• Kategorie
  • Szukaj
  • Sól

Wszystko o soli kuchennej

Wszyscy znamy ten nieodłączny, kuchenny produkt. Dodaje się go do zup, dań, aby wydobyć ich smak i zapach. Ma on także wiele zastosowań przemysłowych. Sól stała się nawet bohaterką wielu powiedzeń w języku polskim – być komuś solą w oku, zjeść z kimś beczkę soli oraz wiele innych. Znamy wiele odmian soli kuchennej – sól morska, bocheńska, sól himalajska, koszerna, tybetańska, peklowa, oceaniczna, czarnasól, czy nawet sól hawajska. Czym jednak tak naprawdę jest ta przyprawa i skąd się wzięła w naszej kuchni?

Krótka historia soli kuchennej

Skąd zatem wzięła się ta przyprawa? Sóldo gotowania znana jest cywilizacjom od kilku tysięcy lat p. n. e. Była ona wówczas niezwykle cennym surowcem, którym handlowano między państwami Fenicjan a potęgami śródziemnomorskimi. W starożytnej Grecji sól wymieniano także za niewolników! Solprzemieszczała się setkami szlaków handlowych, aż trafiła w końcu do kraju polan, gdzie do dziś jest stałym bywalcem ich stołów.

Sól a zdrowie

Sól kuchennajest źródłem bardzo cennego składnika, niezbędnego do funkcjonowania organizmu – sodu. Sód jest elektrolitem pomagającym w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Pełni też istotną rolę prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Z soleniem jednak nie należy przesadzać. Zbyt duża ilość soli w posiłkach może przyczyniać się do udaru mózgu czy włóknienia mięśnia serca.

Domowezastosowanie soli

 

Biała przyprawa, której cenazwykle nie przekracza kilku złotych może zdziałać prawdziwe cuda. Do czego sólmoże przydać nam się najbardziej? Świetnie współpracuje ona z warzywami. Można używać jej także dotworzenia pysznych przetworów. To jednak nie wszystko. Solma także zastosowanie czyszczące – pomaga usunąć zabrudzenia z kamienia, a także różnego rodzaju tkanin.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl