• Kategorie
  • Szukaj
  • Skrobia

Skrobia

 Niewiele jest na świecie substancji, które miałyby tak szeroki wachlarz zastosowań i tak dobroczynny wpływ jak skrobia organiczna. Znana jest ona człowiekowi od bardzo dawna. Archeolodzy odkryli, że skrobia podobna do tej współczesnej używana była w starożytnym Egipcie przy produkcji papirusu. Dziś także ten składnik stanowi nieodłączny element zarówno w przemyśle spożywczym jak i w wielu innych gałęziach gospodarki. Podobnie jednak jak wiele innych rzeczy skrobia może przynieść wiele korzyści, ale też i spowodować straty.

Czym jest skrobia?

W telegraficznym skrócie- skrobia to miękki, biały i ziarnisty proszek, który nie rozpuszcza się w wodzie. Jest substancją organiczną pochodzenia wyłącznie roślinnego, o nietypowych właściwościach fizycznych. Pełni ona bardzo ważną funkcję w naturze, magazynując pokarm i dostarczając niezbędnych do życia roślin, ludzi i zwierząt składników. Skrobia jest tworzona w liściach roślin z nadmiaru glukozy wytwarzanej przez fotosyntezę. Służy roślinie jako zapasowe źródło energii. Jeśli mielibyśmy stworzyć prostą definicję skrobi pod względem jej podstawowych właściwości, nazwalibyśmy ją „rezerwami pożywienia dla roślin”. 

Skrobia przechowywana jest głównie w organach spichrzowych warzyw. Dlatego znajdziemy ją między innymi w bulwach ziemniaków, burakach, selerach, cebuli czy korzeniach rzodkiewki.  Jej spore ilości znajdują się także w kukurydzy, pszenicy i ryżu. To właśnie z kukurydzy jest wytwarzana większość skrobi przemysłowej dostępnej na rynku. Zastosowanie skrobi można podzielić na przemysłowe i spożywcze. W przemyśle skrobie stosuje się w produkcji papieru, jako element wpływający korzystnie na jego wytrzymałość
i sztywność. Ze skrobi korzysta się także przy wytwarzaniu kleju (chodzi o zwiększanie jego gęstości). 

W przemyśle tekstylnym, skrobię wykorzystuje się do wykańczania tkanin. Mało kto też wie, że ową substancję stosuje się także w przemyśle naftowym. Podczas procesu odwiertów, miesza się ją z gliną i owa mieszanka skutecznie zatrzymuje wodę, zapewniając pewną lepkość przy wierceniu otworów naftowych.   

Dlaczego skrobia jest potrzebna człowiekowi?

Oprócz szerokich zastosowań produkcyjnych skrobia może stanowić składnik żywienia człowieka. Co więcej – według szacunków dorosły człowiek, każdego dnia powinien przyjmować w pożywieniu około dwadzieścia gram skrobi. Pytanie więc – co takiego drogocennego daje nam ta substancja, że nawet dietetycy uznają ją jako ważny dodatek do diety? Za wszystko odpowiada konkretny rodzaj skrobi, mianowicie tak zwana „skrobia oporna”.  

W sklepie z żywnością ekologiczną bioconieco.pl, znajdziesz skrobię m.in. z tapioki oraz wielu innych źródeł. Produkty takich producentów jak Terrasana, Batom i wiele innych, są w pełni bezpieczne, atestowane i w znacznej części pozbawione glutenu i innych szkodliwych składników.

Skrobia- źródło energii dla organizmu

Skrobia roślinna jest rozkładana na cząsteczki cukru, będące jej składnikiem, które to następnie dostarczają energię do tkanek. Jak już bowiem wiadomo – skrobia to magazynier energii i pożywienia. Oznacza to, że w procesie trawienia za pomocą enzymów zmienia się w glukozę (podstawowym związek energetyczny dla człowieka), po czym trafia do jelit, a stamtąd wędruje prosto do krwiobiegu. Oprócz tego, w procesie biosyntezy skrobi w roślinie tworzą się także niezwykle istotne dla człowieka glukany – składniki błonnika pokarmowego odpowiadającego za prawidłowe działania przewodu pokarmowego, a szczególnie jelit odpowiadających między innymi za naszą odporność. 

Skrobia = zdrowie

Skrobia to niezwykle istotny element żywienia u ludzi i zwierząt. Jedząc zwykłe ziemniaki lub inną żywność bogatą w skrobię, robimy organizmowi nie lada przysługę. Wszystko to dzięki niezwykłym właściwościom tej roślinnej substancji. Jako dodatkowy element diety ma wiele pozytywnych aspektów dla ludzkiego zdrowia. Wspomaga procesy trawienne. Jej ważną cechą jest to, że dzięki niej zwiększane jest wchłanianie większej ilości składników odżywczych z jedzenia. Odporna skrobia jest transportowana wolniej niż ta zwykła, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, co wpływa pozytywnie na cały organizm. 

Skrobia oporna wzmacnia także mikroflorę bakteryjną w jelitach. Przedostając się z jelita cienkiego w jelito grube, jest ona źródłem pożywienia dla „dobrych bakterii”. Skrobia w jelicie grubym, napędza wzrost i aktywność mikroorganizmów, prowadząc do korzystnych procesów w mikrobiomie jelita a tym samym – zwiększenia odporności. Skrobia oporna stymuluje rozwój bakterii w jelicie grubym, dzięki metabolizowaniu składników skrobi, które nie zostały rozbite przez enzymy na linii żołądek – jelito cienkie. W ten sposób staje się ona naturalnym prebiotykiem, który dostarcza pożywienie w postaci węglowodanów pomocnym mikroorganizmom. W dodatku w procesie fermentacyjnym, któremu podlega skrobia, tworzą się kwasy tłuszczowe nadbudowujące ściankę jelita grubego, wzmacniając jelito i chroniąc je przed czynnikami rakotwórczymi.  

Kiedy unikać skrobi?

Skrobię trzeba dawkować z umiarem. Dostarczenie zbyt dużej dawki tej substancji do organizmu, może skutkować problemami zdrowotnymi. Nie chodzi tu o drastyczne przypadłości, niemniej jednak notoryczne gazy itp., nikomu jeszcze nie przysłużyły się na drodze codziennego stosowania.

Warto nie wychodzić zbytnio ponad zalecaną dawkę i starać się o obecność tego składnika w diecie, niemniej jednak – wszystko ze zdrowym umiarem.

Skrobia – przepisy

Skrobia ziemniaczana, podobnie jak jej popularniejszy odpowiednik – mąka ziemniaczana, mogą być stosowane w diecie wegańskiej i bezglutenowej. Wykorzystuje się je nie tylko do przepisów obiadowych, ale także tych „na słodko”.

Oto przepis na pyszne babeczki z jabłkiem:

Składniki:

- skrobia ziemniaczana – 200 g;

- mąka kukurydziana – 200 g;

- margaryna – 240 g;

- cynamon – 4 g;

- kardamon – 1 g.

- nadzienie: ksylitol (1 łyżka), jabłka (1 kg), cynamon.

Zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kule. Wstawiamy je do lodówki, by ciasto było bardziej kruche. Po chwili wyciągamy pierwszą kulę, rozwałkujemy ją na prostokąt i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Wylepiamy nim formę na muffinki, natomiast do środka wkładamy nadzienie. Rozwałkowujemy kolejną część ciasta i tniemy ją na paski, zaplatając kratkę nad nadzieniem w foremce. Tak przygotowane babeczki pieczemy w 180 stopniach C, około 30 minut.

 Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Cię do tego, że warto zaopatrzyć się w skrobię i korzystać z niej w kuchni. Warto pamiętać, że jest to przede wszystkim cenny składnik odżywczy, którego powinniśmy na bieżąco dostarczać naszemu organizmowi.

  • Producenci