• Kategorie
  • Szukaj
  • Płatki bezglutenowe

CHIPSY KOKOSOWE 500G NATURALNE
CHIPSY KOKOSOWE 500G NATURALNE
Produkt niedostępny

Płatki bezglutenowe

Zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe wzrasta wprost proporcjonalnie z wiedzą medyczną oraz żywieniową. Coraz więcej dietetyków przestrzega przed szkodliwością glutenu i coraz szersze grono (nawet tych tolerujących tę substancję) decyduje się na pozbycie się jej z codziennej diety. Teraz na sklepowych półkach można znaleźć nowość – specjalnie dla alergików i ludzi z celiakią – płatki bezglutenowe. Dostępne w różnych smakach bezglutenowe płatki śniadaniowe, mogą być one ciekawym dodatkiem żywieniowym i pomysłem na dobry początek dnia.

Czym są płatki bezglutenowe?

Pierwsze skojarzenie z płatkami to szybkie daniaserwowane dzieciom przed pójściem do szkoły. Gotowe daniato także niewątpliwe ułatwienie dla zabieganych rodziców. Rzadko kiedy zdarza się, że maluch nie lubi płatków śniadaniowych. Producenci tego rodzaju żywności starają się dostarczyć jak najwięcej możliwości do wyboru – kuleczki, poduszeczki, kółeczka czy inne kształty.

Aby zadbać o zdrowie, trzeba selektywnie dobierać produkty do koszyka z zakupami. Tworząc jadłospis, dania dla diabetyków, śniadania dla dzieci czy plany żywieniowe dla sportowców, trzeba dokładnie wiedzieć czego unikać, a co jest wręcz pożądane.

Płatki bezglutenowe mogą przybrać różną formę. Najczęściej spotykanymi są  bezglutenowe płatkikukurydziane, które swoją popularnością wpisały się aż do światowej kultury (często w filmach są one posiłkiem śniadaniowym). Drugim są pyszne bezglutenowe musli, stanowiące mieszankę płatków oraz owoców – mają w sobie bogactwo składników odżywczych.

Dla kogo przeznaczone są płatki bezglutenowe?

Odpowiedź brzmi – dla wszystkich. Wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy z dobrodziejstw zmniejszenia, a nawet całkowitego pozbycia się glutenu z diety.

Wbrew powszechnym opiniom z glutenu nie muszą rezygnować tylko osoby z alergią na to białko. Na taki dietetyczny zabieg mogą też zdecydować się ci, którzy mają problem z jelitami lub po prostu chcą bardziej zdrowo się odżywiać. Z badań wynika, że rezygnacja z glutenu może bardzo korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Tutaj jednak nie należy popadać w obsesję „co jeść a czego się wystrzegać”. Nawet częściowe wycofanie glutenu z diety może przynieść odczuwalne skutki. Idąc tym tokiem myślenia, faktycznie wyeliminujemy pokarmy bogate w gluten, ale także pozbędziemy się cennego źródła zdrowych składników takich jak witaminy i makroskładniki. W diecie bezglutenowej bardziej chodzi o rezygnację z żywności wysoko przetworzonej w tym pizzy, białego pieczywa oraz jasnego makaronu.  

W miejsce mniej zdrowego „glutenowego” śniadania można podać dziecku płatki bezglutenowei zalać je mlekiem. Płatki bezglutenowe to przysmak nie tylko dla dzieci, ale też dorosłych i daje on korzyści zdrowotne sportowcom, diabetykom, alergikom oraz ludziom cierpiącym na nadwagę. 

Pomysły na szybkie dania z płatków śniadaniowych

Wykonanie pożywnego śniadania z płatków bezglutenowychnie musi ograniczać się oczywiści do dodania mleka z miską płatków. Istnieją bardziej kreatywne sposoby na zdrowe i pożywne śniadania.

Możesz np. dodać bezglutenowe płatki do ulubionego koktajlu: zmiksuj jogurt Skyr, borówki, łyżeczkę nasion chia i łyżkę bezglutenowych płatków. W ten sposób wyczarujesz zdrowe i smaczne śniadanie lub podwieczorek, który dostarczy Twojemu organizmowi mnóstwa składników odżywczych.

Płatki kukurydziane niezawierające glutenu, możesz także wykorzystać jako panierkę do kotletów. Możesz w ten sposób podawać niemal każde mięso - równie smaczne w takiej posypce będą kotlety z indyka, jak i kurczaka lub nawet - w wersji dla wegan - sojowe.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl