• Kategorie
  • Szukaj
  • Tofu

TOFU

Tofu - przysmak z dalekich krain 

Według internetowej anegdoty ludzi dzieli się na tych, którzy nie lubią tofu i tych, którzy potrafią je przyrządzić. Jest w tym wiele prawdy, gdyż tofuwarowie potrafią wydobyć z niego doskonały smak.

Czym właściwie jest ten tajemniczy ser i czemu stał się tak popularny?

Trochę historii

Tak jak większość produktów sojowych, miejscem pochodzenia serka tofusą Chiny.  Legenda głosi, że tofu zostało wynalezione w 164 r. p.n.e. przez Liu Ana, który przez przypadek zsiadł mleko sojowe. Następnie w XIV wieku przywędrowało ono do Japonii i szybko zdobyło tam popularność. Z początku nazwane zostało przez Japończyków „okabe” (później „yuba”). Największym uwielbieniem było ono darzone przez mnichów w buddyjskich klasztorach, których wyznanie obligowało do rezygnacji z mięsa. W krajach zachodnich tofu zostało zauważone dopiero w latach 60. XX wieku. Lata świetności tofu przypadają jednak na czasy współczesne, gdy coraz większą popularnością cieszy się wegański styl życia.

Czym jest tofu i dlaczego warto go spróbować?

Tofu wędzone to rodzaj sera przypominający polski twaróg. Różni się on jednak od polskiego odpowiednika tym, że jest w 100% pochodzenia roślinnego. Tofu wędzonejest wykorzystywane w przygotowywaniu posiłków i deserów wegetariańskich, jak i wegańskich. Z zewnątrz przypomina ono kawałek bezzapachowej kostki o mało intensywnym smaku, dopiero po odpowiednim doprawieniu jest w stanie zdobyć serce każdego łasucha.

Niektórzy porównują tofu do tempeh, który także jest dostępny w naszym sklepie. Oba produkty jednak różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, a także zastosowaniem i konsystencją. Tempeh ma zdecydowanie bardziej wytrawny smak, z charakterystyczną orzechową nutą. Dzięki temu znacznie lepiej smakuje z czosnkiem lub sosem sojowym, niż tofu.

Rodzaje tofu i jego zastosowanie

Wyróżniamy kilka rodzajów tofu, w zależności od sposobu jego przygotowania. Możemy więc cieszyć się jego smakiem w następujących wydaniach:

Tofu nao – najprostszą surową wersję tego przysmaku.

Douhua tofu – rozmiękczone tofu, które idealnie nadaje się do puddingów i wegańskich budyni.

Fuzhu – to suszona skórka tofu, z której robi się przekąskę przypominającą bambusowe patyki.

Zha tofu – tofu smażone na głębokim tłuszczu

Każdy wielbiciel kuchni może przygotować swoją własną, autorską wersję tofu. To zdecydowanie potrawa dla tych, którzy lubią i nie boją się eksperymentować.

Zastosowanie tego produktu jest wszechstronne. Z wędzonego tofu można z niego zrobić dosłownie wszystko od dań obiadowych, placków ciasta, wegańskiego makaronu aż po pączki. Znacznie częściej wykorzystuje się tofu w słodkich potrawach. Na dodatek istnieje sposób, aby przyrządzić tofu tak, by zastąpiło klasycznego kurczaka. Taka potrawa nazywa się suji i do złudzenia przypomina prawdziwe drobiowe mięso.  

Atuty tofu

Największym atutem wędzonego tofu jest bogactwo składników odżywczych. To doskonałe źródło białka i aminokwasów, co jest istotne dla osób chcących zadbać o sylwetkę. Na dodatek zawiera ono równieżmagnez, korzystny dla skóry cynk oraz witaminę B1. Jest to produkt pochodzenia sojowego, zawarte są w nim także antyoksydanty, takie jak izoflawony, które działają przeciwmiażdżycowo oraz łagodzą objawy menopauzy.

Te i wiele innych czynników decydują o tym, że ten wyjątkowy produkt coraz częściej gości w naszych domach. Możesz podawać go niemal każdemu, bez względu na wiek. Z pewnością zachęcisz daną osobę do zainteresowania się wegańską kuchnią. Kto wie, może ten ktoś zechce sam przyrządzać smaczne tofu?

  • Producenci