem preferujesz dania jednogarnkowe i nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni, zdecydowanie jest to coś dla Ciebie.

Makaron sojowy a zdrowe odżywianie