
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
Smalec
Tradycja polskiej kuchni – smalec
Kanapki ze smalcem, jajecznica na smalcu, składnik pieczenia ciast – czy to wszystko sprawia, że cieknie Ci ślinka? Nic dziwnego- smalec bardzo utrwalił się w polskiej kuchni i stanowi wręcz element polskiej kultury. Smalec jest zwyczajnym tłuszczem, który powstaje z wytapiania słoniny. Czym byłaby polska sztuka kulinarna bez tego tradycyjnego dodatku? Dodaje on kaloryczności wielu potrawom oraz ma wiele walorów zdrowotnych.
Smalec a zdrowie – co trzeba wiedzieć?
W powszechnej opinii utarło się, że smalecze względu na to, że jest produktem tłuszczowym, jest także niezbyt korzystny dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. Smalec ze skwarkamizawiera wiele dobroczynnych składników odżywczych, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Jednym z atutów smalcu jest to, że w 35% składa się z kwasu stearynowego, który skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Co więcej, niemal połowa smalcuto kwas oleinowy (omega 9). Dzięki temu składnikowi zachodzi prawidłowa przemiana materii. Organizm jest więc w stanie na bieżąco przetwarzać wszystkie składniki, które do niego docierają, nie obciążając przy tym wątroby.
Na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów smalców – tradycyjny (np. gęsi smalec), ale także w wersji bio,taki jak smalec wege. Smalczykwegański zachwyca nie tylko świetnym smakiem, ale też tym, że jest on bardzo zdrowy.
Popularną odmianą smalcu wegesą smalce z fasoli. Ich produkcja może zagościć w nasze domoweprogi, gdyż Są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ugotować fasolę i gdy będzie wystarczająco miękka (wskazane jest moczyć przez całą noc w wodzie dla uzyskania lepszego efektu), rozgnieść ją widelcem. Można ją urozmaicić pestkami słonecznika i nakładać na kanapki.
Cena smalców średnio waha się między od 2 do 5 zł za 200g.
- Producenci