• Kategorie
  • Szukaj
  • Sos sojowy

Sos sojowy, czyli odrobina orientu w polskiej kuchni 

 Uwielbiamy go jako dodatek do sushi. Wytwarzany ze specjalnie sfermentowanych ziaren soi, jest elementarnym składnikiem kuchni dalekowschodniej – Chin, Japonii oraz Korei. Sos sojowyjest dostępny w kilku rodzajach

Ciemny– bardziej czarny i słodszy od normalnego sosu sojowego-jest w nim więcej soli niż w normalnym sosie. Jest częściej stosowany w potrawach duszonych.

Jasny– co prawda ma ciemny kolor, ale podczas gotowania nie nadaje głębokiego ciemnego koloru (zwłaszcza przy duszeniu). Dzięki niemu uzyskasz sojowyposmak.  Jest  on najczęściej stosowanym rodzajem sosu sojowegow kuchni wschodniej.

Tamari – wiąże się z nim ciekawa historia, gdyż wielu adeptów sztuki kuchni orientalnej nie nazywa go wcale sosem sojowym, pomimo że uzyskuje się go z nasion soi. O ile jednak klasyczny sos sojowy jest produktem spopularyzowanym w Chinach, to Tamarijest produktem stricte japońskim. Ma on mniej słony i bardziej zrównoważony smak. Tamariwystępuje też często jako produkt bezglutenowy.

Kikkoman– powstaje w procesie długotrwałego ważenia czterech składników, soi, pszenicy, soli i wody. Nie różni się kolorem od innych sosów sojowych, ale za to ma pełniejszy, łagodniejszy smak. Można dodawać go bezpośrednio do potraw np. sushi.  

Sos sojowy produkowany jest przez firmy takie jak: Tao Tao, Terrasana, Arche, Lima sos, Yakso a jego cenawynosi – od 6 do 25 złotych za 100/200ml. 

Sos sojowy a zdrowie

Sojowe sosyposiadają tak zwane izoflawony sojowe. Mają one właściwości łagodzące objawy menopauzy, ponadto są świetnymi antyoksydantami. Największą jednak zaletą sosów sojowych jest sód. Jedna łyżeczka sosu sojowegozawiera aż połowę dziennej dawki zapotrzebowania dorosłego organizmu na ten pierwiastek. Sód reguluje ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych takich jak krew. Ponadto sódma wpływ na procesy związane z przepuszczalnością błon komórkowych. Sos sojowyjest o wiele zdrowszy niż stosowanie dużej ilości soli w diecie. Nadmiar tej drugiej przyprawy może przyczynić się do chorób serca, nerek oraz otyłości.

  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Witamy Państwa

W związku ze sklep został sprzedany dla innego podmiotu gospodarczego, domena bioconieco.pl została wstrzymana. 

Dziękujemy za  3-letnią współpracę i zaufanie.


Pozdrawiamy
Zespół bioconieco.pl