• Kategorie
  • Szukaj
  • Płatki orkiszowe

PŁATKI ORKISZOWE

Płatki orkiszowe

Płatki kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniem. W większości przypadków są nimi jednak naszpikowany cukrem słodycze, które nie dość, że niszczą zęby, to dodatkowo negatywnie wpływają na zdrowie. Prawdziwe śniadanie mistrzów to płatki orkiszowe, które posiadają bogactwo składników mineralnych i dobroczynne wartości odżywcze. 

Sklep ze zdrową żywnością bioconieco.plto miejsce w sieci, gdzie znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe śniadania, a także przekąski, sosy, herbatyi wiele innych produktów, które pozwolą Ci wprowadzić do Twojego gospodarstwa domowego zdrowe nawyki.

Wielozadaniowe płatki orkiszowe

Zwykle ten przysmak łączony jest z mlekiem- to idealne połączenie na śniadanie. Płatki orkiszowe zapewnią dużo energii na cały dzień. Są one posiłkiem typu fit i idealnie nadają się do diety zarówno sportowej, jak i odchudzającej. Można je spożywać nawet, gdy ma się ściśle określony gust kulinarny, gdyż płatki orkiszowemożna łączyć z innymi smakami na przykład miodem, owocami czy nawet w wersji na słono.

Płatki orkiszowewytwarzane są głównie ze zgniecionych ziaren orkiszu. Ich przetwarzanie pozwala jednak na zachowanie większości składników odżywczych zawartych w otrębach, w tym także pomocny w trawieniu błonnik. Mają one także lekko orzechowy smak i typową zbożową barwę. 

Wartości odżywcze w płatkach orkiszowych

W orkiszu znajdziemy większa ilość błonnika, niż w innych odmianach pszenicy. Znajdziesz tu także wapń, żelazo, witaminy z grupy B, cynk i potas. Ciekawa jest także właściwość płatków polegająca na ich działaniu wzmacniającym, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na różnego rodzaju choroby przewlekłe.

Wartości odżywcze płatków orkiszowychw 100 gramach produktu, przedstawiają się następująco:

330 kcal;

Białko: 13 g;

Błonnik: 12 g;

Węglowodany: 64 g;

Tłuszcze: 3,3 g.

Jest to zatem idealne danie dla osób, które wykonują znaczny wysiłek umysłowy – codzienne spożywanie płatków orkiszowych,  wspomaga znacznie pracę mózgu. Znacznie ułatwiają przyswajanie wiedzy, za sprawą pomocy we wzmożonej koncentracji.

Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w płatkach orkiszowych, wpływa korzystnie na układ krążenia. Polecane są one zatem także osobom, zmagającym się z różnego rodzaju chorobami sercowo – naczyniowymi. 

Płatki orkiszowe dla zdrowej skóry, włosów i paznokci

Kwas krzemowy, który wchodzi w skład płatków orkiszowych, pomaga zadbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Nie bez znaczenia jest także zawartość rodanidu – substancji przeciwbakteryjnej, która niweluje stany zapalne w organizmie, a co za tym idzie – pomaga w walce z trądzikiem.

Lizyna i metionina to dwa kwasy, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Za to ich obecność w płatkach orkiszowych, pozwala na poprawę stanu organizmu, dzięki czemu wolniej ulega on procesom starzenia.

Domowa maseczka z płatków orkiszowychma działanie oczyszczające i wygładzające. Oto sposób jej przygotowania:

Dwie łyżki kwaśnej śmietany połącz z czterema łyżkami płatków orkiszowych. Pozostaw całość na kilka minut, by płatki nieco zmiękły. Wmasuj powstałą papkę w twarz, szyję i dekolt. Utrzymaj ją na skórze przez około 20 minut, po czym zmyj wszystko letnią wodą. Jeśli uznasz, że zrobiłeś nieco za dużo domowego kosmetyku, możesz z powodzeniem na kilka dni pozostawić go w lodówce, po czym użyć ponownie.

Gluten w płatkach orkiszowych

Niestety, pomimo wielu dobroczynnych cech, płatki orkiszowe zawierają gluten.  Nie mogą one zatem być spożywane przez osoby chore na celiakię lub z innych względów rezygnujące z glutenu.
W takim przypadku, płatki orkiszowe z powodzeniem można zamienić na bezglutenowe płatki owsiane.

Indeks glikemiczny płatków owsianych wynosi około 45- 50, więc jeśli stosujesz dietę, która ma na celu ograniczenie cukru, możesz śmiało po nie sięgnąć. 

Smaczne śniadanie z dodatkiem płatków orkiszowych

Dobra wiadomość dla osób, nie lubiących zbyt długiego przebywania w kuchni jest taka, że płatki orkiszowemożna jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Możesz dodać je do jogurtu naturalnego, a także zastąpić nimi mąkę w różnego rodzaju wypiekach.

Jeśli chcesz spożyć je na ciepło, możesz skorzystać z przepisu na klasyczną owsiankę. Do gotującego się mleka lub wody wsyp garść płatków orkiszowych, a następnie zaczekaj, aż nieco wchłoną płyn. Dosyp do nich suszone owoce, startą na tarce gorzką czekoladę lub banan i ciesz się smacznym, pożywnym śniadaniem.

 

Możesz także zrobić na śniadanie placuszki z płatkami orkiszowymi; zmieszaj trzy łyżki płatków owsianych z łyżką otrębów pszennych i jajkiem. Formuj małe placuszki i smaż je na oleju kokosowym. Możesz podawać je z konfiturami lub owocami.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl