• Kategorie
  • Szukaj
  • Soja

SOJA

Soja jest coraz bardziej popularnym produktem, z którego wytwarzane jest sławetne tofu – flagowy produkt wegetariańskiej kuchni. Historia konsumpcji zarówno soi surowej, jak i tej przerobionej na tofu,sięga setek lat wstecz do starożytnych krajów azjatyckich – głównie Chin i Japonii. Z biegiem lat produkty z soi ewoluowały i zmieniały smak. Eksperymentowano i przerabiano je według potrzeb kulinarnych. Nie zmieniła się jednak bogata wartość produktów sojowych w składniki odżywcze i jego pozytywny wpływ na zdrowie.

Soja jako uniwersalny przysmak 

Historia soi, która najbardziej przypomina współczesną wersję, zaczyna się w Dolinie Żółtej Rzeki – na terenach obecnych Chin. Wówczas starodawne ludy chińskie zaczęły powoli opanowywać wysiew soi oraz jej przetwórstwo na codzienne produkty takie jak oleje, lekarstwa oraz twaróg tofu, który obecnie zdobywa serca wegan. Następnie z Chin soja migrowała do kolejnych krain – głównie azjatyckich sąsiadów: Japonii, Indonezji, Korei, Filipin, Indii czy Tajlandii. Wszędzie była dość szybko dodawana do diety, dzięki swojemu smakowi oraz wszechstronnemu zastosowaniu. Ponadto w każdym kolejnym obszarze rolnicy rozwijali własne techniki wysiewania i przetwarzania soi, co przyczyniło się do powstawania różnych jej odmian.

W Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej soja nadal jest istotnym elementem diety w postaci mleka, tofu, zup miso, youby, składniku sosu sojowego i fasoli. Jednak w dzisiejszych czasach nie zamyka się wyłącznie na kraje dalekiego wschodu. Przejęcie produkcji masowej soi przez kraje takie jak Brazylia, Argentyna czy Stany Zjednoczone sprawiło, że obecnie jest ona ogólnodostępnym przysmakiem w sklepach na całym globie. Również w sklepie internetowym z ekologiczną żywnością bioconieco.pl,znajdziesz ją pod różnymi postaciami.

Olej sojowy i lecytyna, pochodna soi, mieszczą się w setkach produktów żywności przetworzonej, od słodyczy aż po płatki śniadaniowe, chipsy, czekoladę, ciasta i słone przekąski. Jak wspomnieliśmy wcześniej, soja to także główny składnik serka tofu, którego wysokobiałkowość sprawia, że idealnie nadaje się on jako zamiennik tłustego mięsa. Oprócz jedzenia dla człowieka, soja stanowi także doskonałą paszę dla trzody chlewnej i drobiu.

Soja a zdrowie

Wbrew powszechnemu przekonaniu, produkty sojowe nie cieszą się krystalicznie czystą sławą. Według niektórych, zbytnia przesada w dawkowaniu soi w dieciemoże spowodować liczne szkody w organizmie. Stosowana jednak z umiarem diametralnie poprawia stan funkcjonowania człowieka. Według rozległych badań, spożywanie białek sojowych, znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Dodanie soi do diety to jeden z dobroczynnych czynników obniżających poziom złego cholesterolu. Świetną wiadomością jest też to, że białko sojowe obniża poziom cholesterolu, który pragniemy zmniejszyć, nie wpływając jednocześnie na tak zwany dobry cholesterol. 

Dieta wzbogacona o sojęobniża poziom lipoprotein o niskiej gęstości (zły cholesterol) bez wpływu na lipoproteiny o dużej gęstości (dobry cholesterol). Sojaoprócz tego, że pomaga zapobiec chorobom układu krążenia ma też inny dobroczynny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie.

Soję znajdziesz w wielu zdrowych, nieprzetworzonych produktach. Jest ona istotnym składnikiem diet: wegańskiej i wegetariańskiej. Przy spożywaniu odpowiedniej ilości, możesz liczyć na wcześniej wspomniane polepszenie samopoczucia, a także korzystne zmiany w trawieniu.

Sklep bioconieco.pl oferuje opakowania produktów sojowych, dedykowane dla branży horeca. Dzięki zakupom hurtowym, oszczędzasz czas i pieniądze.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl