• Kategorie
  • Szukaj
  • Tempeh

Brak produktów do wyświetlenia

TEMPEH

Tempeh – niedoceniany smakołyk 

Jeśli sądzisz, że znasz już niemal wszystkie zdrowe produkty, zapewne zaskoczymy Cię czymś, o czym wciąż słyszy się bardzo rzadko. Tempeh, bo o nim mowa, to wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi twór, do złudzenia przypominający tofu. To nie lada gratka dla kucharzy, którzy wciąż poszukują nowych zastosowań tego wciąż mało znanego i niedocenianego składnika.

Dania z dodatkiem tempehu są niezwykle smaczne i sycące niemal tak jak te zawierające mięso. W naszym sklepie znajdziesz ten wyselekcjonowany, przygotowany z najwyższej jakości składników. Jesteśmy przekonani, że działanie tempehu oraz przygotowywanie potraw z nim pomogą Ci wprowadzić na stałezdrowe nawyki żywieniowe do Twojego domu.

Jak powstaje tempeh?

Jako pierwsi, wytwarzaniem tempehu zajęli się Indonezyjczycy. Całe ziarna soi, jak już wcześniej wspomnieliśmy, poddawane są procesowi fermentacji. Gotuje się je z dodatkiem substancji zakwaszającej. Następnie odcedza się je, osusza i dodaje do nich zarodniki Rhizopus oligosporus (starter, tzw. „tempehowa pleśń”). Aby produkt mógł nabyć substancje odżywcze, musi odstać jeszcze ponad dobę w temperaturze 30 st. C do nawet 42 st. C. 

Tempeh zawiera witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne białko, a także żelazo, które jest szczególnie ważne dla osób zmagających się ze schorzeniami związanymi zukładem krwionośnym, a także tych, którzy chcą całkowicie zrezygnować ze spożywania mięsa. 

Walory smakowe tempehu

Dla każdego miłośnika specyficznych smaków, tempeh jest prawdziwym rajem dla podniebienia. Smak można określić jako połączenie grzybów i orzechów. Niektórzy przygotowują specjalną marynatę sojową, by nieco „podkręcić” smak tego ciekawego wegańskiego przysmaku.

Z czym podawać tempeh?

 Bardzo dobrze komponuje się on z makaronem ryżowym i dodatkiem warzyw. Świetnie współgra on także z sosem czosnkowym. Ten zamiennik mięsa i nabiału może na stałe zastąpić te dwa składniki, również pod względem swojej tekstury. Nie wahaj się spróbować – być może to właśnie ten składnik, którego od zawsze brakowało w Twojej diecie?

Tempeh a tofu

Zapewne zastanawiasz się po przeczytaniu wstępnych informacji na temat tempehu, czym różni się on od popularnego tofu? 

Po pierwsze – tofu nie jest fermentowanym produktem. Jest dużo bardziej miękkie, a co do zawartości składników odżywczych – ma znacznie więcej wapnia niż żelaza. Poza tym tofu możemy stosować w przepisach na ciasta i koktajle lub innego rodzaju desery tempeh to zdecydowanie dodatek do słonych dań, ze względu na swój wytrawny smak.

W zależności od tego, na których składnikach zależy Ci bardziej, możesz stosować oba dodatki zamiennie, bądź spożywać je w formie przystawek. 

W naszymsklepie znajdziesz bogatą ofertę różnego rodzaju tofu, dzięki czemu będziesz mieć możliwość skosztować tego zdrowego przysmaku i porównać jego walory smakowe z tempeh.

Wegańsko znaczy smacznie

Kuchnia wegańska na dobre rozgościła się w naszych domach, dzięki czemu coraz częściej zastępujemy wysoko przetworzoną żywność tą nieco zdrowszą wersją. Tempeh jest także doskonałym zamiennikiem roślin strączkowych, bo proces jego wytwarzania (fermentacja) sprawia, że jest on lekkostrawny.