• Kategorie
  • Szukaj
  • Soczewica

SOCZEWICA

Jedna z wielu pożywnych roślin strączkowych. Stosowana może być w kuchni jako danie główne lub jako dodatek do sałatek i sosów. Można wykonywać z niej mąkę, a także dzięki swojej lekkostrawności i dużej ilości składników odżywczych, może ona służyć jako pokarm dla niemowląt. W Indiach niegdyś wierzono także, że okłady z soczewicy pomagają w szybszym gojeniu się ran. Współcześnie zaś jednym z dodatkowych elementów wykorzystania nasion soczewicy jest produkcja skrobi dla światowego przemysłu tekstylnego i poligraficznego.

Soczewica – roślina o bogatej historii 

Soczewicato jeden z podstawowych produktów kuchni indyjskiej. W tamtych rejonach zwie się nią „Dal” lub „Dhal”, co jest też ogólnym określeniem produktów strączkowych. Trudno jest precyzyjnie określić historycznego źródła pochodzenia tej rośliny. Prawdopodobnie odkryły ją plemiona Bliskiego Wschodu, skąd powędrowała jeszcze dalej na wschód w tereny Indii czy Pakistanu. Źródła podają także, że znalazła się także na terenach południowo europejskich i w starożytnym Egipcie. W Biblijnej Księdze Rodzaju istnieje też historia, w której Ezaw, syn Izaaka sprzedaje swoje prawo pierworództwa bratu za miskę zupy z soczewicy. Istnieje nawet biblistyczne powiedzenie „oddać coś za miskę soczewicy– czyli oddać coś cennego za nic.  Przez niektórych archeologów soczewica uważana jest za pierwszą uprawianą roślinę strączkową.   

Zastosowania kulinarne soczewicy

Rodzajów soczewicy jest bardzo wiele i trzeba odpowiednio dobrać jej typ do danego przepisu. Idealnie nadaje się ona do zup, gdyż jest niezwykle sycąca i po zagotowaniu daje aromatyczny bulion. Połączenie świeżych warzyw, aromatycznych ziół i przypraw daje nam niesamowitą mieszankę, z której może powstać wyśmienita wegańska zupa,którą można podać z grzankami lub makaronem. Soczewicanie mniej jednak pasuje także do mięsa.  Jako że ziarna soczewicymają dużą zawartość białka, można zastępować nią mięso w diecie wegetariańskiej. Jej dodatkowym atutem jest możliwość w miarę szybkiego ugotowania, więc jest swojego rodzaju ratunkiem dla ludzi zapracowanych, a jej wysoka kaloryczność zapewnia energię na cały dzień. 

Jedną z ciekawszych potraw , które stanowi sycącą przekąskę (również w wersji fit) jest prażona soczewica z ryżem, z dodatkiem przypraw i aksamitnego sosu. Nie potrzeba wymyślnych umiejętności kulinarnych, aby zrobić tego typu potrawę. W dodatku można przerabiać ją według swoich preferencji smakowych. 

Z mąki produkowanej z ziaren soczewicymożna robić doskonałe pieczywo, drożdżówki oraz ciasta. Soczewica w kuchnicieszy się elastycznością i uniwersalnością. Na dodatek jest potrawą wysoce odżywczą, która szybko dostarcza dużo przyjemności smakowych zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. 

Plusy i minusy stosowania soczewicy w diecie

Źle przygotowana soczewica może przynieść sporo szkód. Głównym winowajcą są w tym przypadku inhibitory oligosacharydy, które powodują wzdęcia, bóle brzucha i są składnikami silnie przeciw odżywczymi. Soczewica powinna być unikana przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. Kiedy jednak odpowiednio przyłoży się do stworzenia posiłku z soczewicy można wiele zyskać. 

Soczewica to przede wszystkim białko – główny budulec skóry, kości i mięśni. W połączeniu z pieczywem pełnoziarnistym i odpowiednimi warzywami mogą w 100% zastąpić potrawy mięsne co da korzyść dla serca oraz układu krążenia. W dodatku soczewica nie obciąża tak układu trawiennego jak potrawy mięsne – zarówno wołowe, drobiowe, jak i wieprzowe.

Kolejnym niosącym pozytywny wpływ na serce składnikiem ziaren soczewicy jest błonnik, który znacznie obniża poziom cholesterolu w organizmie a także ułatwia procesy trawienne.

To jednak nie wszystko. Soczewica zawiera także niezwykle ważne składniki mineralne, które wpływają na produkcję czerwonych krwinek, obniża ona ciśnienie krwi, polepsza samopoczucie oraz pomaga pozbyć się uczucia przemęczenia. Soczewicapolecana jest jako dodatek do diety dla ludzi cierpiących na choroby wieńcowe oraz osób z nadwagą. Częste spożywanie soczewicy idzie w parze ze zdrowym odżywianiem, które znacznie polepsza jakość życia.

W sklepie internetowym ze zdrową żywnością bioconieco.pl znajdziesz najwyższej jakości soczewicę oraz pokarmy, które ją zawierają. Dzięki współpracy z takimi firmami jak Bio Planetmamy pewność, że na Twoją półkę trafią jedynie produkty najwyższej jakości, w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl