• Kategorie
  • Szukaj
  • Płatki kukurydziane

PŁATKI KUKURYDZIANE


Płatki kukurydziane to produkt idealny i nie tylko z powodu tego, że swoją jakością od razu zdobył rynek. To smak, zdrowie i świetny początek dnia. Każdy wie jak smakują płatki kukurydziane – nie każdy jednak wie skąd wzięły się na rynku. Wymyślił je niezwykle pobożny lekarz, którego zdaniem miały być one nieodłącznym elementem diety anty-masturbacyjnej.

Płatki kukurydziane – powstanie i obecny kształt

Kukurydza była bardzo popularna na terenie Stanów Zjednoczonych. Już w latach 900 naszej ery opanowano jej uprawę przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Z biegiem lat doszukiwano się sposobu przetwarzania kukurydzy na inne przyswajalne produkty – mąki, kaszki a nawet popularny obecnie popcorn. Do przełomowego momentu doszło, gdy John Harvey Kellogg lekarz z Michigan, zastosował płatki kukurydzianejako posiłek śniadaniowy dla pensjonariuszy sanatorium, którym zarządzał. 

Owe sanatorium było założone przez Adwentystów, wyznawców doktryny kościoła protestanckiego, do którego należał sam Kellogg. Gdy poprosił swojego brata o pomoc w stworzeniu kukurydzianych płatków- ten wynalazł doskonałą recepturę i technologię tworzenia tego przysmaku, która później została przechwycona przez firmę General Foods i masowo wprowadzona na rynek amerykański. To całkowicie zmieniło nawyki śniadaniowe Amerykanów, a niewiele później rozprzestrzeniły się na cały świat. Tym sposobem płatki kukurydzianestały się podstawą śniadań dzieci i dorosłych na całym świecie. Można je teraz znaleźć w wielu smakach, na słodko, z dodatkiem specjalnych składników odżywczych, bezglutenowe itp. Oprócz smaku i wartości odżywczych płatki kukurydzianeto doskonałe rozwiązanie ze względu na szybki czas przygotowania. 

Wsypanie płatków kukurydzianychdo miski, a następnie zalanie ich mlekiem zajmuje mniej niż minutę. To wręcz ratunek dla zabieganych rodziców, którzy muszą na szybko zrobić dziecku śniadanie i przygotować je do szkoły. Może dr Kellogg nie uwolnił świata od masturbacji swoim genialnym produktem, ale stworzył za to nową podstawę żywieniową, która przetrwała próbę czasu i po niemal 100 lat jest niezwykle popularna we wszystkich krajach świata. Obecnie w sklepach możemy znaleźć płatki kukurydziane, zbożowe, z dodatkiem orzechów, musli, a także różne smaki jak miodowy, czekoladowy czy nawet cynamonowy.       

Kukurydziane płatki śniadaniowe – aspekty zdrowotne

Wśród opiniodawców co do wpływu płatków kukurydzianychna zdrowie panuje pewien podział. Kością niezgody jest wysoka kaloryczność oraz dodatek zbyt dużej ilości cukru w tym posiłku.
Z drugiej zaś strony zawartość dużej ilości witamin z grupy B, pomagająca chronić organizm, nerwy oraz układ naczyniowy zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca. 

Może i w płatkach kukurydzianych jest dużo cukru, ale warto dodać, że dzięki temu, nie muszą one być dosładzane i tym chętniej są spożywane przez małe dzieci.  Kolejną zaletą jest zawartość w tych płatkach witaminy E oraz fosforu, wapnia i żelaza

Kwestią sporną co do wpływu na zdrowie płatków kukurydzianych jest fakt, że zawierają one dużą ilość sodu – składnika, którego powinniśmy raczej unikać, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. Być może dlatego właśnie te płatki są najrzadziej polecane ze wszystkich, zaliczających się do zdrowej żywności.

Zastosowanie płatków kukurydzianych

Płatki kukurydzianemożemy dodawać do mleka, jogurtów i wielu innych dań. Doskonale sprawdzą się one jako zamiennik bułki tartej, np. w panierce (np. do nuggetsów). Bywa, że niektórzy dodają mąkę kukurydzianą do ciast, zamiast mąki. 

W sklepie z ekologiczną żywnością bioconieco.pl, znajdziesz także składniki do smacznego deseru, jakim jest jogurt z jabłkiem i płatkami kukurydzianymi. Do jego wykonania potrzebujesz:

20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego;

1 duże jabłko;

Cynamon;

 cukier trzcinowy do smaku;

gorąca woda;

pół szklanki płatków kukurydzianych;

2-3 łyżki syropu klonowego;

Umyj i osusz jabłko. Następnie obierz je i usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc w kostkę i przełóż wszystko do garnka. Podlej jabłko gorącą wodą i duś, aż owoce staną się miękkie, a z drugiej strony nie doprowadzaj do tego, by jabłka się rozpadły. Dodaj cukier i cynamon. Tak przygotowane jabłko zostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj dokładnie jogurt z syropem klonowym. Następnie na dno wysokiej szklanki wsyp płatki kukurydziane, potem nałóż jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec wszystko delikatnie oprósz cynamonem. Ten deser z pewnością przypadnie do gustu smakoszom niezależnie od wieku.

Mamy nadzieję, że nasz deser zachęcił Cię do spróbowania tego rodzaju płatków śniadaniowych i włączenia ich na stałe do swojej diety. Jeśli chcesz zapoznać się z pozostałymi produktami ze sklepu ze zdrową żywnością bioconieco.pl, szczególnie polecamy kategorię z produktami idealnymi do podania na śniadanie, a także dania gotowe– idealną alternatywę obiadową dla szczególnie zabieganych osób. 

  • Producenci