• Kategorie
  • Szukaj
  • Masło klarowane

Dla ciekawych, masło klarowane wywodzi się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Bardzo często jest ono wykorzystywane w tradycji kulinarnej Indii. 

Ghee- co to jest? Możesz również spotkać się z taką nazwą. Tak właśnie określa się masło klarowane. Ghee jest bardzo praktyczne w użyciu i zdrowe. Podnosi potrawą wartość odżywczą. Masło klarowane jest masłem oczyszczonym. Otrzymujemy ten tłuszcz w procesie podgrzewania substancji stałych i ciekłych. Tak właśnie powstaje najzdrowszy tłuszcz, który ma wyrazisty i delikatny smak.  Jeżeli chcesz poznać więcej właściwości i zastosowania masła klarowanego to zapraszamy do zapoznania się z artykułem, który przygotowaliśmy dla Ciebie poniżej.

Jakie są właściwości masła klarowanego?


Masło klarowanejest doskonałym tłuszczem do smażenia. Posiada ono dużo kwasów nasyconych. Dlatego też możesz je wykorzystać do długotrwałego smażenia na głębokim tłuszczu. Produkt ten ma też długą przydatność do spożycia. Klarowane masło długo nie jełczeje i zachowuje świeżość. Jest ono podatne na utlenienie. Warto również podkreślić, że produkt tenmogą stosować alergicy i osoby, które nie tolerują mleka krowiego. Klarowane masło przyspiesza również metabolizm i zwiększa wykorzystanie zgromadzonego tłuszczu. Trzeba też zaznaczyć, że w tym produkcie jest: 26,9 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 62,7 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,3 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czym masło ghee różni się od tradycyjnego masła?


Masło gheeuznawane jest za najzdrowszy tłuszcz jadalny. Różni się od tradycyjnego masła, przede wszystkim tym, że możesz je przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Nie musisz się obawiać, że się zepsuje. Masło klarowanema bursztynowo-złocisty kolor. Doskonale wydobywa aromat produktów spożywczych. Stosowane jest także do wypieków. 


Zastosowanie masła klarowanegojest szersze np. możesz nim smarować pieczywo. Masło ghee ma też wiele właściwości zdrowotnych. Oto jedne z nich:

 

 

  • działa przeciwzapalnie,
  •  łagodzi oparzenia,
  • pomaga w gojeniu się ran,
  • zmniejsza nadmierną ciepłotę,
  • poprawia wzrok,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • poprawia zdolność koncentracji,
  • odżywia komórki jelit. 

 

Produkty bio, certyfikowane w bioconieco.pl


Gdzie kupić masło klarowane? Możesz to zrobić w naszym sklepie, cena nie jest wysoka. W swojej ofercie mamy masło klarowane Bio Ghee Easy, masło klarowane Ghee Bio - Finck Ayurveda, masło klarowane Ghee Bio - Bio Planet, masło klarowane Ghee Bio - Cosmoveda, masło klarowane kozie Bio, masło klarowane Ghee Bio - Amylon. To najlepsze masła, jakie mogą być! 


Przykładowo masło ghee, masło klarowane Bio Ghee Easy charakteryzuje się bardzo wysokim punktem dymienia 250 °C. W naszym sklepie internetowym, możesz również znaleźć masło klarowane kozie. Będzie ono idealnie nadawać się jako zamiennik olejów roślinnych. Produkt może stać się zamiennikiem tradycyjnego masła. 

 

Masło ghee ma cudowny smak i aromat. Warto również podkreślić, że jest też idealnym uzupełnieniem codziennej diety, składa się ze starannie wyselekcjonowanych składników. Jest też przede wszystkim źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. 

Masło klarowane jest często używanymproduktem w diecie ketogenicznej
  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl