
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Pesto
Włoski akcent w każdym polskim domu – Pesto
Sos pesto, który pokochali Włosi jest także dostępny na polskim rynku. Słowo pestowywodzi się włoskiego czasownika pestareoznaczającego gnieść/wygniatać. To wspaniała wiadomość dla tych, którzy lubują się we włoskiej kuchni i lubią od czasu do czasu sięgnąć po śródziemnomorskie specjały. Wśród producentówpesto znajdziemy takie marki spożywcze jak: barilla, monini, kier, agnesi. Jego cena jest głównie zależna od producenta, ale waha się w granicach od 9 do 35 złotych za mały słoiczek (200 – 200g). Można je kupić niemal w każdym sklepie spożywczym oraz hipermarketach.
W takim razie - z czym podawać pestoi co to jest?
Co to jest pesto?
Pesto to wizytówka Włoch zaraz po pizzy i spaghetti. Sos jest niezwykle smaczny, pożywny oraz bardzo łatwy w wykonaniu. Składa się z oliwy, bazylii, sera (zwykle parmezanu), orzeszków, czosnku oraz przypraw. Pesto ma jasnozieloną barwę i charakterystyczny ziołowy smak, a także niezapomniany aromat. Dla amatorów sztuki kulinarnej mamy dobrą wiadomość – są domowe sposoby na przygotowanie tego wspaniałego sosu.
Jeśli chcemy zrobić domowe pesto, powinniśmy zacząć od rozdrobnienia orzeszków na jak najmniejsze kawałki. Dla uzyskania lepszego efektu można zrobić to blenderem. Do orzeszków dodajemy lekko posiekany czosnek i sól. Kiedy otrzymamy w miarę jednolitą konsystencję, dodajemy także bardzo drobno posiekaną bazylię. Wszystko umieszczamy ponownie w mikserze i mielimy aż do uzyskania upragnionej konsystencji pasty.
Uwaga! Tradycyjne wykonanie sosu pesto jest bardziej pracochłonne, gdyż wymaga ręcznego mielenia wszystkich składników. Daje to lepszy efekt od tego, który uzyskamy po pracy miksera, gdyż pasta pestonie powinna być jednolita.
Do czego jest pesto?
Pesto podobnie jak wiele innych sosów, można wykorzystać nie wiele różnych sposobów. Można dodać go do makaronu, grzanek, risotto, dodatek do mięsa oraz wiele innych. Najpopularniejszym daniem z udziałem sosu pesto jest makaron.
Do czego możesz dodać pesto?
Poniżej zebraliśmy najpopularniejsze zastosowania dla sosu pesto:
-
Makaron z sosem pesto- to bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami - fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem; dla bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone. Do tego wszystkiego dodaj makaron - i gotowe!
-
Risotto z sosem pesto- pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków.
-
Jako dodatek do mięsa i ryb, np. posmaruj pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodaj suszonego pomidora i zwiń w roladkę
-
Zupa z dodatkiem sosu pesto- najbardziej oczywiste zestawienie to włoska zupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto, ale ja także lubię dodawać ten sos do zup kremów jako dodatek kolorystyczny.
-
Grzanki, kanapeczki z sosem pesto- zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej.
-
Przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe- to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl