
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Makaron żytni
Makaron żytni
Czym różni się makaron z mąki żytniej od innych? Przede wszystkim jest on wykonany z przemielonego żyta – rodzaju zboża, które przywędrowało z Bliskiego Wschodu, a obecnie wysiewane jest głównie w Europie środkowej i wschodniej. To produkt bardzo wszechstronny a ilość potraw, którą można z niego wykonać jest niemal nieograniczona.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, to sprawdź ofertę przygotowanych produktów lub przeczytaj artykuł o makaronie żytnim zamieszczony poniżej strony!
Makaron żytni składa się z mąki z pełnego przemiału co oznacza, że pozostają w nim bogate w składniki odżywcze otręby i skorupki. Wzmacnia to wartość odżywczą tego składnika. Makaron żytni ma ciemnobrązowy kolor i charakterystyczny smak grahamu. Idealnie nadaje się on jako zamiennik dla zwyczajnego, mniej wartościowego białego makaronu. Na dodatek jego doskonały smak wspaniale współgra z tradycyjnymi daniami polskimi. Makaron żytni produkowany jest w kształtach świderek, muszelkach oraz rurkach idealnych do pene.
Makaron żytni dla zdrowia
W makaronie żytnim znajduje się duża ilość błonnika spożywczego, który wspomaga pracę jelit i działa korzystnie w procesie odchudzania, zapewniając uczucie sytości przez długi czas, ograniczając tym samym „podjadanie” między posiłkami. Ponadto reguluje on pracę jelit i wzmaga procesy trawienne.
W większości makaron ten składa się z węglowodanów, dzięki czemu także zaspokaja pokaźną część dziennego zapotrzebowania na energię. Kolejnym dobroczynnym składnikiem wchodzącym w skład żytniego makaronu jest wapń, który wzmacnia układ kostny, poprawia zdrowie zębów oraz dba o prawidłową krzepliwość krwi.
Makaron zytni wzmacnia też pracę tarczycy dzięki licznym mikroelementom. Żelazo zawarte w tym specjale wspomaga prawidłowy przepływ tlenu w organizmie oraz mobilizuje do tworzenia czerwonych krwinek.
Odpowiednio dawkowany i sukcesywnie wprowadzany do diety makaron żytni doskonale wpływa na funkcjonowanie i samopoczucie każdej osoby. Jest on także odpowiedni między innymi dla diabetyków, ludzi z nadwagą, sportowców oraz każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Makaron z mąki żytniej powinien znaleźć się na półce kuchni, w której dba się o jakość i pełnowartościowość obiadów. To nieodłączny element zdrowego odżywiania.
- Producenci