
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Płatki jaglane
PŁATKI JAGLANE
Płatki jaglane zna każdy miłośnik zdrowego stylu życia. Można nimi z powodzeniem zastąpić tradycyjną owsiankę. To bardzo smaczny dodatek do śniadań, ciast i deserów. W sklepach znajdziemy jagły pod różną postacią, także z dodatkami typu maliny, czy cukier. Które jagły oddziałują najkorzystniej na nasze zdrowie?
W sklepie ze zdrową żywnością bioconieco.pl, znajdziesz jagły takich producentów jak: Bio Planet, Bio Raj czy Bio Life. To wiodące marki, oferujące najwyższej jakości, atestowane produkty, w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia.
Jak powstają płatki jaglane?
Opis powstawania płatków jaglanychnależałoby zacząć od zaznajomienia czytelników z prosem – rośliną, z której się je wytwarza, czyli z prosa. Było ono popularne już w epoce neolitu. Proso to roślina jednoroczna, która rośnie głównie dziko, na terenach międzyzwrotnikowych. Jeśli chodzi o najpopularniejsze odmiany tej rośliny, z pewnością warto tu wymienić Panicum miliaceum, czyli proso zwyczajne. W wyniku obróbki ziaren, powstaje zarówno kasza jaglana, jak i płatki, będące tematem tego tekstu.
Powstające z nasion prosa płatki jaglane, mają mnóstwo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Procesem ich powstawania jest gniecenie ziaren prosa i ich parowanie. Płatki powstają zawsze z pełnego ziarna. Proso jest zbożem, które ma odczyn zasadowy, co z kolei wpływa bardzo korzystnie na kwasicę, zdrowie śledziony, a także działa kojąco przy objawach chorób układu oddechowego.
W ramach ciekawostki warto dodać, że ziarno prosa jest jednym z tradycyjnych pokarmów w Azji Północnej, niektórych częściach Afryki, USA i Kanadzie. W Europie także zyskuje ono coraz większą popularność.
Płatki jaglane – dobroczynne właściwości i ekologiczne pochodzenie
Płatki i kasza jaglana dostępne w Polsce, w większości przypadków pochodzą z upraw organicznych. To dodatkowo zwiększa ich konkurencyjność w porównaniu z innymi roślinami, które chociaż mają bogate składy, mogą także zawierać w sobie pewną ilość szkodliwych środków, choćby tych służących ochronie roślin.
Wybierając płatki jaglane, nabywasz pokarm bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), a także mikro i makroelementy, niezbędne do codziennego, prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, proso nie uczula, więc nawet jeśli zmagasz się z alergiami pokarmowymi, możesz je bez obaw spożywać. Bogactwo żelaza i miedzi także zachęca do spożywania tego smacznego dodatku do śniadań.
W 100 gramach płatków jaglanychznajdziemy:
0,00 grama soli
12,3 grama białka
2 gramy błonnika
3,3 grama tłuszczu (w tym nasycone 0,8 grama)
378 Kcal (kalorii)
71 gram węglowodanów (w tym cukry 0,55 grama)
Płatki jaglane w służbie zdrowia i urody
Jeśli chcesz cieszyć się pięknymi włosami i paznokciami, włącz na stałe do diety płatki jaglane. Spożywane systematycznie, z pewnością dadzą efekty w postaci lepszego stanu skóry. Dzięki zawartości krzemu i lecytyny, płatki jaglane wspomagają także procesy zapamiętywania oraz odnowy komórek w organizmie. Płatki jaglane zaleca się także osobom mającym kłopot z odwapnieniem kości – wspomniany wcześniej krzem, skutecznie pomaga je mineralizować.
Płatki jaglane pomagają także obniżyć poziom złego cholesterolu, co jest szczególnie istotne dla osób, które cierpią z powodu chorób sercowo – naczyniowych. Jest to więc idealny składnik pożywienia dla osób starszych, którym proponuje się lekkostrawną, odżywczą dietę.
Skuteczne wzmacnianie odporności
Oprócz tego, że zarówno kasza, jak i płatki jaglane mają właściwości rozgrzewające, wspomagają one także naszą odporność. Jeśli męczą Cię nawracające infekcje, także powinieneś spróbować płatków jaglanych – szczególnie w okresie przeziębień, czyli tuż po zimie i na jesieni.
Regularne spożywanie płatków jaglanych działa także wzmacniająco na osłabiony organizm, dostarczając mu energii. To zatem idealny pomysł na urozmaicenie diety dla tych, którzy potrzebują „dodatkowego paliwa” dla swojego organizmu.
Zawartość magnezu wskazuje, że regularne spożywanie płatków jaglanych może także poprawiać stan układu nerwowego. To ważne dla osób cierpiących z powodu nerwic, depresji oraz innych dolegliwości psychosomatycznych. Pamiętaj, że jesteś tym co jesz, a zdrowie – psychiczne i fizyczne – ma swoje źródło w jelitach!
Kto powinien spożywać płatki jaglane?
Płatki jaglane są szczególnie polecane maluszkom, które dopiero zaczynają przygodę z rozszerzaniem diety. Kaszki i płatki jaglane, powinny pojawić się w niej jako jedne z pierwszych. Ponad to jest to istotne w procesie wprowadzania do diety zdrowych, pełnowartościowych pokarmów. Możesz zadbać o to, by Twoja pociecha od samego początku spożywała to, co najlepsze.
Zdaniem pediatrów, płatki jaglane mają szczególną wartość także dla dzieci, które muszą dość dużo i intensywnie się uczyć. Dzięki wcześniej wspomnianej dużej zawartości magnezu oraz innych składników odżywczych, może ono z nieco mniejszym wysiłkiem niż zwykle, przyswajać całkiem duże partie materiału.
Proso ma niski indeks glikemiczny, zatem jest ono idealnym uzupełnieniem diety dla ludzi zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością. Płatki jaglanezawierają także dość dużo błonnika, więc wspomagają trawienie – jest to szczególnie ważne dla osób zmagających się z otyłością lub po prostu, chcących zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Płatki jaglane w chorobach przewlekłych
Co prawda wspominaliśmy już o korzyściach ze spożywania płatków jaglanychprzez osoby zmagające się z chorobami sercowo- naczyniowymi, jednak warto dodatkowo nadmienić, że dzięki swojemu pH pomagają one także powrócić do zdrowia osobom, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Mangan, będący silnym przeciwutleniaczem, wspomaga budowę zdrowych, odnowionych komórek.
Czy płatki jaglane zawsze trzeba gotować?
Konieczność gotowania płatków owsianych zależy od tego, jaki produkt zakupimy. Istnieją preparowane jagły, które możesz dodać do jogurtu naturalnego lub zalać je wodą albo mlekiem. Czasem płatki jaglane służą jako dodatek do ciast, a co za tym idzie – nie zawsze muszą one być ugotowane, by móc je spożywać.
Jeśli jednak wolisz zagotować płatki jaglane, odmierz ich na około 1 szklankę i zalej wodą. Gotuj ok. 5 minut na wolnym ogniu, po czym dodaj mleko i podgrzewaj wszystko jeszcze kilka minut.
Mamy nadzieję, że skutecznie zachęciliśmy Cię do wprowadzania do diety płatków jaglanych. Zachęcamy także do zapoznania się z całą kategorią śniadaniowąw naszym sklepie, gdzie znajdziesz wiele więcej smacznych i zdrowych pomysłów na dania na początek dnia dla całej rodziny.
- Producenci
- Sklep zamknięty
Witamy Państwa
W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana.
Dziękujemy za 3-letnią współpracę i zaufanie.
Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl